Deel dit artikel
-

Esmée Denters ‘boegbeeld’ YouTube Nederland (update)

YouTube heeft dinsdag een lokale Nederlandse site gelanceerd. De site is Nederlandstalig en toont Nederlandse video’s op de startpagina. YouTube popster Esmée Denters verwelkomt in een video de bezoekers van de site.

Ook in acht andere landen is een lokale versie van YouTube gestart.

Vanuit het Amsterdamse kantoor van Google wordt de Nederlandse uitrol, en met name de marketing daaromheen, gecoördineerd. Ook Google internationaal heeft een belangrijke rol bij de uitrol. Google is sinds vorig jaar eigenaar van YouTube.

"Wij willen bouwen aan een lokale community," vertelt Sidney Mock, marketing manager van Google Benelux aan Emerce. "De lancering vandaag is een eerste stap. De komende tijd zullen er meer stappen volgen, ook op marketinggebied."

In elk van de negen landen die sinds dinsdag een lokale versie van YouTube hebben, is een populair YouTube lid benaderd voor het inspreken van een promovideo. In Nederland is Esmée Denters benaderd, vertelt Mock.

Wie vanaf een Nederlandse computer vandaag de site Youtube.com bezoekt, ziet op de startpagina een video van Esmée Denters met daarboven een balk met de tekst ‘Wil je YouTube in het Nederlands?' Wie op de balk klikt komt direct op Youtube.nl. Ook op de Nederlandse site, staat de video met Esmee Denters.

In de video zingt Esmee Denters een kleine halve minuut. Daarna zegt ze: "Hallo allemaal. Dit is Esmée en ik wil jullie allemaal verwelkomen op de Nederlandse site van YouTube. Dus allemaal veel kijkplezier."

De eerste versie van de Nederlandse site is voorzien van een lokale startpagina en zoekfunctie. De komende tijd vindt verdere ‘lokalisering plaats', met Nederlandse ranglijsten en commentaren. Ook zullen Nederlandse kanalen, categorieën en communities worden opgestart.

Video's die op de homepage van de Nederlandse YouTube staan, zijn door een medewerker van Google Nederland uitgezocht. "De selectie wisselt dagelijks, en sluit aan bij interesses van Nederlanders. Het hoeven niet per sé video's van Nederlanders te zijn." Wie zoekt naar video's op de Nederlandse YouTube site, doet dat in de volledige videodatabase.

Andere landen
De andere landen waarvoor lokale versies zijn gelanceerd zijn Brazilië, Frankrijk, Ierland, Italië, Japan, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Opvallend is dat er geen Duitse versie is gelanceerd. "Dat land volgt binnenkort waarschijnlijk," reageert Mock.

In de aanloop naar de lancering van de landenversies, is YouTube samenwerkingen aangegaan met een reeks mediapartijen, waaronder de BBC, France 24 en de eerdergenoemde Nederlandse omroepen. Deze partijen hebben een eigen kanaal binnen YouTube. Ook heeft YouTube ‘deals' afgesloten met een aantal voetbalclubs waaronder Chelsea, Barcelona en Real Madrid.

In Nederland zijn samenwerkingen gestart met onder meer de VPRO en de Publieke Omroep. Nederlandse partijen die een kanaal willen starten, moeten contact opnemen met Google Nederland, zegt Mock.

Google Video wordt zoekmachine
Google Video had al langer een Nederlandse versie. "Google Video blijft bestaan, maar met dat kanaal gaan we ons richten op het ‘zoeken naar video'," legt Mock uit. YouTube moet de plek zijn om video's te uploaden. Google Video moet de plek zijn om naar video's te zoeken op het internet, dus niet uitsluitend naar YouTube video's. "In de toekomst moet je via Google Video naar alle video's kunnen zoeken. We zijn bezig met de ontwikkeling van de technologie achter de zoekfunctie."

Advertenties
‘We zijn in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk verschillende advertentiemodellen voor video aan het testen," vertelt Mock. "We proberen allerlei varianten uit. Pas als we weten welke vormen het beste werken, zullen ook Nederlanders advertenties zien in video's op YouTube."

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond