Deel dit artikel
-

Grote kranten in zee met video start-up

Een flink aantal Nederlandse kranten is sinds kort klant van de Nederlandse video start-up Blue Billywig, een bedrijf dat zo’n half jaar bestaat. Blue Billywig levert videoplayers en de techniek voor het eenvoudig uploaden van video’s.

Onder meer De Volkskrant, Dag, AD, Trouw, NRC, Die Welt en de regionale dagbladen van Wegener maken gebruik van de player van Blue Billywig, of gaan dat binnenkort doen. Hoewel de kranten onderdeel zijn van minder dan een handvol uitgeverijen, heeft Blue Billywig de afzonderlijke redacties moeten overtuigen, zegt directeur Jeroen Meeter van het bedrijf.

De player neemt bij een aantal kranten de plaats in van de speler van Zoom.in. Die partij levert overigens nog wel steeds filmpjes aan de kranten.

"Goede videoplayers zijn ondergewaardeerd," zegt Meeter. "Vaak zijn ze langzaam en haperen ze. Onze speler is zo gebouwd dat de snelheid en stabiliteit van de afgespeelde video's zo goed mogelijk is." Beter in ieder geval dan bij Uitzendingenmist, beweert Meeter. "De bouw van die speler is niet optimaal." Blue Billywig is overigens niet verantwoordelijk voor het uiterlijk van de spelers, dat zijn meestal de ontwerpbureaus.

Blue Billywig, heeft zeven man in dienst en is gevestigd op het mediapark in Hilversum.

Met één druk
Bij het online zetten van een video, wil een redacteur van een krant of bedrijf zo min mogelijk handelingen verrichten. Voor de kranten, met uitzondering van die van Wegener, levert Blue Billywig, naast de player, ook de ‘tools' voor het uploaden.

Wat het bedrijf doet op dat gebied, is niet een bijzonder ingewikkeld idee: het zorgt ervoor dat aan het content management systeem (CMS) dat redacteuren gebruiken, knoppen worden toegevoegd waarmee een video eenvoudig online kan worden gezet. "Het uploaden van een video, vraagt zo dezelfde handelingen als het online zetten van een artikel," legt Meeter uit. Een video kan met een enkele handeling op een website, maar bijvoorbeeld ook in een branded kanaal op YouTube geplaatst worden.

Meeter: "Concurrenten leveren meestal aparte CMS-systemen voor video. Wij zorgen voor volledige integratie." Bestaande leveranciers van CMS-systemen zijn volgens hem nog niet zo ver met video. "Zij zijn druk met het uitbreiden van hun systemen voor allerlei web 2.0 functionaliteiten." Met de grote CMS-partijen in Nederland werkt Blue Billywig op dit moment samen. "Ze kunnen ons aandragen als partij die zorgt voor de videofunctionaliteiten."

Nu de grotere Nederlandse kranten, op een paar na, klant zijn van Blue Billywig, is het bedrijf bezig met het binnenhalen van nieuwe partijen. Onder meer met grotere bedrijven en uitgevers van publieksbladen. Er lopen onder meer gesprekken met een grote bank. Televisiepartijen zijn moeilijker binnen te halen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond