Deel dit artikel
-

Amerikaanse financiële topsite landt in Nederland

Eén van Amerika’s grootste websites om in aandelen te handelen, E*Trade, opent een Nederlands filiaal. Het bedrijf heeft kort overwogen om beleggingssite Alex van de Rabobank te kopen, maar geeft voorkeur aan zijn eigen, verfijndere handelssysteem.

Gisteren ging de lokale site van E*Trade in Nederland van start. "We doen nu een zachte lancering en maken daarmee aan de instituten en betrokken beleggers bekend dat we er zijn", zegt Barry van der Laan. Hij is de bedrijfsleider van het nieuwe filiaal van E*Trade. Met de site gaat hij de komende jaren de concurrentie aan met sites als Alex, Binck en de beleggingsdiensten van internetbanken.

E*Trade had in Nederland al circa 1.000 actieve gebruikers. Via hun buitenlandse account konden ze al handelen op de Amerikaanse beurzen voor 10 dollar per order. "We willen uiteindelijk naar een substantieel marktaandeel", aldus Van der Laan.

Met de Nederlandse versie kunnen de huidige gebruikers niet veel meer dan ze al konden. De site kan enkel gebruikt worden om in het buitenland te handelen, behalve in Amerika ook op de beurzen Canada, Duitsland, Frankrijk, Hong Kong, Japan en het Verenigd Koninkrijk. "De Euronext voegen we vermoedelijk in 2008 toe."

Vijftien procent van de Nederlandse beleggingsorders gaan naar het buitenland. E*Trade wil een deel van die transacties naar zich toe trekken. Zowel via particuliere als institutionele beleggers. "Toevallig zijn we nu de goedkoopste partij op de markt, maar ons doel is niet een prijsvechter te zijn."

In de toekomst wil het bedrijf behalve via internet ook per telefoon orders aan gaan nemen. Momenteel heeft het bedrijf 4 medewerkers in Amsterdam, bij het kantoor dat op 1 juni open ging.

E*Trade heeft in Amerika aan marktaandeel van tussen de 15 en 20 procent en behoort daarmee tot de grootste beleggingssites van het land. Andere grote spelers zijn onder meer Ameritrade en Charles Schwab. Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van tegen de 10 miljard dollar. Over het eerste kwartaal van 2007 boekte E*Trade een omzet van 645 miljoen dollar, bij een nettowinst van 169 miljoen. De broker heeft een kleine 5 miljoen geregistreerde klanten, klanten die gezamenlijk 201 miljard dollar aan beleggingen beheren.

Sinds vorig jaar zet de beleggingssite zwaarder in op internationalisatie. Circa 5 procent van de omzet is nu afkomstig van buiten Amerika, dat moet op termijn tot ongeveer een kwart uitgroeien.

Bron foto: inPhonic, overgenomen volgens Creative Commons-licentie

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond