Deel dit artikel
-

‘Nieuwe partijen storten zich op affiliate marketing’

Hoewel affiliatemarketing al een tijdje bestaat, blijven nieuwe partijen zich storten op deze markt. De laatste ontwikkelingen komen aan de orde op de Affiliate Summit in Miami. Opvallend is dat dit jaar ook Google aanwezig is op het congres. Thomas Joosten doet verslag.

Dit congres, dat op zondag startte, hoort thuis in het rijtje online marketing congressen zoals Adtech en Search Engine Congres. De onderwerpen die aan de orde komen zijn: inkoop en optimalisatie van zoekmachines, resultaat gedreven online advertenties en affiliate marketing.

Deze Affiliate Summit is met een wedergeboorte bezig. Voor de internetterugval in 1999 organiseerde Referit de affiliate marketing conferenties, maar de aandacht bleef achter. Na enkele stille jaren is er sinds 2004 weer een toenemende belangstelling voor affiliate marketing. Wat is anders, opvallend of verbeterd sinds vorig jaar?

Meer nichenetwerken
We zien dit jaar meer netwerken met specialisaties. Zo heb je naast Cj.com en Linkshare.com nu ook nieuwe netwerken die allemaal een eigen focus hebben, en zich daarmee onderscheiden. In de Verenigde Staten wordt enorm veel energie gestoken om affiliates te werven en proactief met affiliate partners om te gaan.

Het valt op dat er ook aantal nieuwe netwerken is. Zoals Onenetwerkdirect, Adknowledge, Shareasale en Azoogle. Ondanks dat affiliate marketing al minimaal acht jaar in ontwikkeling is, blijven nieuwe partijen zich storten op deze groeimarkt.

Google
Het meest opvallende is de aanwezigheid van Google. Voorgaande jaren waren ze niet op de beurs. De logica hierachter is mij nog niet volledig duidelijk. Dat ga ik proberen uit te zoeken.

Een ding weet ik zeker: Google leeft voor vijftig procent van affiliate marketing en daar zullen "wij" consumenten weinig van merken. De grote vraag die de mensen bezig houdt hier: wat gaat er gebeuren als Google uiteindelijk op basis van CPA (cost per action) gaat afrekenen. Dus klanten van Google mogen dan niet meer kosten per click opgeven, maar kosten per lead, nieuwe inschrijving, klant, verkoop of elke andere beoogde actie. Ik ben benieuwd wat hier morgen over gezegd gaat worden.

Wordt vervolgd

Thomas Joosten is oprichter en eigenaar van affiliate marketingbedrijf M4N

Deel dit bericht

6 Reacties

MenthiX

Google heeft al een CPA netwerk die bijna 2 weken geleden uit de beta is gekomen en op dit moment volgens mijn weten voor iedere Adsense publisher beschikbaar is, zo niet, dan zijn ze nog langzaam aan het uitrollen naar alle Adsense account, bij bij is het in ieder geval al beschikbaar. Zie de officie aankondiging op http://adsense.blogspot.com/2007/06/referrals-20-launches-to-all-adsense.html  Dit is dan ook de grote reden waarom Google op de affiliate Summit staat lijkt me.

Yuri van Geest

Ben wel benieuwd wat de ontwikkelingen en inzichten zijn inzake Right Media / Yahoo (RMX) en ClickDistrict in Nederland. Ook dat is affiliate marketing 2.0.  Ik kijk er naar uit om daar iets over te lezen. Alvast hartelijk dank !

Thomas

@menthix -> inderdaad 2 weken geleden is geruisloos de beta omgezet. Ik denk dat ze de summit bewaren om er ook ruchtbaarheid aan te geven. @Yuri -> ik ga morgen zeker even vragen. Ben zelf ook nieuwsgierig.

viaa

Twee weken geleden? Op 20 maart is er al over geschreven: http://www.viaa.nl/labels/CPA.html  Zorgelijk dat iemand van M4N dat dus niet eens blijkt te weten?

Kasper Katje

Partijen als Shareasale bestaan ook al jaren hoor Thomas, maar het is zeker goed nieuws dat er meer aandacht voor en interesse in affiliatemarketing is ontstaan en dit zich lijkt door te zetten. Dat wat Google trouwens nu heeft ziet er nog niet bepaald aantrekkelijk uit maar dat zal wellicht ook door het beperkte aanbod in Nederland komen.

claudia

Prettig om te lezen dat er in Miami nichenetwerken actief zijn op de summit. Blijkt dat we het hier toch nog wel goed in zien door ons ook steeds meer te richten op de nichebranches. Verder natuurlijk leuk dat M4N er veel van opgestoken heeft! Ben benieuwd wat we er in de praktijk van gaan terug zien!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond