Deel dit artikel
-

Talpa Digital wordt crossmedia investeerder

TV-zender Tien stopt ermee, maar andere onderdelen van Talpa Media blijven bestaan. Talpa Digital, dat aan de wieg stond van onder meer Skoeps, Fuel for Travel en Mundo, wil voortaan een soort ‘investeerder plus’ zijn voor nieuwe crossmedia initiatieven. Emerce sprak met Mark Giesbers, managing director van Talpa Digital.

"Wij hebben ons de afgelopen anderhalf jaar gericht op het zelf bedenken van nieuwe concepten," vertelt Mark Giesbers. "We slaan nu een andere richting in. Wij nemen de rol van zeer nauw betrokken investeerder op ons."

Volgens Giesbers kan Talpa dit doen, juist ómdat het meer dan anderhalf jaar lang zelf ervaring heeft opgedaan met het bedenken en doorontwikkelen van crossmedia initiatieven. "Wij hebben geleerd hoe je van een goed businessplan komt tot iets dat écht werkt en doorontwikkeld kan worden. Het liefst internationaal."

Met het doorontwikkelen van de eigen concepten gaat Talpa overigens gewoon door. Zo moet bijvoorbeeld burgernieuwssite Skoeps, dat Talpa Digital samen met PCM opzette, een internationaal concept worden. Die internationalisatie moet vorm krijgen via licentie-overeenkomsten met buitenlandse partijen, vertelt Giesbers. Andere partijen kunnen zo gebruik maken van de techniek achter Skoeps, van het merk of van beide. "Wij zijn nauw betrokken bij die internationale uitrol. Wij hebben via andere zakelijke belangen van John de Mol een uitgebreid internationaal netwerk."

Fuel for Travel

Fuel for Travel is een ander initiatief waar Talpa bij betrokken is én dat mogelijk aan de vooravond staat van een internationale uitrol. Momenteel is de vorig jaar op Schiphol geopende downloadwinkel dicht . "We hebben de winkel als pilot gedraaid," licht Giesbers toe. "Op dit moment is de kassa dicht. We beslissen deze zomer of we er mee doorgaan. Als we dat doen, gaan we de formule via licenties internationaal uitrollen."

Talpa gaat alleen verder met Fuel for Travel als 'het product' aantrekkelijk genoeg is, vertelt Giesbers. Fuel for Travel wordt bijvoorbeeld aantrekkelijker als ook iPod gebruikers content kunnen downloaden als muziek, films en luisterboeken. "We voeren hierover gesprekken met Apple."

De belangstelling van internationale partijen voor Fuel for Travel is groot, zegt Giesbers. Zo'n 70 partijen toonden tot nu toe hun belangstelling. Het gaat zowel om partijen die een licentie willen als om contentaanbieders. De verkoop van de winkel op Schiphol was 'conform verwachting'.

Verdienmodellen

Talpa Digital werkt met verschillende businessmodellen. "Over het algemeen werken met een advertentiemodel," zegt Giesbers. Maar Talpa heeft ook ervaring opgedaan met betaalde content en licentiemodellen. Een concept als Skoeps verdient aan advertentieverkoop, sponsordeals (onder meer met Vodafone), licenties en doorverkoop van content. In het laatste geval gaat het om foto's en video's die Skoeps verkoopt aan onder meer het ANP.

Met Big Brother en de Gouden Kooi heeft Talpa ervaring opgedaan met betaalde content. Volgens Giesbers willen mensen 'best betalen voor video'. "Wij hebben een aardige omzet gehaald uit betaalde video's van de Gouden Kooi. Deze was boven verwachting."

Investeerder plus

Als Talpa Digital – in de rol van investeerder – businessplannen onder ogen krijgt, moet daar altijd een goed verdienmodel bij horen. "Het is ook onze rol om mee te denken over innovatieve businessmodellen.

In welk soort initiatieven wil Talpa investeren? Giesbers noemt voorbeelden: mobiele diensten, digitale televisie, peer-to-peer televisie en 'web 2.0 initiatieven'. Plannen worden zeer streng bekeken, aldus Giesbers. "We zijn niet op zoek naar goudzoekers." Jaarlijks zal Talpa, schat hij in, in maximaal vijf projecten investeren. "Het moet wel behapbaar blijven."

Als Talpa in een partij gaat investeren, dan doet ze dat flink. "We gaan geen hele kleine belangen, in kleine initiatieven nemen," zegt Giesbers. "Als we ergens instappen, dan doen we dat ook goed. "

Talpa Digital wil bedenkers van nieuwe ideeën ondersteunen met haar internationale netwerk, crossmedia ervaring en uitgebreide medianetwerk. "En wé willen zakelijke ondersteuning bieden." Giesbers benadrukt dat Talpa Digital niet een investeerder is in de zin van een pure geldschieter. We zijn zeer nauw betrokken." Voor Talpa Digital werken twintig medewerkers.

RTL en Talpa

Talpa heeft partijen het nodige te bieden, meent Giesbers. TV-zender Tien bestaat straks niet meer, maar het netwerk aan tv-zenders dat eventueel 'ter beschikking staat voor de digitale club van Talpa' is nu veel groter. "Als de samenwerking met RTL doorgaat wordt ons platform voor mogelijke samenwerking veel breder."

Die zenders, elk gericht op een andere doelgroep, kunnen wellicht worden ingezet als onderdeel van een crossmedia concept. "We zouden digitale ideeën straks heel specifiek kunnen koppelen aan een tv-zender." Dat kan zijn om een concept onder de aandacht te brengen, maar kan ook een stuk verder gaan.

Overigens is nog niet duidelijk welke verhouding Talpa Digital en RTL op digitaal gebied met elkaar aangaan. De afspraken die onlangs zijn gemaakt tussen John de Mol en RTL gaan met name over televisie en radio.

Omzet nog gering

Of John de Mol nauw betrokken is bij het onderdeel? "Ja, hij is zeer betrokken," zegt Giesbers. "Zo beoordeelt hij mede alle op te starten initiatieven of deelnemingen.

Het digitale onderdeel van Talpa staat eigenlijk nog aan het begin, aldus Giesbers. Wat betreft omzet is het aandeel van de digitale tak nu nog gering. "Straks moet het onderdeel een significante bijdrage aan de totale omzet van de Talpa Media Groep gaan leveren."

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Marcel Vogels

Lastig verhaal. Sowieso is crossmedialiteit geen oplossing voor iedereen & alles en is de media inkoop in NL grotendeels nog gescheiden. Als je dit wil doen moet je kunnen meten wat de reclame effecten zijn van al dat moois. Wel mooie uitdaging. Succes in ieder geval.

blogdog

Een van de aardige dingen van Talpa vond ik het feit dat Talpa Digitaal als cross-media bedrijf ook daadwerkelijk in het kruispunt van Tien, Talpa Music en andere bedrijven onder Talpa Holdig was gepositioneerd.  Juist het spanningsveld tussen deze media lijkt mij de inspiratie opleveren voor innovatieve projecten Als Talpa Digitaal nu een investeringsvehikel gaat worden gaan er mooie dingen verloren. Ik vind het heel jammer, want ik denk dat het centraal plaatsen van cross-mediaal denken een bedrijf flexibel en future-proof maakt (het FD vond ik altijd een mooi voorbeeld ten opzichte van zijn concurrenten). Ik wens Mark veel succes met Talpa Digitaal, maar ik ben bang dat er al heel veel gezwaaid wordt met bankbiljetten door menig VC. Ik had meer bewondering gehad voor het tonen van lef door zelf met nieuwe initiatieven te komen, zoals Talpa (succesvol of minder succesvol) in het recente verleden opereerde…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond