Deel dit artikel
-

Mobiele telefoon als ‘universeel’ woordenboek

Nederlanders die de Olympische Spelen bezoeken, kunnen zich volgend jaar moeiteloos in het Chinees verstaanbaar maken via hun mobiel. Het Nederlandse bedrijf Xs2TheWorld publiceerde reeds een handzame Chinees ‘sprekende reisgids’ en lanceerde vorige week een aantal Europese versies.

"Ik was samen met mijn zakenpartner Jan Willem Vaartjes in China om te onderzoeken wat we konden ondernemen met China. Het geldt immers als de snelst opkomende economie met tal van zakelijke kansen. Steeds als we de taxi namen, bleek hoe moeilijk het was om je goed verstaanbaar te maken", legt Sander Munsterman uit. "Totdat we iemand vroegen om in het Chinees de bestemmingen voor te lezen. Die namen we op op onze mobiele telefoon. Dat bleek ons bedrijfsmodel: een downloadbare mobiele reisgids die in de lokale taal handzame zinnen voorlezen."

Volgend jaar vinden in augustus de Olympische Spelen in China plaats. Naar verwachting reizen honderdduizenden sportliefhebbers naar het Verre Oosten om sportgelegenheden te bezoeken en het land te verkennen. Maar weinig westerse bezoekers zullen zich vloeiend uit kunnen drukken in het Chinees.

Xs2TheWorld legt momenteel de laatste hand aan een telefoonprogrammaatje dat speciaal voor de Spelen wordt geschreven. Het programma bevat niet enkel enkele honderden gangbare uitdrukkingen in het lokale Chinese dialect, maar ook toeristische stadsgidsen. De gebruiker hoeft enkel een Engelse zin te selecteren op zijn telefoon. Die wordt vervolgens aan de luisterende Chinees voorgelezen.

 

Vorige week was de 29-jarige ondernemer in Engeland om zijn product aan de Engelse pers te tonen. De Olympische versie van Xs2China was nog niet gereed. Wel kon Munsterman de net gepubliceerde sprekende reisgids laten zien van verscheidene Europese steden. Een Amerikaan, bijvoorbeeld, die Amsterdam bezoekt kan nu in vloeiend Nederlands door zijn telefoon laten vragen waar het Van Gogh Museum of het Rijksmuseum zit. Daarnaast publiceerde Xs2TheWorld stadsgidsen voor Madrid, Barcelona, Parijs, Bangkok, Hong Kong en Buenos Aires.

30.000 downloads

In februari 2007 ging Xs2China van start. "Anders dan mond-tot-mond reclame is er geen promotie voor gemaakt. Ok, de enige uitzondering is dat we in China geflyerd hebben in buurten waar veel expats komen. We wezen hen op het bestaan van onze software." Tot gisteren werden de gidsen meer dan 30.000 keer gedownload.

Tot het einde van de zomer zullen de mobiele stadsgidsen gratis downloadbaar zijn voor geregistreerde gebruikers. Althans, als voor het einde van de zomer de grens van de 5.000 grátis promotiedownloads nog niet gehaald is. Daarna kost een stadsgids 7,50 euro. "En op iedere volgende gids die iemand downloadt, krijgt hij korting."

De sprekende stadsgidsen werken lokaal op de telefoon en zoeken in het buitenland geen verbinding tot een (duur) draadloos datanetwerk. "Als er updates zijn, informeren we onze gebruikers daarover via e-mail."

Iedere stadsgids kent tussen de 250 en 350 veelgebruikte zinnen. De software is beschikbaar voor telefoons die overweg kunnen met Java en Windows Mobile/Smart Phone en draait ook op Blackberry's. Er wordt nog gewerkt aan verscheidene andere Xs2-versies, waaronder voor Moskou, voor Brazilië en een in het Arabisch.

Munsterman: "Ook als de downloads niet meer gratis zijn, zullen er altijd gratis proefversies beschikbaar blijven. Daarin komen ook betaalde links te staan, maar wij moeten wel eerst de kwaliteit daarvan hebben vastgesteld. De inhoudelijk kwaliteit van de gidsen staat voorop."

Xs2TheWorld wordt gefinancierd door particuliere investeerders. Het bedrijf sloot samenwerkingsverbanden met uitgevers en reisorganisaties om zijn programma's (rond de 0,5 en 1,5 Mb in omvang) te distribueren.

Bron foto: lwb@sg (CC)

Deel dit bericht

13 Reacties

myrthe

Vorig jaar in China geweest en echt on-mogelijk te praten of een restaurant te vinden. Was erg gemakkelijk geweest dit te hebben gehad toen. Kon niet eens vragen om witte wijn in een restaurant. Heb nu de shanghai versie gedownload op m'n blackberry dus bij mijn volgende bezoek ga ik dit zeker gebruiken.

Marjolein

Wat een simpel maar goed idee! Een moderne versie van het 'point-it' boekje. Niet alleen handig maar ook een erg leuke manier om met bijvoorbeeld Chinesen contact te krijgen (al is hun antwoord verstaan natuurlijk een ander probleem). Zie bijvoorbeeld het grappige filmpje in de taxi: http://www.youtube.com/watch?v=erlKTR_2dh8&mode=related&search= Volgens mijn Chinees sprekende collega laten ze aan de taxi-chaffeuse allerlei zinnen voor bij de dokter horen.

sjohnson

Interessant nieuw product, ben benieuwd wat de adoptiebereidheid is van dit leuke product. Kan me voorstellen dta niet iedereen een geschikt toestel heeft.Aan de andere kant. Ik zag wel een zeer brede lijn aan verschillende mobiele telefoonmerken. In de toekomst zal er steeds meer content via mobiel worden opgenomen denk ik. Dat leidt ertoe dat dit soort initiatieven zullen toenemen. Op een gegeven moment krijg je meer "all you can eat" abbonnementen zodat mensen ook meer op internet gaan met hun mobiel maar het lijkt erop dat dat nog ff duurt. Daarom is het denk ik ene pluspunt dat xs2theworld een offline product is; ix downloaden (1 minuut online via sms) en that's it.  

Grevius

De combinatie van gesproken text in de vreemde taal en de city guide is uniek. Je zoekt uit waar je naartoe wil en daar ga je…Heb het gedownload op mijn PDA en gebruikt in Hong Kong en het werkt perfect. Aanrader.

Klaas-anne

Ik gebruik de stadsgids van Barcelona om leuke restaurantjes te vinden. Ik hoop wel dat er meer bij komen, want ik heb ze al bijna allemaal gehad inmiddels… Verder is mijn spaans zo-zo, dus ik laat mijn mobiel het woord voor me doen 🙂

Marco

Blijkt maar weer dat de meest briljante ideen vaak het simpelst zijn! Heb het nog niet op gedownload, maar zo te lezen is het een geweldig product. Tyisch voorbeeld van hoe de techniek de mens kan dienen.En goed naar de markt kijken uiteraard…. Laten we het er op houden dat als je als bedrijf de beschikking hebt over een dergelijke infrastructuur om op deze wijze content mobiet te distribueren, dan ga je een gouden toekomst tegemoet. Lijkt me dat dit product – hetzij iets aangepast – voor het bedrijfsleven ook reuze interessant is!? 

sjohnson

@Marco Denk idd dat dit soort diensten (applicaties) goed zullen zijn voor het bedrijfsleven. (ik geloof dat ze ook blackberry en smartphones hebben?). Heb de Shanghai versie. Denk dat je gelijk hebt dat de info dan wel aangepast moet worden, nu is het meer een reisgids (maargoed, dan wel met allerlei restaurant, bar info om na een lange dag op een leuke plek wat leuks te gaan doen).

Maarten de Groot

Heel handig product dit! Ik ga over twee weken naar China en heb zo'n vermoeden dat deze gidsen (ik ga naar Beijing, Xian, Guangzhou en Hong Kong, dus heb er meteen 4 gehaald 🙂 zeer handig gaan blijken!

Arjan

Eerlijk is eerlijk, dit is voor het eerst sinds lange tijd dat ik denk: dit lijkt me een nuttige dienst. Heb het geprobeerd en het is echt inderdaad erg goed. Echt geweldig die gesproken zinnen. Verheug me al op mijn reis naar China (helaas pas volgend jaar met de olympisch spelen). Dit jaar zal ik het in Duitsland nog niet kunnen gebruiken (gelukkig spreek ik Duits:-) Heb trouwens ook recent een andere leuke dienst gedownload op mijn N93; de online weersvoorspeller. (Daarmee zie je precies wat voor weer het over 5 minuten is). 

Ralph

Echt een cool programma, heb net BA gedownload en stemmen zijn echt te gek ! Zie het wel ineens in alle media staan en zag ze ook op RTL. Nieuwe hype van Nederlanders?!

Geraldo

VInd dit een handbaar programma omdat het op m'n mobiel te krijgen is. Blijf wel ook een uitgebreidere stadsgids gebruiken denk ik, mooie aanvulling.

Jos

@ geraldo. Inderdaad, ideale aanvulling op elkaar, overdag een grotere Lonely Planet ofzo, s'avonds naar een leuk restaurantje met dit programmaatje.

Peter

De gratis mobiele reisgids van reisburo travelmap.nl met beoordelingen van bars, restaurants, bezienswaardigheden etc is totaal anders qua omzet maar ook een leuke gadget voor je reis. Na het eenmalig downloaden heb je ook geen internetverbinding meer nodig in het buitenland.  Meer info zie http://www.travelmap.nl/informatie/mobiele_reisgids

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond