Deel dit artikel
-

Groei gebruikersgroep Skype vlakt af

Skype heeft 220 miljoen geregistreerde gebruikers, maar de groei van het aantal nieuwe gebruikers daalde tot 12 procent. Moederbedrijf eBay betaalde 2,6 miljard dollar voor de overname van het belbedrijf en genereert maandelijks 13,6 dollarcent omzet per klant. Dat betekent amper iets voor het eBay-concern.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die eBay gisterenavond nabeurs rapporteerde. Kwartaal op kwartaal blijkt dat eBay Skype maar niet om weet te vormen tot olie in zijn ecommercemachine. "Leergeld", noemde een eBay-topman dat in een interview met Emerce. Skype boekte in de drie maanden tot 30 juni 2007 een omzet van 90 miljoen dollar, 12 miljoen meer dan 3 maanden geleden.

Laagste groeipeil

Een half jaar geleden groeide het aantal nieuwe Skypers in een kwartaal nog met 26 procent, nu ligt dat groeiniveau op het laagste punt ooit met 12 procent. De omzet per klant per maand ligt bij Skype op 13,6 dollarcent, een fractie hoger dan drie maanden geleden. Het aantal gebruikers dat simultaan online is, bleek in de afgelopen maanden stabiel rond de 10 miljoen.

Anders dan Paypal blijkt Skype geen wezenlijk, nauw vervlochten onderdeel uit te maken van de ecommerce-activiteiten van eBay.

50 procent winsttoename

eBay is voor zijn inkomsten voornamelijk afhankelijk van de handel op webveiling eBay en handelssites, zoals Marktplaats.nl in Nederland. De omzet uit dit soort handel bedroeg 1,3 miljard dollar. De omzet uit de afhandeling van Paypal-transactie kwam uit op 454 miljoen dollar. De omzet bij de afdeling Marketplaces (waar eBay-veilingen onder vallen) steeg in een jaar met 26 procent. De omzet bij Paypal groeide in de afgelopen 12 maanden met 34 procent.

eBay boekte een kwartaalomzet van 1,8 miljard dollar, wat een nettowinst opleverde van 376 miljoen dollar. De nettowinst groeide in een jaar tijd met 50 procent.

Verheugd over minder advertenties

Het veilingbedrijf van eBay realiseerde wereldwijd handelsvolume ter waarde van 14 miljard dollar. Dat bedrag groeit van kwartaal op kwartaal met nog slechts enkele procenten. eBay ziet dat niet als negatieve ontwikkeling, aangezien het aantal nieuw geplaatste advertenties daalde. Het bedrijf constateert dat de gemiddelde waarde van de verkochte goederen stijgt.

Ook blijkt het aantal actieve gebruikers zich nog maar moeizaam te ontwikkelen. Hoewel eBay 241 miljoen geregistreerde gebruikers heeft, staan er daarvan 83 miljoen als 'actief' te boek. De rest zijn 'sluimerende' gebruikers. Voorts blijkt het aantal actieve gebruikers nog amper te groeien. Als de huidige lijn van ontwikkeling zich doorzet, zal het aantal actieve gebruikers zelfs afnemen.

In de toelichting op de kwartaalcijfers schrijft eBay: "We blíjven significante investeringen plegen om de activiteiten rondom de internetveiling te stimuleren. Daarnaast willen we het portfolio met aanpalende bedrijvigheid uitbreiden".

eBay realiseert 52 procent van de omzet uit goederenhandel buiten Amerika. Een percentage dat al kwartalen stabiel is. De buitenlandse omzet bij Paypal groeide van 38 naar 42 procent in een jaar. Daaruit vloeit voort dat Google Checkout nog geen wezenlijke concurrentie is.

Geen Nederlandse specificaties

Een klein, maar fors stijgend onderdeel van de omzet is komt uit advertenties van derden op de eBay-handelssites. Deze inkomsten stegen in 3 maanden met 52 procent tot 76 miljoen dollar. Dat maakt nu voor 4,1 procent deel uit van de omzet.

Onder advertenties van derden vallen de commerciele uitingen uit Google AdWords en Yahoo Search Marketing, tekstadvertenties. Het is niet duidelijk of daar ook de betaalde advertentiediensten op, bijvoorbeeld, Marktplaats.nl onder vallen.

In het kwartaalverslag maakt eBay geen specifieke melding van de resultaten van Marktplaats.nl, of enig ander nationaal filiaal. Marktplaats.nl onderzoekt hoe het met Blauw Research tot een valide meetmethode kan komen om de waarde van de transacties op zijn platform op te laten nemen in het halfjaarlijkse metingen die Thuiswinkel.org laat verrichten onder de Nederlandse webwinkels. Vooralsnog slagen Marktplaats en Blauw Research daar niet in, overwegend omdat de afhandeling van Marktplaats-transacties buiten de website plaats vinden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond