Deel dit artikel
-

‘Jongeren houden niet van technologie’

Jongeren hebben weinig met technologie. Althans, het begrip zegt ze niet zoveel. Ze maken er wél gebruik van. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek onder jongeren.

Als jongeren wordt gevraagd of ze van technologie houden, geeft een grote meerderheid aan dat ze dat niet doet. Slechts een kleine minderheid zegt iets te hebben met technologie, blijkt uit onderzoek, dat plaatsvond onder 18.000 jongeren (8 tot 24) in 16 landen, waaronder Nederland. Opdrachtgevers van het onderzoek waren Microsoft en MTV.

"Jonge mensen zien technologie niet als een apart begrip," verklaart Andrew Davidson, vice president bij MTV Networks. "Het is onlosmakelijk verbonden met hun levens."

Technologie is een begrip dat veertig-plussers in hun mond nemen als ze het hebben over mobiele telefoons, sociale netwerken of computerspelen. Voor de meeste jongeren hebben deze zaken niets met technologie te maken, maar zijn ze onlosmakelijk verbonden met hun leven. Net als dat auto's en televisies voor veertig-plussers niets met technologie te maken hebben, maar onderdeel zijn van hun dagelijkse leven.

Dat jongeren niet van technologie houden, vinden de onderzoekers vrij opmerkelijk. Maar de jongeren hebben waarschijnlijk een ander beeld bij de term dan de onderzoekers. Terwijl de onderzoekers het begrip technologie koppelen aan internettoepassingen en games, zien jongeren technologie als een technisch begrip. Een voorbeeld: voor jongeren heeft Hyves niets met technologie te maken, voor de onderzoekers wel. De jongeren zien de toepassing, niet de achterliggende techniek. Net als dat de gemiddelde tv-kijker een televisie niet ziet als een ingewikkeld technisch apparaat, maar als een nieuws- en vermaaksmedium.

Het onderzoek ging verder onder meer dieper in op het mobiele telefoongebruik van jongeren, het gebruik van sociale netwerken en gamegebruik. Ook vroegen de onderzoekers de jongeren naar hun vrijetijdsbesteding. TV-kijken, luisteren naar muziek en bij vrienden zijn, staan in de top-drie. Van alle jongeren, hechten de Nederlandse de meeste waarde aan e-mail: voor meer dan tachtig procent is e-mail onmisbaar.

Foto door (CC): defining moment, aka DefMo

Deel dit bericht

3 Reacties

Oli4000

Als je van de generatie bent die op de lagere school al met computers werd geconfronteerd maakt het misschien niet zo'n indruk meer. Het valt mij op dat jongeren niet zozeer geteresseerd zijn in de high-tech factor, maar meer in wat het toevoegt. Het lijkt wel of het juist de groep "man 25+" is die het helemaal geweldig vindt zolang het een beeldscherm en knopjes heeft.  Over 10 jaar lees je over een onderzoek waarin men verbaast is over ouderen die vooral geteresseerd zijn in de technologie en minder in de functie 😉

Rick

Hier wordt weer om aandacht te trekken een tegenstelling gecreeerd die er niet is. Ja, het is grappig om te constateren dat men vanaf een bepaalde generatie de link met het begrip technologie niet meer heeft, maar verder gebruikt men de diensten en producten niet echt wezenlijk anders, zeker niet als je de doodnormale lifestyle verschillen in acht neemt. Voor 40-plussers is een mobieltje ook gewoon een mobieltje en Hyves gewoon Hyves.

Marcel

vanuit een gebruikers perspectief heeft het iets van een "lekker belangrijk" onderzoek. Je kunt er ook op een andere manier naar kijken nl: Bedrijven komen nu al niet meer aan technisch personeel. De instroom naar het technisch beroepsonderwijs is zeer laag.  Bovengenoemd onderzoek bevestigd wederom een "tekort aan imago" vor techniek.en ondertussen met z'n allen genieten van de moderne life style (ontwikkeld door de oudjes dus……)ik ben wel benieuwd hoe hier over 10 jaar invulling aan gegeven wordt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond