Deel dit artikel
-

Onduidelijkheid over Googles mobiele breedbandplannen

Google sluit nog steeds niet uit dat het mee zal dingen in een veiling voor een Amerikaans mobiel breedbandnet. De Amerikaanse toezichthouder FCC publiceerde de spelregels van de veiling. Daarin wordt niet aan al Googles wensen voldaan. Het bedrijf zal daarom niet publiekelijk een openingsbod van 4,6 miljard uitbrengen.

De Amerikaanse telecombranche maakt zich op voor een van de meest spraakmakende veilingen van draadloze frequenties. De vrijgevallen frequentieband van analoge televisie wordt uiterlijk in januari in blokken 2008 geveild. Het doel van de Amerikaanse overheid is de creatie van, wat heet, 'de derde breedbandpijp'. De frequenties in de 700Mhz-band moeten een volwaardig alternatief kunnen bieden voor ADSL- en kabelinternet.

Vorige week maakte Google met bekend dat het een bod van minstens 4,6 miljard dollar uit wil brengen om behalve dienstverlener ook telecomaanbieder te kunnen worden. Het schijnbaar genereuze gebaar was echter een zet in een politiek schaakspel. Eric Schmidt, topman van Google, zei het aanbod enkel gestand te zullen doen als toezichthouder FCC 4 'bepalingen voor openheid' in de veilingvoorwaarden op zou nemen.

Uit de gisteren gepresenteerde veilingregels (PDF-download) blijkt dat de FCC niet volledig aan Googles wensen tegemoet komt. Telecomaanbieder AT&T vond al dat Google te hoog van de toren blies met zijn wensenlijstje. Maar ondanks het feit dat het zoekbedrijf niet volledig zijn zin kreeg, staat nog niet vast of het zich helemaal terug zal trekken uit de biedingenstrijd.

Uit de veilingregels blijkt dat de winnaar van het radiospectrum zich niet als groothandelaar op hoeft te stellen, als doorgeefluikje aan derden die een operatorrol willen vervullen. Dat was een van Googles wensen. Google werd echter op 2 punten wel op zijn wenken bediend.

De FCC verlangt van alle bieders dat ze aan hun toekomstige klanten geen beperkingen opleggen in de gebruikte software en hardware. Het draadloze breedbandnet moet met alle geschikte apparaten overweg kunnen en met alle programmatuur op die toestellen.

De veilingen in de 700Mhz-band vinden uiterlijk begin 2008 plaats. Pas na sluiting van de veiling zal blijken wie op welke regionale kavels heeft geboden, en tegen welk bedrag. Want een van de veilingregels van de FCC is dat biedingen anoniem zijn.

Weinig staat Google in technisch opzicht in de weg om ook onder deze voorwaarden mee te dingen naar een frequentieblok, al dan niet in samenwerking met derden.

In een blogbericht drukt Google-lobbyist Richard Whitt zich in vage bewoording uit, waar het over zijn verdere telecomplannen gaat. In een telefonische conferentie met verscheidene Amerikaanse media gaf hij later aan de regels van de FCC eerst te willen bestuderen. Pas daarna zal het bedrijf al dan niet zijn mobiele marktposities innemen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond