Deel dit artikel
-

Bedrijven ontdekken virtuele ideeënbus

Verschillende online ideeënplatformen zien de laatste tijd het daglicht. Onder meer Fortis, Nationale Nederlanden en ProRail zijn op de platformen te vinden. Niet alleen om ideeën en oplossingen te verzamelen, maar ook om talent te ontdekken.

Op de Nederlandse site Battle of Concepts stellen bedrijven op dit moment in totaal bijna 50.000 euro aan prijzengeld beschikbaar. De site is dit voorjaar in stilte gelanceerd. Ondertussen hebben 600 studenten en jonge professionals zich ingeschreven. Dit aantal moet groeien tot zo'n vijfduizend, aldus oprichter Joost Dekkers. Massale deelname verwacht hij niet: "Het zal altijd een relatief kleine groep mensen zijn die daadwerkelijk de tijd neemt om een idee uit te werken en deze te posten."

Bedrijven stellen op Battle of Concepts uiteenlopende vragen, over marketing, maar ook over meer technische onderwerpen. Zo vraagt ProRail: "Hoe zorg je ervoor dat treinen en schepen elkaar minder in de weg zitten?" En Eneco verdeelt 5000 euro onder de deelnemers die het beste antwoord geven op de vraag: "Hoe kan een gaskraan zonder explosiegevaar verwijderd worden?"

Een met Battle of Concepts vergelijkbaar initiatief is Fellowforce, dat zes weken geleden van start ging. Ook die site is een Nederlands initiatief, maar met sterk internationale ambities. Op de site kunnen bedrijven problemen posten, of kunnen mensen – zonder dat er een vraag van een bedrijf aan ten grondslag licht – ideeën kwijt. Onder meer Skoeps (PCM en Talpa) zet de site in voor het verzamelen van oplossingen.

Rabobank
Ook zijn er bedrijven die zélf online ideeën verzamelen, zonder gebruik te maken van een algemeen platform. Zo startte deze week de Rabobank op Hyves met de Rabobank Innovation Challenge. Wie mee wil doen, kan op een speciale Hyves-pagina of op een eigen Hyves-pagina een creatief idee inleveren. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt. De finalisten mogen zichzelf presenteren op Picnic en e.Day. Een jury kiest de uiteindelijke winnaar. "Wij doen dit om ondernemerschap in Nederland te stimuleren," zegt Harry Vollaard van de Rabobank.

Bij de Rabobank Innovation Challenge zoekt de bank niet naar innovatieve ideeën die de bedrijfsvoering of diensten van de bank zélf naar een hoger plan kunnen tillen. Daarin verschilt dit initiatief, met wat bedrijven doen op Fellowforce en Battle of Concepts. En is het in de pure zin geen ideeënbus, maar meer een marketingmiddel voor de bank.

Voorbeelden van bedrijven die wel zelfstandig op zoek gaan naar ideeën die het eigen bedrijf ten goede komen, zijn Dell en Salesforce. Deze bedrijven hebben een Digg-achtige site opgezet, waar gebruikers op elkaars ideeën stemmen. Zowel Dell als Salesforce hebben populaire ideeën daadwerkelijk omgezet in productverbeteringen.

Digg-knop
Om de online ideeënbus meer te nestelen in de omgeving van de bedrijven zelf, introduceert Fellowforce de komende weken de mogelijkheid voor bedrijven om op hun eigen site een ideeënbus te plaatsen. "Wij lanceren de ‘innovate us button'," vertelt de oprichter Ruben Robert van Fellowforce. Een bedrijf kan de button heel eenvoudig op de eigen site plaatsen. "Dit kan binnen tien minuten," zegt Robert.

Nieuwe medewerkers werven
Achter Battle of Concepts staan enkele investeerders die er samen een bedrag van een paar ton in stoppen. Medewerkers van de site zijn oprichter Joost Dekkers en zijn zus.

De site richt zich specifiek op studenten en net afgestudeerden. Deelnemers mogen maximaal dertig jaar oud zijn. Bedrijven doen mee om ideeën te verzamelen maar óók om nieuwe medewerkers te vinden. "Sommige bedrijven zetten de site doelbewust in voor werving."

Een bedrijf betaalt vijfduizend euro aan Battle of Concepts om een vraag op de site geplaatst te krijgen. Daarnaast verdient de site op het moment dat een bedrijf een nieuwe medewerker vindt via de site. "We zitten nu net in de fase dat bedrijven soms mensen uitnodigen die ze ontdekken via onze site," zegt Dekkers.

Intellectueel eigendom
Wie een idee indient via Battle of Concepts of Fellowforce doet afstand van het intellectuele eigendom van een concept of idee. De Rabobank meldt heel nadrukkelijk dat bij haar wedstrijd het eigendom wél bij de bedenker blijft. In het geval van de bank is dat logisch, omdat het gaat om ideeën waar de bank niet zelf mee aan de slag gaat.

Fellowforce hierover: "Je staat als indiener inderdaad altijd je rechten af. Dat is een mondiaal geaccepteerd model dat ook geldt voor fysieke ideeënbussen van bedrijven." Hij beseft zich dat dit voor sommige mensen een belemmering vormt. "Er zullen mensen zijn die om die reden niet bij ons zullen posten."

Foto: Eversion (CC)

Deel dit bericht

6 Reacties

hans hazes/hib concepts

battle of concepts….gemiste kans; als ik ondernemer van 1 van die bedrijven zou zijn dan zou het mij gaan om zoveel mogelijk ideeen niet alleen van mensen tot 30jr. Je sluit een ervaren doelgroep uit die ook super ideeen kunnen hebben en die afhaken omdat er voor hun niets te halen valt…… 2e opmerking is dat alle ideeen/concepten eigendom worden van battle of concepts/de deelnemende bedrijven. Een niet winnend idee kan alsnog in de praktijk gebracht worden zonder dat de persoon dat waarschijnlijk zal merken (in zijn portemonnee….) en wat als twee niet winnende ideeen gecombineerd worden tot een superidee? Hoe werkt het dan? Sanoma had laatst ook al een dergelijke wedstrijd uitgeschreven; waar ook alles wat ingestuurd werd hun eigendom werd. Echt niet 2007.

frans de Wezer

Copy/paste..niks nieuws onder de zon…  http://www.openad.net/

Frederik

Kort leven beschoren voor virtuele ideeenbussen. Virtuele ideeenbussen maken het bedrijven n o g makkelijker, om daar voor een appel en een ei mee vandoor te gaan. En zelf nieuwe winstgevende producten in de markt te zetten… Veel 'uitvinders' of burgerlui met goede ideeen zien geen cent terug voor hun creativiteit en inspanningen :( 

Marijke

Ik heb op mijn eigen blog ook al eens een rijtje initiatieven gepost, er zijn er namelijk meer: http://www.ideacompany.nl/blog/2007/03/de-creatieven-bieden-zich-massaal-aan.html

Wil

Ik denk dat ik een manier weet om gratis milieuvriendelijke stroom op te wekken
Er us wel een investering noodzakelijk
Ik kan voor u het koste bate verhaal niet maken
Maar als u interrese heeft kunt u mij een mailtje sturen
Dan zal ik mijn idee vertellen en kunt u er u voordeel mee doen
Met hartelijke groeten wil

Frans van Schagen

Railtrillingen?

Mijn idee is, doorbreek de regelmatige afstand van de dwarsliggers!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond