Deel dit artikel
-

RTL en SBS willen zelf tv-pakketten verkopen

RTL Nederland en SBS Broadcasting willen in Nederland buiten de kabelbedrijven om zelf tv-pakketten verkopen op analoge en digitale kabeltelevisie. Daarmee willen ze een nauwere band met hun kijkerspubliek tot stand brengen. Dat blijkt uit een uitgelekt rapport. De plannen worden op zijn vroegst in 2009 uitgevoerd.

De tv-zenders overwegen zelf 'kale' kabelcapaciteit in te kopen om vervolgens zelf te bepalen welk tv-aanbod ze aan de kijkers in de regio voor willen leggen. De omroepen zouden bijvoorbeeld eigen themazenders aan kunnen bieden of pay-per-view televisie mogelijk maken.

Voor consumenten vergroot dit de keuzemogelijkheid tussen de tv-pakketten van de verschillende aanbieders. RTL en SBS zouden een positie krijgen naast de tv-producten van kabel-, satelliet- en ADSL-bedrijven en Digitenne.

Dit meldt mediajournalist David de Jong in een verhaal op Planet Internet op basis van uitgelekte documenten. RTL Nederland en SBS Broadcasting stelden de plannen op met media-adviseur Peter Jelgersma en voormalig OCW-ambtenaar Harry Kramer.

De Publieke Omroep en de Opta zijn ingelicht over de plannen. De publieke omroepen mengen zich niet in de plannen om hun relatie met de kabelbranche niet op het spel te stellen.

Volgens De Jong gaan de initiatiefnemers van het zogeheten project DPCO (Distributie Publieke en Commerciële Omroep) de komende maanden verzoeken indienen bij de kabelbedrijven om kale kabelcapaciteit in te huren.

KPN, dat op vergelijkbare wijze toegang tot het kabelnet probeerde te krijgen, werd onlangs via een rechterlijke uitspraak geblokkeerd in zijn poging om landelijk kabeltelevisie aan te bieden. De netwerken van de kabelbedrijven zouden daarbij enkel fungeren als distributienet. KPN zou zorg dragen voor het zenderaanbod en het werven en beheren van klantrelaties.

Deel dit bericht

3 Reacties

Stef

Kwestie van tijd. Alles gaat open, met name door de druk van Internet: daar kunnen omroepen al direct contact hebben met de consument, over de netwerken van dezelfde kabel/telecom partijen. Dus waarom niet ook via de digitale tv?

Valentijn

Digitenne is niet gek maar gemis van de BBC vind ik doorslaggevend om maar bij mijn UPC te blijven [nog wel].Misschien dat ik toch naar Canal Digital ga….ik hoef nou eenmal geen Rai Uno, TRT en TV Spanje etc etc

Julius

Leuk ballonnetje van de heren Jelgersma en Kramer. Deze actie lijkt op niets anders dan een schimmig spelletje van een bepaalde telecom operator om nogmaals e.e.a. op de agenda van de OPTA te krijgen. De genoemde omroepen willen wel eens zien waar het schip strandt en werken blijkbaar passief mee aan dit initiatief.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond