Deel dit artikel
-

Dag en Planet bekijken samenwerking

Nieuwstitel Dag en portaalsite Planet, beiden projecten van KPN, beslissen in de komende weken in hoeverre de nieuwsredacties van beiden uitgaven met elkaar kunnen samenwerken. Eind volgende maand wordt Planet in een nieuwe jasje gestoken.

“We onderzoeken in hoeverre we de nieuwsstroom van Dag.nl kunnen verwerken in de berichtgeving op Planet“, zegt Joris van Heukelom. Vanuit zijn werkgever KPN is hij directielid bij Dag, de gezamenlijke nieuwsuitgave van KPN en krantenconcern PCM.

Niet twee keer hetzelfde

“Na evaluatie wat betreft de start van Dag en de eerste drie maanden zijn we alvast erg tevreden. Maar we vragen ons of in hoeverre het nuttig is om twee afzonderlijke nieuwsredacties aan te houden. Daarom onderzoeken we de synergie tussen het portaal Planet en de nieuwsbron Dag op het vlak van de nieuwsvoorziening.”

De uitgaven onderzoeken in hoeverre de specialismen van Planet en Dag, respectievelijk berichtgeving over internetgerelateerde ontwikkelingen en dagelijks nieuws, met elkaar kunnen samenwerken. Daarover bestaat nog geen uitsluitsel. De uitgaven hopen daarin de komende weken een beslissing over te nemen.

Eind september krijgt het portaal Planet.nl een nieuwe grafische vormgeving en indeling. Van Heukelom: “Het karakter van de huidige site is ietwat gedateerd. In de vorm en indeling komt meer plaats voor beeld en video, alhoewel niet zo sterk als bij Dag.”

De herlancering van Planet Portal staat gepland op 24 september.

Meer verkeer naar Dag.nl

Welke inbreng Planet vanuit Dag krijgt, staat nog niet vast. Ook dat is nog onderwerp van discussie. De berichten van Dag zouden vermengd kunnen worden met die van Planet, maar Dag zou ook enkel de nieuwskoppen kunnen leveren. Planet-bezoekers zouden voor de volledige nieuwsberichten dan door moeten klikken naar Dag.nl. Van Heukelom: “Maar daar is nog niets over beslist.”

Uit peilingen van Alexa.com, die hooguit als vergelijkend en indicatief gelden, blijkt dat De Pers en Sp!ts een stijgende lijn laten zien in bereik. Dag vertoont hooguit een stabiele lijn. Van Heukelom reageert: “We zijn nu exáct daar waar we willen zijn. We hebben onszelf ruim een jaar de tijd gegeven om met substantiële cijfers te komen voor het web. Dat is ongeveer 10 procent bereik.”

Hoofdredacteur vertrekt

Eerder deze week werd bekend dat de interim-hoofdredacteur van Planet.nl, Sietske van Weerden, per 1 september haar functie neerlegt. In een kort vraaggesprek met Planet Nieuws licht ze toe: “[Ik betreur het] dat er wordt gebroken met de onafhankelijke journalistieke traditie van Planet en dat de nieuwspagina’s straks zullen worden ingevuld en beheerd door de redactie van DAG.”

Van Heukelom: “Verbazingwekkend, want mevrouw Van Weerden anticipeert op iets wat in de vorm geenszins uitgekristalliseerd is.”

In april van dit jaar maakte Pieter van Twisk, tot dat moment hoofdredacteur van Planet, bekend terug te zullen treden.

Hoofdredacteur van Dag, Bob Witman, wilde geen commentaar geven op de geplande redactionele samenwerking met Planet.

Deel dit bericht

2 Reacties

ik

waardeloos!

T

Vele jaren heb ik Planet.nl als hoofdpagina gehad, met nieuws en interessante weetjes als Eye-catcher. Vele redacteuren hebben de laatste weken de wijk moeten nemen en juist zij maakten planet.nl tot wat het moet zijn. Een duidelijk herkenbare en fijne thuishaven met unieke kijk op zaken. De ervaren redactieleden zijn juist de reden van mijn keuze deze site als hoofdpagina in mijn brouwser te houden. Wanneer ik opzoek ben naar nieuws dat sneller is dan de planet site ook is mijn keuze Nu.nl. Deze site geeft sec de nieuws feiten waardoor ik na enkele minuten echt klaar ben met de site en verder surf. planet daar in tegen laat mij iedere dag meer dan een half uur geboeid. Jammer, erg jammer dat de hogere bazen geen inzicht hebben in wat echt belangrijk is in media-en internetland. Mij zijn ze in iedergeval kwijt als dagelijkse lezer. gegroet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond