Deel dit artikel
-

‘Minister, stimuleer het digitale ondernemerschap’

“Geen subsidies en duwen tegen wat beweegt”, adviseert media-ondernemer Willem van Kooten minister Ronald Plasterk. Plasterk luisterde gisteren naar de wensen van de cross media-branche.

Op het Mediapark in Hilversum legde Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, zijn oor te luisteren bij de cross media-branche tijdens een Immovator-bijeenkomst.

Investeerder Hubert Deitmers, Willem van Kooten, hoogleraar Digitale Mediastudies Paul Rutten en ondernemer Boris Veldhuijzen van Zanten fungeerden als panel en opiniegevers. Zij mochten gisteren samen met de mensen in de goedgevulde zaal van Studio 3, hun wensen aan de minister uiten.

Willem van Kooten was duidelijk in wat de mediasector nodig heeft om de ontwikkelingen naar een hoger plan te trekken: hard werken en een scherpe, praktische focus.

De wensen en meningen van het panel en de zaal liep ver uiteen. De grote lijn tijdens de twee uur durende bijeenkomst was dat ondernemerschap gestimuleerd moet worden.

Schoolverlater schopt het ver

Veldhuijzen van Zanten, die op zijn 15e school verliet en een cum laude-predikaat fingeerde op zijn diploma van de Kunstacademie, schetste: "Het Nederlandse onderwijs is gericht op het maken van werknemers, niet op het maken van ondernemers. Anders dan in Amerika is het voldoende om naar een zesje te streven. En helaas wordt er in Nederland totaal geen les gegeven in hoe mensen zich presenteren. Álles is afhankelijk van je pitch."

Investeerder Hubert Deitmers, die samen met Joop van den Ende twee fondsen ter waarde van 150 miljoen euro beheert, onderschrijft die stelling. "Veel mensen worden in Nederland opgeleid tot manager, niet tot ondernemer, om te werken bij een Akzo of een Unilever."

Plasterk, houder van een klein dozijn patenten waarmee hij uiteindelijk toch niet besloot een spin out op te richten van de universiteit, nam de stellingen ter kennisgeving aan. Hij ging amper met de sprekers in debat. Hij stelde enkel dat de beschreven ervaringen niet per definitie representatief voor de gehele bevolking zijn.

In het algemeen stelde de bioloog, die tevens vice-voorzitter van het Innovatieplatform is: "Zoeken naar waar je uniek in bent. Dat is een thema." Zinspelend op buitenlandse ontwikkelingen met YouTube en Wiki's: "De markt moet een selectief voordeel vinden van die zaken om er iets bijzonders mee te doen."

Minister ript DVD's voor iPod

De minister blijkt geen digibeet. "Voor de vakantie pas geleden heb ik zelf de DVD's van tv-serie 24 geript om ze op mijn iPod terug te kunnen kijken."

Plasterk, sinds februari 2007 minister bij OC&W, probeerde afgelopen maanden de Blackberry nog verbannen te krijgen tijdens de ministerraad. "Vanuit mijn opvoeding heb ik meegekregen dat het niet beleefd is als je tijdens een gesprek niet alle aandacht voor je gesprekspartners hebt." Die poging kon op weinig sympathie rekenen van zijn druk mailende collega-ministers, van wie enkelen integraal verslag doen van de ministerraden aan hun ministeries.

Verse ideeën uit anarchie

Professor Paul Rutten hield een pleidooi voor aandacht voor de ICT- en mediasector in het algemeen. Hij stelde dat er 515.000 mensen in Nederland actief zijn in deze branche, 6,9 procent van de banen. "Eén op de tien nieuwe banen ontstaat in deze sectoren. Ze groeien harder dan het gemiddelde van de economie.

Ruttens poging om de as Amsterdam-Hilversum als dé centrale plek voor ICT- en cross mediaontwikkelingen op de kaart te zetten bij de minister strandden. Rutten stelde dat 35 procent van banen in de ICT-sector en creatieve industrie zich in deze zogeheten Noordvleugel bevinden. Plasterk: "Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat ongeveer eenderde van gehele Nederlandse bevolking in die regio woont."

De minister vindt veel media-opleidingen te braaf. Hij leek gecharmeerd van het idee dat in 'anarchie' goede ideeën ontstaan. Hij memoreerde aan een bezoek aan de Design Academy in Eindhoven. Daar worden de studenten in hun eerste studiejaar 'verlost' van traditionele opvattingen, waardoor een soort mentale anarchie ontstaat. "Van daaruit kunnen nieuwe dingen ontstaan."

Deitmers, die eerder Plasterks voorganger Maria van der Hoeven adviseerde, bepleitte een nationale benadering van Nederlandse cross media-ontwikkelingen. "We moeten ons niet focussen op de regio", maar een beleid voor het land maken in een internationaal speelveld. Deitmers investeerde sinds januari 2006 in een klein dozijn cross media-bedrijven, met het oogmerk hen allen internationaal te laten expanderen. "Een groot deel van de gelden is geïnvesteerd, maar we kunnen nog even vooruit."

Deel dit bericht

14 Reacties

wimpie

Och, wat zijn we weer lekker bezig om de VS als ondernemersparadijs af te schilderen. Waar halen de heren ondernemers (waar ik trouwens zelf ook bij hoor, daar niet van) het toch weer vandaan dat er in de VS veel meer wordt ondernomen? De cijfers wijzen anders uit. Als het om het verschijnsel 'eigen baas' gaat, blijkt Nederland er veel meer te hebben dan de VS: hier rond de 20% in de VS 7,5%. Zit al dat ondernemerschap dan in de Amerikaanse bedrijven? Vergeet het maar. In het Anglosaxische organisatiemodel ('niet l….. maar poetsen en als je het er niet mee eens bent: eruit!') bestaat zo'n 15% uit managers. In Europa 3 tot 4%. Nederland, met z'n vaak misplaatste management bewondering voor de VS, zit met 6 7% er een beetje tussenin, maar we beginnen dus gevaarlijk te hellen. Waarom er in de VS en het VK zoveel meer managers zijn? Om voortdurend controle uit te oefenen op al die niet al te gemotiveerde medewerkers wel precies doen wat ze zeggen. Medewerkers van Corus/Hoogovens kunnen je daar mooie dingen over vertellen…….In Europa heerst (gemiddeld gesproken uiteraard en uitzonderingen daargelaten) een veel grotere autonomie op de werkvloer: (meer) respect voor vakmanschap (vooral in een land als Duitsland) en het eigen initiatief van medewerkers. En daar kan je veel, heel veel kracht aan ontlenen. Waar de VS wel mee scoren op dit gebied? Met de relatief anarchistische wijze van ondernemen op plekken als Silicon Valley. Maar daar lijkt het meer op het Europese model dan op bijvoorbeeld op dat van de Amerikaanse (bijna overleden) auto- en staalindustrie. Onderdeel van een economie die trouwens in z'n geheel structureel heel zwak is. Kortom: laten we eens uitgaan van onze eigen sterktes en ons niet blindelings spiegelen aan wat er in het Anglosaxische. Wat beslist niet wegneemt dat we ook op sommige gebieden van ze kunnen leren. Net zoals van Azi Maar dat moet niet in blinde volgdrift resulteren. dat is levensgevaarlijk.   

herman

Helemaal eens met standpunt van oa Willem van Kooten. Studenten krijgen te weinig handreikingen en steun om het ondernemerschap te ontwikkelen. Er lijkt wel een taboe om ondernemer te worden. Bijkomend aspect is ook dat innovaties moeizamer tot stand komen als er te weinig ondernemerschap in de genen zit. Kortom hier ligt een belangrijke taak voor onze minister om daar aan te werken. Mooie vindingen en patenten zijn aardig, maar ze zijn pas echt goed als ze worden vercommercialiseerd. Dat vereist praktische kennis. En dat ontbreekt te vaak.

Natanja

Hier ben ik het mee oneens. Er zijn genoeg studies en initatieven die zich richten op ondernemerschap bij studenten. Het moet alleen wel in de student zitten om er wat mee te doen. Ik noem de opleiding Small Business & Retail Management aan HU Amersfoort (meteen je bedrijf opzetten, geen colleges), het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie ( http://www.cvoi-utrecht.nl/ ), waarbij studenten met een eigen-bedrijf-ambitie een plek en begeleiding kunnen krijgen, er bestaat een Student Ondernemer Prijs, CUBE van Hogeschool Utrecht enzovoort. Hoe kunnen de heren weten hoe opleidingen in elkaar zitten als ze zelf niet eens een opleiding hebben afgemaakt? Vind ik nogal dubieus..

Edwin Korver

Na ruim 9 jaar ondernemerschap kan ik niet anders concluderen dan dat het slagen als ondernemer uitsluitend het resultaat kan zijn van de juiste combinatie van levenservaring, mentaliteit, werkervaring scholing. Het ontbreken van een van die factoren was reden om eerdere pogingen te ondernemen af te breken, … om het later nog eens opnieuw te proberen. De discussie die hier gevoerd wordt lijkt te wijzen op de mogelijkheid vanuit scholing ondernemers te KWEKEN. Ik geloof daar geen snars van. Ondernemen kun je niet leren, dat moet je WILLEN. En of je nou gestimuleerd wordt of niet, als het in je bloed zit, dan word je het toch wel.  Dus in mijn beleving zou de vraag niet moeten zijn: hoe kunnen we MEER ondernemers krijgen, maar hoe kunnen we gezamenlijk bereiken dat de UITVAL onder ondernemers BEPERKT wordt. Want alleen al die uitval kost ons als maatschappij elk jaar miljarden Euro's! Ik geloof daarom veel meer in een aanpak, waarin de ondernemer gedurende de eerste 5 KRITIEKE jaren (van zijn/haar ZELF gekozen ondernemerschap) een individuele mentor/coach krijgt toegewezen. Een man/vrouw die zelf ook ondernemer is en de valkuilen daarom door-en-door kent. Die mentor/coach maakt zelf dan weer deel uit van een nationaal ondersteuningsnetwerk (vanuit overheid bedrijfsleven), van waaruit hij/zijn zijn protegees kan introduceren bij andere ondernemers, academici en overheden. Ondernemen kun je leren, maar – zoals de meeste lessen in het leven – de wijsheid komt vaak te laat.

blogdog

Goede discussie, maar gisteren in Hilversum (ik was er ook) vond ik het nu juist zo jammer dat eea. zich zo toespitste op ondernemerschap. Ondernemerschap in de ICT is toegankelijk. Je kunt zowel als eenpitter of als flinke international zo beginnen met opereren. Schaalvergroting werkt hier niet zo remmend. Het is veelal een kwestie van kansen zien en lef hebben. De creatieve sector heeft imweinig last van regelgeving en certificering.Wat wil je als ondernemer nou eigenlijk nog meer… Door de vele pitches en columns was het ook niet goed mogelijk een diepere discussie te voeren met de minister. Daarvoor kregen teveel mensen exclusieve spreektijd. Van Kooten (in mijn ogen een oude boef) had vooral gelijk met zijn stelling "geen subsidies en meer infrastructuur, duwen wat beweegt" (die infrastructuur dus!). Als iets op de politieke agenda moet is het dat wel. Zelf zou ik er aan toe willen voegen dat de (semi-)overheid zelf ook een hele hoop kan doen om informatie te ontsluiten via internet en digitale loketten. De overheid is zelf immers een informatie industrie. De creatieve sector is zo langzamerhand wel een serieuze sector met een belangrijke toekomst. Heel goed dat juist Plasterk de vergelijking met de Design Academy trok, die ook in enkele jaren tot een toonaangevend instituut is geworden. Aandacht voor deze sector is belangrijk, want nu materiele resources schaarser worden liggen er ongekende kansen voor het verkopen van immateriele producten. Na het vervullen van primaire levensbehoeften willen mensen immers ervaringen en schoonheid, zeker als duidelijk wordt het hebben van veel en groot niet meer haalbaar en ethisch verandwoord is. Deze sector dient daarom flink gepitcht te worden! 

Joke Bruis

Heel goed dat de minister kritisch blijft tegenover de eigenbelangers en de nep-guru's. Ik ben blij met deze minister. Eindelijk iemand met verstand van zaken die zijn oren niet laat hangen naar belangengroepen.

Bas van de Haterd

Helaas, ik had meer verwacht van Plasterk. Juist hij zou moeten weten dat de consensus cultuur niet is wat je nodig hebt. Dat het niet gaat om de mening van allen, maar om die van enkele briljante mensen.  Kan je ondernemersschap maken? Nee. Kan je het stimuleren? Zeker wel. De Nederlandse 5,5 is genoeg cultuur op scholen is daar dodelijk voor, want passie is het belangrijkste bij een ondernemer. Ik heb niet anders te horen gekregen van mijn docenten dat ondernemersschap wel eng was, omdat je nooit wist wat je aan het eind van de maand over had en dat je beter in loondienst kan gaan. Gelukkig ben ik stronteigenwijs, want het heeft ook heel veel voordelen. Maar die worden nooit genoemd.  Het is spijtig dat Plasterk zijn hoofd weer laat hangen naar de haagse mores en de belangenverenigingen van grote bedrijven die willen dat we managers en geen ondernemers kweken. En niet naar 4 selfmade mannen die zonder belang hem van goed advies voorzien.

Erik

Je wordt in Nederland begraven onder de regels… ALLE risico's worden bij de ondernemer gelegd. Wat kletsen ze nou in Den Haag. Er zijn meer regels dan ondernemers….. Als het goed gaat dan houdt de belastingdienst haar handje op, als het fout gaat mag je het zelf lekker uitzoeken… Geen wonder dat zoveel jongeren van 'de patat generatie' voor een relatief veilige management baan kiezen.

wimpie

Beste Erik, Ik ben ondernemer en word niet onder de regels begraven. De regels die er zijn ervaar ik over het algemeen als nuttig en het uitvloeisel van een beschaafde samenleving. Natuurlijk zijn er regels die mij niet zo goed uitkomen maar die duidelijk bedoeld zijn om de positie van anderen tebeschermen: de arbowet bijvoorbeeld. En natuurlijk kan het altijd beter en daar moet je alert op blijven op mogelijkheden tot verbetering. Over welke regels heb jij het eigenlijk?  Ik heb een goed inkomen (beter dan in loondienst), woon in een prima en veilige omgeving en mijn risico's heb ik keurig afgedekt. Daar ben ik ondernemer voor.  En toen ik jaren geleden door een reorganisatie mijn goede baan verloor en toen al te oud was voor een nieuwe (met dank aan al die werkgevers die alleen jong en dynamisch kiezen), heeft de overheid mij keurig een halfjaar opgevangen zodat ik rustig voor mezelf kon beginnen. Wat nou ' dan mag je het allemaal zelf uitzoeken'. Echt flauwekul!  En kiezen hier zoveel jongeren voor een managementfunctie? Nou de cijfers wijzen echt anders uit: het aandeel eigen ondernemers is hier met zo'n 20% mondiaal gezien hoog. Veel hoger dan in de VS (7,5%) bijvoorbeeld. Erik: get your facts right! Nederland is economisch gezien n van de sterktste landen (ik dacht dat we op dit moment op de zevende plaats staan) ter wereld en de indicatoren wijzen alleen maar de goede kant op: denk alleen maar aan de ontwikkelingen in de gamesindustrie. Het is ook een zeer dichtbevolkt land met een geancipeerde bevolking die zich niet alles laat zeggen. Dat betekent dat je vaak compromissen moet sluiten. Compromissen die uiteindelijk heel vaak niet zo slecht blijken te zijn, gezien de huidige sterke (en steeds sterker geworden) positie in mondiaal perspectief.  Natuurlijk, weg met de zesjes-cultuur. Natuurlijk weg met de regels die nergens toe dienen (en die bij nader onderzoek vaak wel degelijk ergens voor blijken te dienen; helaas niet altijd voor het eigenbelang…). En geloof me maar, dat gaat veranderen, sterker het verandert al. Zo werkt een democratie. En dat gaat relatief langzaam. Waardoor de uiteindelijke beslissing vaak kwalitatief beter is dan bij te snelle, impulsieve en autoritaire processen.  Kop op Erik, dit land is zo slecht nog niet. Maar je moet het wel willen zien.

Michiel Schipperus

Wim(pie?), Goede reactie, helemaal mee eens. Er worden veel 'stokpaardjes' gebruikt in de argumentatie als het gaat om ondernemerschap die niet gestaafd worden door feiten. Zie ook de column van vandaag van Vincent Everts over ditzelfde onderwerp: http://www.vincente.nl/normal.asp?CatId=2&TID=564  

Bas van de Haterd

@Wimpie: waar komt die 20% vandaan? Ik ken dat cijfers niet, maar met een beroepsbevolking van 7.000.000 en 20% ondernemers (als ik je goed begrijp) zouden we 1.400.000 ondernemers hebben in Nederland, en dat is volgens de KvK niet zo.  Dus hoe bedoel je 20%? En Wat is 7,5% in de USA?  Overignes denk ik dat veel regels wel lichtelijk overbodig zijn. Ik denk aan een VAR bijvoorbeeld. Het feit dat ik al kleine zelfstandige een accountant in moet huren omdat ik anders (terwijl ik er toch wel iets van weet) echt niet door de belastingregels heen kom, geeft volgens mij wel aan dat het niet eenvoudig, te complex en te 'geregeld' is.

Wimpie

Bas, Je hebt helemaal gelijk. Het Nederlandse % bedraagt circa 10%. Ik heb simpelweg het verkeerde cijfer gebruikt/geinterpreteerd uit het OECD Factboek 2007. "Get your facts right, Wimpie!!!" Feit blijft, dat wij altijd nog meer 'eigen bazen' hebben dan in de VS (7,5%, want dat klopt wel!). Sorry, Wimpie

Bas van de Haterd

Hoi Wim, Niet dat ik het cijfer niet vertrouw, maar kan je me de link geven waar je het vandaan hebt? Ik vind het namelijk zeer interessante materie en bij de KvK kom ik enkel tot 1,4 miljoen bedrijven (je 20% misschien), maar daarbij is dus niet bekend hoeveel buitenlandse dochters er zijn, hoeveel mensen meerdere BV's hebben (heel veel ondernemers hebben natuurlijk een holding bv omdat dat fiscaal zo aantrekkelijk is (heb je die overbodige regels weer) en bij de KvK zijn vrije beroepen (tandartsen en zo) niet bekend, maar dat zijn dus juist w weer ondernemers. Mijn conclusie was dus dat ik bij de KvK nooit een antwoord zou krijgen op mijn vraag. Dus ben ik erg benieuwd of je een linkje voor me hebt.

wimpie

Ha Bas, Zit even in het buitenland. Komt er op terug! Wimpie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond