Deel dit artikel
-

iGoogle snelst groeiende dienst van Google

De snelst groeiende dienst van Google is momenteel iGoogle. De persoonlijke startpagina, die sinds mei de naam iGoogle draagt, groeit harder dan Gmail of Google Earth. Dat zegt John Steinback van Google. De groei is gemeten naar gebruikersaantallen.

Meer dan twee jaar geleden introduceerde Google een persoonlijke startpagina. In mei doopte het bedrijf de ‘personalized homepage' om tot iGoogle. De naamsverandering en toevoeging van mogelijkheden hebben gezorgd voor een stijgende populariteit van de persoonlijke pagina, zegt Steinback, die product manager iGoogle is.

Met iGoogle kunnen internetters de zoekpagina van Google personaliseren. Dat gebeurt met gadgets (soms ook widgets genoemd) die gebruikers eenvoudig aan hun persoonlijke pagina kunnen toevoegen. Gadgets zijn kleine modules – ‘brokjes' – met meestal één enkele functionaliteit. Voorbeelden van gadgets zijn een weerbericht, nieuwsoverzicht of een blok met favoriete YouTube video's.

Dat iGoogle zo hard groeit, betekent uiteraard niet dat de dienst populairder is dan de zoekmachine of een dienst als Google Earth. De zoekmachine heeft wereldwijd zo'n groot marktaandeel, dat een grote groei in aantallen gebruikers niet meer mogelijk is.

Het precieze aantal mensen dat wereldwijd iGoogle gebruikt is onbekend. Google maakt geen totale gebruikscijfers bekend. Steinback zegt tegen Emerce dat iGoogle al drie kwartalen – dus ook al voor de naamswijziging – de snelst groeiende dienst van het bedrijf is. Hij zegt dat de dienst wereldwijd ‘tientallen miljoenen gebruikers heeft'.

Google is overigens niet de enige partij die een persoonlijke startpagina aanbiedt. Ook partijen als Yahoo, Microsoft en Netvibes begeven zich op dit terrein, evenals sociale netwerken als Facebook of Hyves. Internetters kunnen hun profiel op Facebook of Hyves verrijken met widgets en kleine applicaties.

Populaire gadgets
Volgens Steinback zijn de Gmail-gadget en Pacman-Gadget wereldwijd het meest populair. Onder Nederlandse iGoogle-gebruikers zijn de gadgets van Buienradar en de NS-reisplanner heel populair, aldus de Google-man.

Google stimuleert de ontwikkeling van gadgets via het deze zomer opgerichte Google Gadget Ventures. Dit onderdeel van Google betaalt ontwikkelaars 5000 dollar voor de verdere ontwikkeling van een gadget. Het gaat hier om de doorontwikkeling van een gadget die al bewezen heeft populair te zijn onder gebruikers van iGoogle. Daarnaast investeert Google bedragen van 100.000 dollar in bedrijven die ‘business' willen bouwen rondom hun Google-gadgetactiviteiten. In september spreekt Sep Kamvar van Google op e.day uitgebreid over deze ontwikkelingen.

De ontwikkeling van gadgets staat nog maar aan het begin volgens Steinback. "Gadgets zullen steeds geavanceerder worden en meer functies kunnen uitvoeren." Een andere ontwikkeling is de gepersonaliseerde gadget. Gebruikers kunnen bij Google nu al – zonder programmeerkennis – zelf gadgets maken met de iGoogle Gadget Maker.

Andere Google diensten
In april publiceerde Checkit de resultaten van een onderzoek naar de populariteit van Google-diensten onder Nederlanders. Het bureau had een onderzoek laten uitvoeren naar de bekendheid en het gebruik van de diensten van het zoekmachinebedrijf. De bekendheid van iGoogle – toen nog ‘personalized homepage' – is toen niet onderzocht.

Zo'n 94 procent van de Nederlandse internetters gebruikt de zoekmachine van Google. Daarna is Google Earth, dat door bijna vijftig procent van de Nederlandse internetters wordt gebruikt, het populairst. In Nederland was het van de onderzochte diensten dit voorjaar – vergeleken met een jaar ervoor – de snelst groeiende dienst.

Ook Gmail is vrij populair: zo'n dertig procent van de Nederlandse internetters gebruikt de emaildienst. Andere diensten van Google, zoals Google Talk of Google News, zijn veel minder bekend. Slechts een kleine hoeveelheid Nederlandse internetters gebruikt de diensten.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Emiel Kamzol

Is ook een erg prettige dienst, maak er allang gebruik van. Maar het systeem ligt er ook regelmatig uit. En als je dan gebruik maakt van bijv. bladwijzers dan kom je er pas achter hoe afhankelijk dat je ervan wordt/bent.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond