Deel dit artikel
-

Dataverkeer grootste groeier mobiele operators

Niet spraak- maar dataverkeer is de grootste groeier bij Nederlandse aanbieders van mobiele telecommunicatie. Eind 2007 zullen er naar schatting 19 miljoen SIM-kaarten actief zijn.

Dat zegt onderzoeksbureau Telecom Paper uit Houten in een zojuist gepubliceerd rapport. Het bedrijf neemt ieder kwartaal de Nederlandse mobiele markt onder de loep en meet klantaantallen en omzetontwikkelingen.

Mobiele aanbieder genereren steeds meer omzet uit dataverkeer, zo blijkt. De omzet uit sms- en internetverkeer groeide in een jaar tijd met 27,2 procent tot 306 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2007.

Mobiel internet groeimarkt

Mede door de introductie van flat fee bundels voor mobiel internet op de consumentenmarkt, voor circa een tientje per maand, begint de vraag naar specifieke mobiele toepassingen te groeien. Nieuwe generaties telefoons bevatten naast een Umts-antenne ook een WiFi-antenne, wat de breedbandige mogelijkheden van telefoons vergroot.

Uit de recente kwartaalrapporten van T-Mobile en Vodafone blijkt dat deze bedrijven respectievelijk 2,9 en 5,5 procent van hun totale omzet realiseren met mobiel internetverkeer via hun Umts-netwerken. Omzet uit sms-verkeer wordt daarbij niet meegerekend.

1,13 SIM-kaarten per Nederlander

Nederlandse mobiele aanbieders zagen hun gezamelijke omzet over het tweede kwartaal met 7,5 procent groeien tot 1,6 miljard euro. Ruim 18 procent van de omzet is afkomstig uit data- en sms-verkeer. Enkel Orange zag de omzet uit spraakverkeer in een jaar tijd niet groeien.

De onderzoeker verwacht dat er eind 2007 19 miljoen SIM-kaarten in bedrijf zullen zijn. Aan het einde van het tweede kwartaal waren dat er 18,4 miljoen, wat een mobiele penetratie inhoudt van 113 procent.

Verscheidene specialistische webloggers meldden afgelopen week dat technologiebedrijf Google binnen enkele weken een eigen mobiel besturingssysteem of omvangrijk mobiel softwarepakket op de markt wil brengen. Een melding van Engadget is de recentste. Google gaat niet in op de geruchten.

Bron foto: lwb@sg (CC) 

Deel dit bericht

1 Reactie

Gerben Mak

Logische constatering, natuurlijk zal mobiel internet groeien, zeker na alle Open Mobiel Internet ontwikkelingen. De tegenstelling met het bericht op Nu.nl ( http://www.nu.nl/news/1213100/51/Weinig_kansen_voor_mobiele_adverteerders.html ) is wel opvallend: Nu.nl leest in hetzelfde bericht vooral "Klanten maken nauwelijks gebruik van mobiele datadiensten". Steeds meer mobiele operators voeren automatische toestel configuratie in (wissel je met je SIM van toestel, krijg je meteen nieuwe data instellingen gestuurd). Daarnaast zorgen flatfee internet tarieven natuurlijk voor voorspelbare surfkosten en dat neemt vrees voor het gebruik weg bij de consument. Het Telecompaper stuk neem overigens ook stelling als het gaat om mobiele tv: daar zou de consument niet op zitten te wachten. Logisch, dat kun je de consument ook helemaal niet vragen, die zal gewoon moeten worden verrast met een goed aanbod van interessante diensten. Zie ook http://www.yellowlab.nl/?p=31.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond