Deel dit artikel
-

Veiling Wimax-frequenties ‘begin 2008’

De Nederlandse overheid gaat begin 2008 de licenties voor mobiel breedbandinternet, ook wel met de term Wimax aangeduid, veilen.

Dat blijkt uit de begroting van het Ministerie van Economische Zaken die gisteren tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd. "Begin 2008 zal ook een aantal frequenties in de 2,6 GHz band worden geveild voor mobiele communicatiediensten, zoals mobiele telefonie en Wimax", luidt de niet nader in de tijd gespecificeerde opmerking.

Wimax wordt ook wel gezien als een technologie die concurreert met Umts, de mobiele breedbandtechnologie van mobiele telecomaanbieders.

De verwachting is dat verscheidene kabel- en telecombedrijven zich zullen melden voor de veiling. Onder welke voorwaarden die plaats zal vinden, is niet bekend. Ook moet nog blijken of KPN, gezien diens marktmacht, mee mag dingen.

In maart 2007 ging het Nederlandse Wimax-bedrijf Worldmax van start, met financiering van Intel Capital.

Worldmax hield afgelopen maanden proeven met Wimax en zegt voor het einde van het jaar met een commercieel aanbod te komen, via de Wimax-licentie die Enertel in 2003 kreeg voor 4 miljoen euro. Casema nam in mei 2006 de licentie van Versatel over en houdt nu technische proeven. KPN houdt momenteel in Drenthe technische proeven met zowel Wimax als Umts, en diens snellere opvolger HSPA.

Economische Zaken schrijft over digitale radio in haar begroting: "In 2008 gaat bijzondere aandacht uit naar (…): Bevorderen van digitale omroep en digitalisering van analoge etherradio door waar nodig vergunningen te verlenen, innovatie te bevorderen en informatie beschikbaar te stellen. De vergunningverlening van TDAB-frequentieruimte zal worden afgerond. Bezien wordt hoe digitaal gebruik van de FM-band mogelijk kan worden gemaakt."

In haar huisorgaan Publiek Centraal schrijft de Publieke Omroep over digitale radio: "DAB radio is nog geen succes omdat de consument het als product op zich niet aantrekkelijk genoeg vindt om aan te schaffen. DAB als extra product bij mobiele video of breedband mobiel internet kán een groot succes worden."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond