Deel dit artikel
-

Toenemende populariteit radioportals

Het luisteren naar online radio via radioportals is populair. Eén van die portals noteerde deze week een record. Op één dag werden op Nederland.fm meer dan 200.000 streams gestart.

Iets minder dan 20 procent van het totaal aantal radiostreams wordt gestart via een portalsite. Voorbeelden van zulke sites zijn Nederland.fm, Portal.fm en Kabelradio.nl.

Dat percentage van twintig procent is nog aan de lage kant, denkt Jim Souren van Nederland.fm. "Wij zien ook cijfers van radiozenders. Bij sommige grote stations komt nu 25 procent van de streamstarts alleen al van onze site af. En hoe kleiner en onbekender het station hoe groter ons aandeel."

Deze week haalde Nederland.fm een record. Op woensdag werden op één dag iets meer dan 212 duizend streams opgestart via de portal. Het aantal unieke gebruikers ligt een stuk lager dan dat aantal streams, omdat gebruikers meestal verschillende streams opstarten.

Een portalsite met daarop tientallen radiostations, die gebruikers kunnen aanklikken waarna een stream start. Erg ingewikkeld lijkt het niet, om zo'n site op te starten. Waarin onderscheidt een site als Nederland.fm zich? Oprichter Souren: "Het zit hem volgens mij in het bedieningsgemak." Mensen luisteren volgens hem niet de hele dag naar één radiozender. "Ruim 80% van onze sitegebruikers heeft vier favoriete radiozenders waarnaar zij wisselend luisteren, gedurende de dag en week." Souren omschrijft het portalprincipe: "Bij ons is een ander radiostation slechts één klik weg en hoeft men niet weer een ander internetadres te zoeken en in te typen."

Jumpstyle
Een van de meest populaire zenders bij Nederland.fm is op dit moment Jumpstyle Radio. Het kanaal is vorige maand aan de selectie van zenders toegevoegd, en staat nu al in de top-10 met meest beluisterde radiozenders.

De radioportal verdient geld aan banners en statistieken die worden verkocht aan radiostations. Soeren: "Met behulp van onze statistieken kunnen we bijvoorbeeld uitzoeken wat het profiel is geweest van een luisteraar van een radiocommercial. Ook het gedrag van luisteraars is goed te meten. Hoe lang blijven ze luisteren, op welke moment ‘zappen' ze naar een ander station: dat zijn zoal zaken die wij inzichtelijk kunnen maken.

Nederland.fm is pas geleden ook in België gestart (Belgie.fm) en binnenkort volgen een Duitse, Franse en Deense variant.

 

Deel dit bericht

14 Reacties

Hans Verlaat

Belgie FM is al gestart in maart 2004, zie dit persbericht: http://www.iradio.be/item/online-radio-luisteren-wordt-eenvoudig-dankzij-belgi-fm  Ik denk dat Nederland FM nog veel last zal krijgen van de concurrentie die er is met al die radio portals. Deze bijvoorbeeld schijnt ook al populair te zijn onder jongeren: http://www.radiokeuze.nl/ En dat zijn toch de mensen die vooral naar internetradio luisteren.

Hans Verlaat

Belgie FM is al gestart in maart 2004, zie dit persbericht: http://www.iradio.be/item/online-radio-luisteren-wordt-eenvoudig-dankzij-belgi-fm  Ik denk dat Nederland FM nog veel last zal krijgen van de concurrentie die er is met al die radio portals. Deze bijvoorbeeld schijnt ook al populair te zijn onder jongeren: http://www.radiokeuze.nl/ En dat zijn toch de mensen die vooral naar internetradio luisteren.

RAB

Iets minder dan 20% is om precies te zijn 16%. Dit bleek althans uit het onderzoek van Intomart GfK 2007 in opdracht van RAB (Radio Advies Bureau) gehouden onder 1000 luisteraars (13+) die aangaven de vorige maand via internet radio te hebben geluisterd. Zo'n 77% luistert via de streams op de website van het betreffende station zelf. De onderzoeksresultaten in zijn geheel te bekijken op http://www.rab.fm

Melvin

Heeft iemand info over de gebruikers/luisteraars profielen binnen dit segment? Man/vrouw, leeftijd, wanneer, waar?

FFMP

Ik vind 212000 per dag niet veel. Een goede nieuwsvideo pagina doet dit op een slappe dag. Een beetje streaming partij jaagt zo'n aantal views er in een uurtje doorheen.

Johan

Dit is ook een erg goede, http://www.webvista.nl, ook met een televisie optie.

ruben

Wat te denken van http://nl.fm

Christine

http://www.deutschland.fm is ook al in de lucht zien ik.

Bertje

http://www.live-radio.nl is ook zo'n overzicht

Xtraradio.nl

Xtraradio is nu 8 maanden op internet bezig en met heel veel goede berichten uit de wereld. Wij van xtraradio besteden veel aandacht aan het geluid.er is veel aandacht besteed aan de vormgeving van het station , goede herkenbare Jingels.
Wij zijn in het bezit van een live studio waar alles samen komt. Nieuws ieder uur het weer bericht live ieder uur vervest door onze weerman .
Nu werken 5 mensen aan xtraradio, wel radio mensen met ervaring ! Will

Storm

Geef mij maar Radio FM, want daar heb je tenminste heel wat keus. De link naar deze radio portal is http://www.radiofm.nl

Bas k

http://luisteren.nl is ook zo’n overzicht

Joyce

Doe maar https://radiostations.nl, daar wordt ik niet volgegooid met reclame en is door te luisteren wanneer je bezig met andere paginas of dingen.

Marco D

Ik ben overgegaan naar https://www.online-radio.nl Zij hebben nu ook een grote verzameling podcasts om te luisteren en die wordt dagelijks aangevuld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond