Deel dit artikel
-

Zorgen om privacy bij sociale netwerken

Veel internetters zijn bang voor misbruik van persoonlijke informatie op sociale netwerksites als MySpace en Facebook. Eén op de drie gebruikers van zulke sites gebruikt daarom valse profielinformatie.

Het Britse RapidResearch deed onderzoek onder een groep Britse gebruikers van sociale netwerken. Ongeveer tweederde (62 procent) zei bezorgd te zijn over de veiligheid van persoonlijke gegevens die ze achterlaten op sociale netwerksites. Een derde van de groep ondervraagde gebruikers is niet alleen bezorgd, maar doet ook wat aan de bescherming van de online identiteit: zij maken gebruik van valse namen, gebruiken niet hun eigen geboortedatum of gebruiken andere valse persoonlijke gegevens.

De zorgen over privacy bestaan al langer. Sommige netwerken geven gebruikers de mogelijkheid om zich (deels) af te schermen voor oneigenlijk gebruik. Zo kunnen leden van Hyves ervoor kiezen om bepaalde informatie/content alleen te tonen aan online vrienden. Op Facebook zijn complete profielen alleen zichtbaar voor leden. Wel is het mogelijk om te zoeken in profielen: wie op een naam zoekt, ziet bij de resultaten alleen naam en foto. Binnenkort is die beperkte informatie ook via Google te benaderen als gebruikers deze optie niet ‘afvinken'. Wie zoekt op een naam van iemand die lid is van Facebook, krijgt dan als één van de zoekresultaten een verwijzing te zien naar het Facebook-profiel. De koppeling met Google heeft tot veel kritiek geleid van gebruikers die dit als privacy-schending zien.

Volgens de onderzoekers van RapidResearch zijn gebruikers van sites als MySpace en Facebook, nu zij ‘cyberspace' steeds beter leren begrijpen, bezorgder om hun privacy. "We moeten leren om beter om te gaan met de privacy settings van zulke sites."

Overigens is het onderzoek van RapidResearch onder een vrij kleine groep gebruikers (100) afgenomen, waardoor geen sprake kan zijn van representativiteit. Wel is rekening gehouden met een evenwichtige verdeling van deelnemers naar leeftijd.

Gerichte advertenties?
Het feit dat een aanzienlijk deel van de gebruikers onechte persoonlijke informatie over zichzelf achterlaat op sociale netwerksites, kan gevolgen hebben voor adverteerders, die steeds vaker op basis van profielgegevens willen adverteren. Aan de andere kant is het de vraag hoe vaak gebruikers valse informatie invullen die gevolgen heeft voor de adverteerders. Een foute naam, woonplaats of geboortedatum, betekent nog niet dat alle informatie niet klopt. Immers: een gebruiker kan nog steeds zijn juiste geslacht invullen, of een geboortedatum die ‘ongeveer klopt'.

Foto door: Spanaut (CC)

Deel dit bericht

2 Reacties

Alexander van Elsas

Hoi remco, vandaag nog een heel aardig stuk gelezen van David Recordon van SixApart over de ontwikkelingen waar zij nu aan werken om privacy en misbruik van persoonlijke gegevens tegen te gaan zonder als gebruiker de flexibiliteit te verliezen binnen je sociale netwerk diensten. Voor een verwijzing zie http://vanelsas.wordpress.com/2007/09/21/opening-up-your-social-graph/

Henri

Als je een beetje logisch nadenkt had je dit niet hoeven te onderzoeken.Hoeveel mensen 'gaan er eigenlijk vreemd' op intenet? Misschien wel 62%. Who knows?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond