Deel dit artikel
-

Dochter verliest zaak van Startpagina

Een conflict om commerciële grenzen van de samenwerking pakt uit in het voordeel van Startpagina.

De rechter heeft Startpagina in een zaak tegen een beheerder van één van de ‘dochterpagina’s’ in het gelijk gesteld. Volgens de rechter heeft de beheerder de afspraken in de standaardovereenkomst geschonden én heeft Startpagina het recht om beheerder de toegang tot het beheersysteem van de pagina te ontnemen. De beheerder overweegt hoger beroep.

De beheerders c.q. exploitanten van de circa 5.000 dochterpagina’s van Startpagina zijn onder meer aan de volgende afspraken gebonden:

  • Van de twee bannerposities op een dochterpagina exploiteert Statpagina BV de linker en de beheerder de rechter;
  • De Dochterpagina mag 15 commerciële (betaalde) links bevatten, verspreid over de pagina tussen de andere links;
  • slinks op andere wijze extra commercie boven dat aantal van 15 links toevoegen met via-via betaalde links, provisieregelingen etc. mag niet;
  • Op de dochterpagina mogen niet meer dan tien links naar dezelfde site verwijzen en mag niet meer dan één site naar dezelfde URL verwijzen;
  • De beheerder moet Startpagina binnen een maand na afloop van het kalenderjaar een overzicht van de inkomsten sturen;

Normaal kent de overeenkomst een opzegtermijn van een jaar, maar indien een beheerder de regels schendt en ook de waarschuwingen in de wind slaat mag Startpagina de overeenkomst per direct beëindigen.

Dat laatste vond plaats voor Vrouwen.startpagina.nl per 18 juli 2007. De pagina werd tot dan beheerd door Liesbet Zikkenheimer. Starpagina sloot de toegang voor Zikkenheimer tot de zogenaamde ‘Cockpit’ waarmee beheerders de pagina maken.

Ex-manager van Sanoma
De exploitante pikte dat niet en besloot tot een kort geding teneinde het beheer terug te krijgen. Ze vorderde bovendien 1.580 euro per maand vanaf 19 juli vanwege gederfde inkomsten. De zaak had een navrant randje daar internetadviseur Zikkenheimer in het verleden voor VNU c.q. opvolger Sanoma Tijdschriften als Manager Internet Development een aantal websites (mede) heeft opgezet vanaf 1997. Onder meer voor Libelle, Margriet, Viva en uiteindelijk ook het portaal VrouwOnline. Momenteel exploiteert ze onder meer Shespot, over vrouwelijke erotiek.

De zitting betrof vooral de e-mail uitwisseling die plaatsvond tussen Zikkenheimer en ‘relatiebeheerder’ Jan Willem Tjaden en overleg van Startpaginachef Carlo van Houtum per e-mail en in een ontmoeting om de zaak uit te praten. Zikkenheimer kreeg verschillende verwijten waarvan de belangrijkste was dat Vrouwen.pagina.nl te veel commerciële links bevatte, onder meer naar eigen pagina’s buiten Startpagina en niet voldeed niet aan de rapportageplicht. Bovendien zou na verwijdering van een te veel geplaatste link de adverteerder hebben verteld dat dit de schuld was van Startpagina.

Vibrators
In de rechtszaal was er verschil van mening over wat nu precies commerciële links zijn. Volgens Startpagina had Zikkenheimer enkele links opgenomen die in eerste instantie niet commercieel waren, maar waar ‘op eenvoudige wijze kon worden doorgelinkt naar verkoopplaatsen van (voornamelijk) vibrators, zodat deze als evenzovele commerciële links moeten worden beschouwd.”

Zikkemheimer bestreed dit. Ze vond ook de communicatie van Startpagina hierover vaag en onjuist. Waar mogelijk had ze het te veel aan links aangepast. Uit de communciatie blijkt dat de partijen de zaak op de spits dreven, zodat er een besluit moest vallen.

Volgens de voorzieningenrechter was die een wijs besluit van Startpagina. Het is voldoende aannemelijk dat Zikkenheimer de overeenkomst en de daarbij behorende standaardovereenkomst en richtlijnen heeft geschonden. Zikkenheimer meent dat de rechter onvoldoende haar argumenten heeft afgewogen. Ze overweegt beroep. Startpaginachef Carlo van Houtum is content met het vonnis.

Deel dit bericht

8 Reacties

Saskia

Een normale beheerder hoeft niet jaarlijks aan Startpagina een overzicht aan eventuele inkomsten te sturen. Het is dan ook waarschijnlijk dat Zikkenheimer een afwijkende overeenkomst met Startpagina had en in feite door hen werd ingehuurd om het beheer en exploitatie in opdracht uit te voeren. Het merendeel van de Startpaginadochterbeheerders houden overigens niets tot weinig aan het beheer van een dochterpagina over. Zij beheren een dochterpagina omdat het onderwerp hen interesseert.

Saskia

Een normale beheerder hoeft niet jaarlijks aan Startpagina een overzicht aan eventuele inkomsten te sturen. Het is dan ook waarschijnlijk dat Zikkenheimer een afwijkende overeenkomst met Startpagina had en in feite door hen werd ingehuurd om het beheer en exploitatie in opdracht uit te voeren. Het merendeel van de Startpaginadochterbeheerders houden overigens niets tot weinig aan het beheer van een dochterpagina over. Zij beheren een dochterpagina omdat het onderwerp hen interesseert.

Twan

Goed dat Startpagina gelijk heeft gekregen. Ik neem aan dat ze niet zomaar naar de rechter stappen, ze zullen er vast wel alles aan hebben gedaan om duidelijk te maken wat het probleem was. PS. laat voorafgaand aan publicatie eens een spelling- en grammaticacontrole los op het artikel. 😉

Henkie

(Saskia, je spreekt dubbel) Maar het lijkt me sterk dat Liesbet een afwijkende afspraak had met startpagina, want als dat zo zou zijn dan is Stattpagina gewoon fout hiermee, en zouden alle andere honderden beheerders eens achter hun oren moeten krabben. En over het feit dat de rechter een link waarop je klikt en dan daarna via die link een dildo kunt kopen online, als commerciele link zou moeten zien, dat is al helemaal van de zotte!  Een link naar bol.com op de boeken.startpagina zou dan gewoon STANDAARD een commerciele link zijn???? OMDAT ze boeken verkopen via die link? Ach rot toch op, als men dat als commerciele link wil zien, dan kunnen ze nog wel een heleboel meer verzinnen. een link naar een relevante pagina, waarop iets verkocht word hoeft per definitie gn commerciele link te zijn, wat het echter w is, dat is dat het een link is naar een commerciel website. De link zf hoeft helemaal niet commercieel te zijn, een link die verwijst naar een comerciele website hoeft dus niet per definitie een commerciele link te zijn, mits deze relevant is aan het onderwerp. Deze zaak tussen Liesbet en Startpagina heeft gewoon meer wat weg van een persoonlijke vendetta. Startpagina spreekt zichzelf gewoon dubbel tegen. jammer.

Beheerder filatelie-handelaren.startpagina.nl

Ik beheer zelf o.a. filatelie-handelaren.startpagina.nl. Hierop staan links naar, je raad het al, handelaren. Zijn deze dan ook commerciele links??

even anoniem

Ik ben ook dochterbeheerder bij Startpagina en ik weet dat hier inderdaad sprake was van een afwijkend contract. Normaal gesproken hoeft een beheerder geen overzicht van inkomsten te geven aan Startpagina.  Ik vind het erg jammer dat Startpagina gelijk heeft gekregen, beheerders staan al in een erg zwakke positie ten opzichte van Startpagina en deze uitspraak maakt die positie alleen maar zwakker. Als beheerder kun je niet anders dan te dansen naar de pijpen van Startpagina, Jan Willem in het bijzonder. Als Jan Willem je niet mag dan heb je een probleem, hij gaat dan overal over zeuren. Zelfs over links naar bol. :-(. Want problemen met Jan Willem gaan vaak over dit soort trivialiteiten, over links die naar zijn mening commercieel zijn maar waar je als beheerder geen cent aan verdient.  Startpagina.nl zelf bestaat uit vrijwel alleen maar commerciele links, maar oh wee als je als beheerder een verdachte link hebt. De regels over commercie worden naar mijn mening bij Startpagina gekenmerkt door willekeur en door eigen belangen van Startpagina. Als beheerder moet je veel maar mag je maar weinig. Ondertussen pikt Startpagina dochters in, voert Startpagina het traffic vanaf Startpagina.nl naar Overzicht.nl in plaats van naar de dochters. En op overzicht.nl staan alleen maar commerciele links, daar is echt niks inhoudelijks meer te vinden. Ik schrijf dit overigens anoniem omdat ik weet dat Jan Willem mijn pagina anders zeer kritisch gaat bekijken en gaat zeuren over elke letter die hem niet aanstaat.

Tim

Startpagina is een en al commercieel en de beheerders zijn allemaal schijnheilig over hun dochterpagina's. Eenvoudig een linkje toevoegen is ook niet meer normaal. Je moet dik betalen voor een leuke link en als je site ook maar iets commerci?el is dan wordt het lastig. Er zijn immers beheerders van Startpagina zoals voornamelijk die van de vakantiegerelateerde dochters zoals de eigenaar vakantie.pagina.nl die meerdere pagina's genereren en de adverteerders uitmelken met belachelijke hoge tarieven. Ik hoop dat Startpagina ooit dit soort praktijken gaat veranderen.

Wendy

Startpagina doet er alles aan om meer en meer inkomsten te generen gezien het slecht gaat met zowel de bedrijfsvoering, financiele middelen en bezoekersaantallen. Als webmaster van een dochterpagina zul je je helemaal moeten schikken in hun beleidsvoering anders sta je meteen op straat. En wat doet de Belangenvereninging? Helemaal niets, gezien ze bang zijn om hun jaarlijkse geldelijke bijdrage van Startpagina te verliezen. De onvrede groeit met de dag als men alle besloten Startpagina fora leest. En ik, juist ja, mijn pagina werd ingepikt en wordt nu beheert door een "oud medewerkster" vol met commerciele links. Objectiviteit is ver te zoeken bij Startpagina… money money money -))

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond