Deel dit artikel
-

Subsidie voor regionieuwssite Blikopnieuws

Nieuwssite BlikOpNieuws.nl heeft 180 duizend euro subsidie gekregen van het Stimuleringsfonds voor de Pers. De site wil ermee een grote reclamecampagne starten.

Blikopnieuws.nl biedt vooral provinciaal en regionaal nieuws dat soms landelijk nieuws kan worden. Van de 180 duizend euro subsidie die de site van het Stimuleringsfonds voor de Pers krijgt, ontvangt het 120 duizend euro in de vorm van een krediet.

De site heeft ongeveer tien medewerkers en 200.000 unieke bezoekers per maand (600.000 bezoeken). Maar er komt niet genoeg geld binnen via advertenties op de site. Daarom is het lastig ‘om een redactie in stand te houden die voldoende voor haar inspanning kan worden beloond’, zo staat in het subsidiebesluit van het Stimuleringsfonds dat dinsdag bekend werd. De site werkt vooral veel met fotojournalisten. Zij delen in de advertentie-opbrengsten.

‘Als de site voldoende groei kan doormaken, kunnen er meer advertentie-inkomsten verdiend worden en is er meer geld beschikbaar voor de redactie.’ Ook de commerciële poot van Blikopnieuws moet met het extra geld worden uitgebreid. Vakblad De Journalist berichtte deze zomer al dat vier acquisitiebureaus met de verkoop van onder andere banners op de nieuwssite zouden starten.

Blikopnieuws wil zich volgens het subsidiebesluit meer gaan richten op lokaal nieuws. Ook wil de uitgever met een reclamecampagne op landelijke en lokale radiozenders ‘meer jongeren en ouderen kunnen bereiken’. Volgens het fonds biedt Blikopnieuws ‘een vernieuwende bijdrage aan de journalistieke informatievoorziening via het internet’. ‘De site wijkt daardoor naar inhoud en strekking zodanig af van andere journalistieke informatieproducten, dat de verscheidenheid van informatie en opinievorming wordt vergroot.’

Blikopnieuws werd gestart in januari 2005 door Frank van den Berg en Erwin Hermanns van fotopersbureau FBF, samen met Niels Berkhout. ‘De doelgroep? Het is net een legpuzzel: vanaf 10 tot 99 jaar’, zei hoofdredacteur Van den Berg in De Journalist. De redactie gebruikt onder meer een eigen forum als belangrijkste overlegmiddel. Politici lezen de site ook. Blikopnieuws werd al enkele malen genoemd als bron voor Kamervragen. Een zustersite is Blikopcursus.nl waar cursusaanbieders hun aanbod online kunnen plaatsen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Rolf

Het is een hartstikke interessante site. Ik vindt het knap wat die mannen hebben neergezet zonder een grote uitgever achter zich. Ga zo door BlikopNieuws.nl

Dirk Heersma

Net als Rolf vind ik dit een erg leuke website. Ze zijn onafhankelijk en brengen naast het harde nieuws ook vaak leuk en luchtig nieuws. Ik hoop dat meer mensen gebruik gaan maken van deze site en ook dat adverteerders het USP zien.

simone

180.000 is natuurlijk een schandalig bedrag. Er zijn genoeg van dat soort sites die exact hetzelfde doen (misschien wel beter) die gewoon met een groep vrijwilligers werken en net zoveel bezoekers trekken. Maar ze hebben blijkbaar een goede lobbyist…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond