Deel dit artikel
-

Personenzoeker WieOWie.nl ‘eng goed’

De nieuwe Nederlandse zoekmachine, Wieowie.nl, gericht op het zoeken naar personen krijgt kritiek van een HR-expert. De site wil verdienen aan betaalde toegang voor recruiters.

Wieowie.nl startte woensdag met een Nederlandse zoekmachine die zoekt naar personen. Daarvoor doorgraaft de robot van Wieowie op dit moment Hyves, Linkedin, Schoolbank, YouTube en Google. De site is opgezet door Centroid Media, het bedrijf achter onder meer Huizenvinder.nl en Trimloop.nl. Oprichter Bart Kappenburg overweegt nog een aantal andere sites toe te voegen. "We zitten te denken aan Myspace, Twitter, Numpa en Facebook."

Kappenburg promoot de zoekmachine als 'een goede tool om een potentiële werknemer of collega te screenen'. Hij stelt dat tijdens de testperiode van Wieowie.nl 'een aantal P&O-afdelingen en recruiters met de site hebben gewerkt'. "Het is ook al een aantal keer voorgekomen dat een kandidaat niet werd uitgenodigd voor een gesprek op basis van wat Wieowie.nl liet zien."

HR-weblogger Bas van de Haterd noemt de zoekmachine 'eng goed'. "Recruiters gaan er dus maar klakkeloos vanuit dat jij bent wie die zoekmachine naar boven haalt. Er bestaat ook zoiets als persoonsverwarring. Onze naam is niet uniek. Er zijn meerdere van de meeste voor- en achternaam combinaties aanwezig, dus zorg dat je de juiste persoon voor je hebt. Daar maakt deze zoekmachine geen onderscheid in", aldus Van de Haterd op HRLog.nl.

De HR-expert raadt recruiters juist niet aan om iemand te googlen voordat de persoon op gesprek is geweest. Volgens hem komt het voor dat mensen met verkeerde motieven onder iemand anders naam op internet actief zijn. Bovendien is het niet altijd terecht om iemand te confronteren met iets wat hij jaren geleden op internet heeft geschreven, vindt Van de Haterd. "Mensen niet uitnodigen op een gesprek op basis van wat je online leest zonder ze de kans te geven het uit te leggen is gewoon fout. En dit soort zoekmachines zullen daar niet bij helpen vrees ik."

Zelf naam claimen

"Recruiters moeten hier natuurlijk heel voorzichtig mee zijn en moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen als ze alleen op basis van zoeken op internet iemand besluiten niet uit te nodigen", reageert Kappenburg tegen Emerce. "Maar het omgekeerde effect komt natuurlijk ook voor: dat mensen juist worden uitgenodigd door wat recruiters op internet vinden over die persoon."

Internetters kunnen bij Wieowie.nl zelf hun naam 'claimen' en enkele gegevens over henzelf invullen. De volgende keer dat er iemand op Wieowie hun naam invult, komt dat profiel eerst naar boven en niet de resultaten van internet. "Daarmee oefen je zelf controle uit", zegt Kappenburg. De site houdt een index bij van alle profielen die mensen hebben aangemaakt. "Op verzoek kunnen we mensen daar uit verwijderen."

Verder stelt Wieowie een top 10 samen van mensen met de hoogte 'WoW-factor' op basis van het aantal vrienden op Hyves, Linkedin en Schoolbank. In de huidige top 10 staan vooral veel webloggers.

Advertentie-vrij

Wieowie bevat nog geen advertenties. Dat is bewust, zegt Kappenburg. Hij wil meer informatie over personen tegen betaling gaan aanbieden. "Onze spiders laten nog niet eens alles zien. We willen werving en selectiebureaus en recruiters tegen betaling toegang geven tot uitgebreidere resultaten."

Daarnaast wil hij tegen een vast bedrag bedrijven aanbieden om handmatig een zoekexpert te laten speuren. "Denk aan sites waarvoor je eerst moet inloggen om er op te kunnen zoeken. Die informatie kunnen we netjes verzamelen en daar een mooi rapportje van maken. Daar is best behoefte aan."

Incassobureaus

Wieowie.nl ging online een dag nadat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een nieuwe campagne startte voor online privacy. Het CBP noemt daarin de gevolgen van googlende HR-medewerkers voor sollicitanten als een van de problemen.

Volgens Kappenburg gaan ook incassobureaus steeds vaker op internet op zoek naar personen die ze via de officiële kanalen niet kunnen vinden en kan zijn site daarbij ook handig van pas komen. De Nederlandse Vereniging van Incassobureaus klaagde afgelopen weekend nog dat de adresgegevens van steeds meer schuldenaars niet te vinden waren en dat de bureaus daarom toegang zouden moeten krijgen tot de gemeentelijke basisadministratie.

Deel dit bericht

12 Reacties

Frits

"Er zijn meerdere van de meeste voor- en achternaam combinaties aanwezig, dus zorg dat je de juiste persoon voor je hebt. Daar maakt deze zoekmachine geen onderscheid in."  Sorry hoor, maar dat noem ik 'eng slecht', ipv 'eng goed'.

Bas van de Haterd

Frits, Mijn opmerking 'eng goed' kwam uit het feit dat hij eng veel goede info over mijn naam naar voren wist te halen. Dat was eng goed.  Dat hij geen onscheid maakt in personen met dezelfde naam is natuurlijk logisch, geen zoekmachine weet wie jij echt zoekt. Immers, als er 10 Frits de Vries'en op het Internet aanwezig zijn kan hij niet weten wie ik zoek. Het nadeel is dat ik vrees dat veel mensen niet de moeite zullen nemen om na te gaan welke frits de vries welke tekst heeft geschreven. Nog afgezien van kwaadwillende die expres onder andere namen gaan posten om mensen schade te doen.

hossam

Ik vind dat wieowie toestemming moet vragen aan de persoon zelf.Hondsbrutaal en afgekeurd, bij deze.

Jozef

Natuurlijk zoek ik ook even naar mezelf. Nou, eng slecht komt dan inderdaad eerder op dan andersom. Blijkens de resultaten ben ik jaren jonger dan in werkelijkheid (da's wel aardig), woon ik in een een of ander gat, en doe ik de meeste vreeemde sporten (heb al zeker 25 jaar geen voet verzet sneller dan wandeltempo). Wat een geklungel zeg!

bart p

Niks geheimhouden en toestemming vragen van de persoon! De wereld ligt toch aan je voeten met de diverse zoek tools… Er komen steeds betere bij.

Tek is good maar met mate

Dit gaat er alleen maar voor zorgen dat mensen al hun eigen informatie van het internet afhalen of op secure sites gaan plaatsen (die dus ook niet altijd zo secure blijken te zijn daar je info gewoon verkocht wordt).Ofwel…haal gewoon alles er weer af. IRL is beter.Het "leuke om je eigen website of foto's enz"wordt dan ineens een invasie in je privacy daar dit nu voor verkeerde doeleinden wordt gebruikt en door verkeerde personen. Identity theft, persoonsverwisseling….cyber space ain't that good.

Marie-Louise van de Pol

Zoek Ton en Lenie Wetzels-Strous, Waren in 1971 buren in Veghel

DrNono

Wat slecht dit en het idee is totaal niet nieuw.

Dennis

@DrNono: Je reageert ook op een nieuwsbericht uit 2007 dus zo nieuw is het niet inderdaad 😉

Margaret Schot

Ik ben op zoek naar onze vroegere huisarts uit Maarssenbroek, Kees Noordermeer.
Je woonde in Fazantenkamp.
Je had afscheid genomen, als huisarts en ging in een instelling werken.
Ben je daarna uit het oog verloren.
Ons gezin, Roel, Margaret, Sylvia en Patrick van Leeuwen.
Er is in de jaren veel gebeurd.
Zou het zo leuk vinden je weer te kunnen vinden en bij te praten.
Hoop dat je dit bericht leest en een reactie geeft.
Groeten van
Margaret

linda koops

kunnen jullie ook huisdieren vinden?
mijn hond is kwijt.
hij is blond.

bvd

Samira/ destiny

Ben op zoek naar jamina uit Tilburg ..
Ik zoek al jaren naar haar .ze heeft een zus die Fatima heet en een broer said heet voor zover ik weet .djamina is nu ongeveer 39/40 jaar ….
Hebben samen gewoont in Enschede in 2002 /2003 ben jij het of kan je haar laat het mij weten alstublieft groetjes

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond