Deel dit artikel
-

Wakoopa meet gebruik iPhone-applicaties

Het Amsterdamse bedrijf Wakoopa brengt een unieke dienst uit die meet welke webapplicaties het meest op Apples iPhone worden gebruikt.

De mobiele site van de Nederlandse Spoorwegen behoort, samen met RSS-lezer Bloglines en Facebook,com, tot de populairste webtoepassingen die eigenaren van Apples iPhone consumeren. Dat blijkt uit de eerste, nog niet representatieve, metingen van Wakoopa.

Wakoopa ging in mei 2007 van start als website waarop computergebruikers aangeven welke software ze gebruiken. Daarmee kunnen ze vrienden en bekenden de loef afsteken als zijnde digitale voorlopers, maar tegelijkertijd helpen ze anderen om nieuwe software te ontdekken.

"Eigenlijk komen de iPhone-metingen voort uit persoonlijke behoefte", aldus ondernemer Robert Gaal. "Veel van de mensen met wie we werken, hebben een iPhone. Doorlopend vraag je elkaar welke webtoepassingen zij gebruiken die specifiek voor de iPhone zijn ontwikkeld. Met onze nieuwe dienst krijg je een breder zicht hierop."

Het Amsterdamse bedrijf heeft zo'n 15.000 actieve gebruikers. Deze geregistreerde gebruikers installeerden op hun computer een klein programma dat real time bijhoudt welk programma aanstaat en hoe lang. Deze informatie wordt toegevoegd aan de profielpagina's van de gebruikers.

Vooralsnog is het niet mogelijk om het gebruik van iPhone-webdiensten live te volgen. Immers, deze webdiensten zijn niet meer dan op de Apple-telefoon aangepaste websites. Wakoopa kan niet zelfstandig meetcode aan de sites toevoegen. Zodra het voor programmeurs mogelijk wordt om Apple-telefoonsoftware te schrijven, wat een stap verder is dan nu enkel webdiensten te kunnen maken, kan Wakoopa ook een zogeheten iPhone-tracker maken.

Apple liet vorige week weten dat het in februari 2008 een zogeheten Software Development Kit op de markt brengt. Dat houdt in dat externe programmeurs tot op zekere hoogte toegang krijgen tot de kern van de iPhone. Aan de hand daarvan kunnen ze software maken die op de iPhone draait. Apple-baas Jobs: "De SDK komt ook beschikbaar voor de iPod Touch", een MP3-speler die feitelijk een iPhone zonder telefoon is.

Apple publiceert sinds kort zelf ook een 'web app-gids'. Gaal: "Apple toont enkel hoe vaak een bepaalde webapplicatie is aangeklikt. Onze gebruikers melden ook of ze de dienst daadwerkelijk gebruiken."

Deel dit bericht

1 Reactie

janneke

gaap

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond