Deel dit artikel
-

Blauwe ‘doodsscherm’ tergt ook Apple

Windows-gebruikers vrezen het blauwe ‘doodsscherm’, een teken dat hun machine het plotseling begeeft. Maar duizenden kopers van Apples nieuwe besturingssysteem Leopard ondervinden nu vergelijkbare zweetmomenten.

Tientallen Nederlanders en honderden Amerikanen melden in discussiegroepen dat het hen niet lukt om Apples nieuwe besturingssysteem goed te installeren.

Blauw scherm

De computergebruikers telden afgelopen weekeinde 129 euro neer een besturingssysteem te kopen waar Apple 2,5 jaar aan heeft gewerkt. Thuisgekomen bleek de opwaardering van de computer niet goed te verlopen. Aan het einde van het installatieproces tonen duizenden computers een blauw scherm waar de gebruiker verder geen actie op kan ondernemen.

Apple, dat normaal met moeite fouten toegeeft, erkent het probleem en legt op zijn website uit hoe het voorkomen en opgelost kan worden.

Hoeveel Leopard-schijven er afgelopen weekend zijn verkocht, is niet bekend. Noch is duidelijk hoeveel gebruikers tegen het blauwe 'doodsscherm' aanlopen.

Het blauwe scherm wordt volgens Apple veroorzaakt door externe programma's, niet van Apple-makelij, die nog niet zijn voorbereid op het Leopard-systeem.

'Evolutie, geen revolutie'

Critici omschrijven Leopard in het algemeen als 'evolutionair, niet revolutionair'. Technologie-uitgave Ars Technica concludeert dat Apple het oude systeem Tiger van voor tot achter goed heeft opgepoetst.

Een van de grootste veranderingen onder de motorkap is dat het besturingssysteem 'opgewaardeerd' is tot volwaardige Unix-variant. Apple kreeg voor Leopard het zogeheten Unix 3-certificaat. Enkel HP, IBM en Sun ontvingen dat certificaat in het verleden voor hun besturingssystemen.

De verkoop van Apple-computers vertoont een tegendraadse, oplopende lijn. Waar de rest van de computermarkt vrij stabiel, of negatief is, groeit de verkoop van Apple-computers. News.com zocht uit of deze trend toe te schrijven is aan de populariteit van de iPod, maar kan dat cijfermatig niet bevestigd krijgen.

Slimme techneuten slaagden er afgelopen weekend in om Leopard zonder al te veel moeite op een pc te installeren.

Een lezer van Emerce meldde zojuist dat Vodafone Nederland nog niet is voorbereid op Leopard (OS X 10.5). "In hun software VodafoneMCInstaller 2.07.05.02.dmg zegt Vodafone dat OSX 10.4 Tiger en hoger wordt ondersteund. Maar het wérkt gewoon niet met OSX10.5 Leopard. Hebben de telefoonbedrijven na 1 jaar vertraging van Apple nog steeds moeite om ze te volgen?" 

Bron foto: Fleur-Design (CC)

Deel dit bericht

10 Reacties

Sander van der Linden

Wat een tendentieus, ongefundeerd en buitenwoon slecht gerechercheerd artikel. Verdiep je eerst eens in de materie, zonder andere (eveneens slecht geinformeerde) bronnen klakkeloos over te schrijven. Een staaltje copy-and-paste journalistiek van de bovenste plank. Het is geen 'blue screen of death'; het is niet te vergelijken met de situatie die op Windows PC's optreedt (OS software crash). Het betreft een third party programma, dat blokkerend werkt bij het opstarten van de Mac. Heel erg simpel op te lossen door een z.g. 'archive and install' te doen.  Het lijkt wel alsof de hele ICT media met plezier Apple het graf inschrijven en zich vastklampen aan elke strohalm. OSX heeft kwalitatief lichtjaren voorsprong op het grootste deb?cle van Microsoft: Vista.

Rolf

@ SanderTjonge, jij laat je kennen zeg! Volgens mij wordt er veel en veel meer ongefundeerd over Microsoft geschreven dan over Apple. Verschijnt er eindelijk op Emerce ook een berichtje over een probleem bij Apple en reageer jij als door een horzel gestoken en doe jij dat bericht af als ongefundeerd en tendentieus. Om vervolgens te eindigen met een super ongefundeerde, nietszeggende en tendentieuze opmerking over Vista! Ik heb een machine met Vista, gekoppeld aan een 5 jaar oude printer en een externe USB harde schijf van drie jaar oud en het loopt allemaal als een zonnetje. Prachtige UI, mooie functionaliteit, lekker snel en ik ben helemaal tevreden. Ik dacht tot nu toe altijd: laat die zogenaamde kenners maar zeuren, maar dit gaat me te ver. Gebruik jij maar fijn je dure Mac, maar val ons doorsnee standaard gebruikers niet lastig met dit soort flauwekul.

Nils

Vodafone krijgt de Mobile Connect Card ook niet op Tiger aan de praat (althans niet op mijn Laptop), dus dat is geen groot verlies…

roy

@rolfLeopard via een UPDATE in 40 minuten op een bijna 5 jaar oude G4 15" powerbook: loopt als een zonnetje en sneller dan Tiger was. Hoe oud is jouw computer met Vista? Dure mac? Aankoop 17" powerbook begin 2003: Euro 2900,-. Terug bij inruil op de opvolger: Euro 800,-. Marktwaarde via marktplaats: Euro 950,-. Of te wel: 2000 euro afgeschreven in 5 jaar. Uitgeven aan antivirus/antispyware software: nihil.Herinstallaties, down ivm. onderhoud: nihil.  Ga jij die som maar eens maken.  En over het wel of niet slagen van Vista is de markt het redelijk eens, toch? Anders moet je deze analyse van de laatste kwartaalcijfers maar even goed tot je nemen: http://www.electronista.com/articles/07/10/26/vista.sales.rate.slowing/

peter

Weet je, ik vind Mac spullen best heel mooi. Wat me tegen houdt zijn de Mac fans, of beter gezegd, de Mac taliban. Zelden zo'n onbegrijpelijk fanatisme gezien. Althans, niet in West-Europa Hoe kun je uberhaupt je eigenwaarde zo ophangen aan een OS?

Rolf

@RoyKijk dat is nou het verschil met de gewone computergebruiker; dat soort sommetjes maken wij niet. Wij kopen een mooie laptop met Windows voor ? 1.600 en die geven we na 4 jaar gratis aan iemand die niet voldoende geld heeft voor een computer (die zijn er!). Verdraaid, maar dan schrijf ik net zoveel af als jij in 5 jaar :)En dan weer zo'n algemene opmerking dat 'de markt' het eens is over het wel of niet slagen van Vista. Dat werd ook gezegd van XP en alle vorige versies. Alsof MS daar wakker van ligt. Daarom ben ik het helemaal eens met Peter: Mac spullen zijn ?cht heel erg mooi, maar door die fanatieke groep gebruikers zal ik er nooit ??n kopen. Daar wil je toch niet bij horen?

Chiel

Jongens jongens, het gaat om een plastic doos met een moederbord. Laten we nu alsjeblieft niet net doen of het om een levenswijze gaat… Hoogstens een beetje onschuldig gesar van beide kanten voor de grap lijkt me geen probleem, maar dit gaat natuurlijk nergens over. Wanneer gaan Mac gebruikers auto's in de brand steken of gooit een Windows gebruiker een molotovcocktail naar de applestore? Rustig ademhalen en dan weer gewoon aan het werk mensen.Chiel (Mac gebruiker thuis, Windows gebruiker op het werk)

david

Zo langzamerhand begint Apples marketing strategie mij te ergeren.Het wordt mij te commercieel. Een en al manipulatie. Ik ben pro-Apple "user' sinds 1992. Altijd early adopter van nieuwe computers en grote schermen geweest. Altijd te veel betaald. De Leopard hype is niet aan mij besteed. Nieuwe dope voor de users … en ik wil geen verslaafde zijn. Nu met de iPhone prijzen in Duitsland die net bekend zijn geworden … echt een schandaal. Als dat ook in Nederland zo gaat heb ik het helemaal gehad met Apple. Die onvoorwaardelijke loyalty houdt een keer op.

Sjaak

Los van een third party product dat een opstart vasthoudt is Mac OS X met een snelle opkomst bezig. Dat is een verfrissende ontwikkeling na al het geploeter met Windows en Linux. Geen virussen en een ijzersterke browser.  Ons kantoor is anderhalf jaar geleden geswitched van Dell naar Mac. De aanschafkosten waren vergelijkbaar maar de beheerskosten zijn goed gedaald. En de medewerkers zijn blij. Lekker developen onder Mac OS X en via Parallels testen in alle Windows en Linux browsers. Iedereen heeft 3 PC's voor de prijs van 1. Ook zien we de volumes bij eindgebruikers toenemen. Van 4% naar 8% marktdekking. Nog steeds geen 25% maar je kunt het je niet veroorloven 8% van de markt niet te bedienen. Dat zou hetzelfde zijn als 8% marge weggooien. 

Vodafone Web Relations

@Nils ik heb je een mailtje gestuurd om te kijken of we het probleem met je MCC kunnen oplossen. Met vriendelijke groet,BasVodafone Web Relations

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond