Deel dit artikel
-

Overheid in beraad over digitale radio (DAB)

Een vaste kamer-commissie van Economische Zaken vergadert vandaag over de veiling van DAB, digitale radio via de ether. “We willen zo veel mogelijk distributie, maar kosten zijn daarbij een zorg”, aldus Veronica Holding-directeur Guido van Nispen.

Tussen 10:00 en 13:00 vergadert vandaag de rijksoverheid over de vorm waarin de DAB-frequenties geveild mogen worden. De belangen zijn groot en critici vrezen dat er, net als bij de Umts-veilingen en de verstrekking van de FM-frequenties, een flinke prijzenslag plaats kan vinden.

Einde aan decennium onduidelijkheid?

DAB kan behalve voor radio ook voor het uitzenden van digitale televise via ether worden gebruikt. MTVNL.nl aast om die reden op een licentie.

Gert-Jan Raatgever, mede-oprichter van het bedrijf, licht via e-mail toe: "Het belooft spannend te worden of de Staatssecretaris het voorgestelde beleid – technologieneutrale uitgifte van de frequenties via een veiling waarbij de frequenties voor omroeptoepassingen gebruikt mogen worden – ongeschonden door de Kamer weet te loodsen.

De vraag is hoeveel de Staatsecretaris toegeeft aan de lobby van de commerciële omroepen die in de frequentie veel ruimte willen voor digitale radio. Ook KPN steunt deze lobby, vooral ingegeven om concurrentie op het gebied van mobiele televisie buiten de deur te houden."

Voor de holding Veronica, waar meerdere radiobedrijven onder vallen, is het nog de vraag hoe ver het bedrijf wil gaan in de biedingenstrijd. Directeur Guido van Nispen: "Het is niet duidelijk wat er volgend jaar gaat gebeuren met de rechten wat betreft internetstreaming en podcasten." Als er in Nederland Amerikaanse praktijken komen, wordt digitaal uitzenden ook voor grote omroepen te duur.

Hieronder volgt een video-interview met Van Nispen, gisteren opgenomen tijdens Den Haag Telecom (inclusief kerkelijke achtergrondmuziek):

 

Zeventig procent wil niet betalen

Tijdens zijn toespraak zei Van Nispen dat uit eigen Veronica-onderzoek is gebleken dat 70 procent van de mensen onder de 35 jaar helemaal niet meer wil betalen voor muziek. In de gevallen dat ze een nummer of album niet gratis kunnen downloaden, dan willen ze maximaal 99 eurocent per nummer betalen. De Veronica-directeur: "Het is voor de consument vervolgens ronduit onverteerbaar dat een fysieke cd dan 18 euro kost, versus een digitale variant van een tientje. Waar is die 8 euro gebleven?"

Uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers zou blijken dat de omzet uit verkoop van fysieke muziekdragers tussen 2004 en 2011 halveert. Maar die daling zou worden opgevangen door een verschuiving naar digitale handel. Verkoop via mobiele telefoons en apparaten als iPhone Touch zouden in 2011 bijna evenveel bedragen als fysieke muziekhandel. Verkoop via internetwinkels zou eenderde zijn van de mobiele digitale verkoop.

Deel dit bericht

4 Reacties

sander

Hopelijk hakken ze nu eindelijk de knoop door

Dave Leusink

Het blijven toch traditionele denkers die talloze digitale mogelijkheden niet (volledig) zien cq niet de creativiteit bezitten om ze in een mooi product om te turnen.

Ad L

10 jaar lang wachten, pfff. DAB = Dead And Burried

anna

Dead and Burried inderdaad, leve DAB+ !

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond