Deel dit artikel
-

Albumprinter.com besteedt hosting uit aan Amazon S3

De Nederlandse fotoboekensite AlbumPrinter.com besteedt de hosting van digitale fotoboeken uit bij de specialistische webdienst Amazon S3. Dat levert jaarlijks significante kostenbesparingen op, aldus directeur Joris Keijzer.

"We hoeven ons geen zorgen meer te maken over de kwaliteit van de infrastructuur, backups en de schaalbaarheid van onze dienst", zegt Joris Keijzer tegen deze uitgave. "We kunnen onze mankracht en kennis nu beter investeren in de doorontwikkeling van fotoboektechnologie."

Gisteren werd in de marge van een Amazon-mededeling bekend dat het Nederlandse bedrijf de eerste grote Europese klant is van Amazons opslagdienst S3. Gebruikers van deze toegankelijke dienst betalen 18 dollarcent per opgeslagen gigabyte aan data en 10 dollarcent voor een gigabyte verkeer.

Volgens Keijzer gaat het bij zijn bedrijf maandelijks om enkele terabytes aan data die worden uitbesteed. "Het gaat om de fotoboekbestanden van onze klanten. Die kunnen we nu tegen lagere kosten langer online laten staan. We kregen regelmatig de vraag van klanten of hun werken langer online konden blijven staan, zodat ze er later nog eens gebruik van kunnen maken."

Hoe groot de kostenbesparingen zijn, kan Keijzer niet voorrekenen. "Aan de ene kant besparen we kosten, maar aan de andere kant groeit het gebruik van onze fotoboekdienst in binnen- en buitenland sterk." Behalve kostenbesparing levert de uitbesteding volgens Keijzer ook merkbare snelheidswinst op.

AlbumPrinter.com rolt momenteel zijn diensten uit naar het buitenland, beginnend met Duitsland, onder het consumentenmerk Albelli. Voor de financiering daarvan maakt AlbumPrinter gebruik van de externe financiering die het in maart 2007 kreeg van het investeringsfonds van Joop van den Ende en Hubert Deitmers

In maart 2006 lanceerde Amazon.com S3, een dienst die als het ware een grote harde schijf op afstand is op Amazons servers. Deze servers staan in Amerika. Sinds anderhalve maand echter heeft Amazon voor Europese klanten servers verspreid over Europa staan, te gebruiken tegen dollarprijzen. De uptime van S3 was in oktober 2007 99,99 procent.

Amazon.com stelde ook andere delen van zijn infrastructuur open voor derden, met exotische namen als SQS en EC2 . Ruim 290.000 externe ontwikkelaars schreven zich in om gebruik te mogen maken van Amazons zogeheten Web Services.

Bron foto: BDCondit (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

Martijn vd Ven

Amazon geeft geen performance garantie af en dat is jammer. S3 is een groot storage/webserver platform dat gedeeld wordt door alle gebruikers. Het is geschikt voor file delivery, niet voor mediastreams.  Er zijn goede Nederlandse alternatieven, 1 eurocent per GB dataverkeer en 3 eurocent per GB opslag zijn mogelijk als je veel terabytes nodig hebt. Zie http://www.streamzilla.eu/nl/dedicatedNLratechart.html  

Paul Schoenmakers

Ik denk echter wel dat S3 een oplossing is voor diensten die erg groeien en dus extreem schaalbaar moeten zijn. Het voordeel is wel dat je slechts betaald wat je gebruikt, ik neem aan da die tarieven bij streamzilla gewoon maandelijks betaald moeten worden ongeacht wat je gebruikt hebt.  In het verleden heb ik wel eens naar S3 gekeken als serieuse oplossing voor een project. Alleen het feit dat er toe geen datacentre in europa was heeft me toen doen kiezen voor een ander oplossing.  Voor veel webstartups is Amazon een prima oplossing, want de GB-tjes zijn in verhouding tot veel andere oplossing toch echt wel stukken voordeliger!

Stef

Heren, hier worden appels met peren vergeleken. File hosting (S3) is altijd goedkoper dan media hosting (SZ), je hoeft namelijk geen speciale software of content delivery management systemen te hebben. Gewoon veel disks en servers :) Het klopt dat de SZ (StreamZilla) lage flat-fee tarieven gelden bij minimum commitment vanaf 1000 euro per maand. Dit kan uit als je meer dan 10TB traffic genereert en dat is al vrij snel dus. Op maximale belasting kom je dan op 1 cent per GB, in de praktijk rond de 3 tot 5 cent.  Bij SZ kun je ook kiezen om per TB te betalen, daar liggen de tarieven weer iets hoger dan bij S3, maar het biedt dus wel veel meer: live en on-demand streamen in Flash, Windows Media, H.264, 3GPP etcetera. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond