Deel dit artikel
-

36 procent jaargroei mobiel internet Vodafone

Telecombedrijf Vodafone zag de omzet uit mobiel dataverkeer in 12 maanden met 36 procent groeien tot 1,4 miljard euro. In Nederland bleef de klantenteller ongewijzigd op 3,9 miljoen staan.

Vanochtend publiceerde Vodafone in Engeland de halfjaarcijfers. Daaruit blijkt dat een snel groeiend deel van de omzet afkomstig is uit mobiel internet via laptopinsteekkaarten en UMTS-telefoons.

De omzet uit mobiel dataverkeer, exclusief sms-verkeer, kwam uit op 1,4 miljard euro. De concernomzet uit spraak-, sms- en dataverkeer over de zes maanden tot eind september kwam uit op 22,5 miljard. Inkomsten uit mobiel internet dragen derhalve voor 6,1 procent bij aan de omzet. Een jaar geleden was dat nog 4,5 procent.

Tien procent heeft UMTS-toestel

Vodafone zag het aantal Umts-toestellen onder zijn klanten afgelopen jaar groeien van 11 naar 21 miljoen. Een kleine 10 procent van de totale klantpopulatie, van 241 miljoen, draagt een Umts-telefoons bij zich. Negentig procent van deze klanten valt in het particuliere segment. Tien procent is zakelijk.

Over de gebruiksintensiteit van mobiel internet per eigenaar van een 3G-toestel zegt Vodafone niets.

Tweederde van de omzet uit mobiel internet wordt gerealiseerd in Duitsland, Engeland, Italië en Spanje. Nederlandse specificaties worden niet gegeven. T-Mobile Nederland heeft 120.000 abonnees op zijn Web 'n Walk-abonnement. Die klanten hebben voor een tientje per maand onbeperkte internettoegang tegen ISDN-snelheid.

Vodafone is geen partner in Googles Open Handset Alliance. Met deze door Google geinitieerde alliantie proberen netwerkbedrijven als Deutsche Telecom en Telefónica en toestelfabrikanten als LG en Samsung de ontwikkeling van mobiel internet te bespoedigen.

Nederland: minder kosten, meer winst

De totale omzet van het Vodafone-concern kwam uit op 24 miljard euro, een jaargroei van 9 procent. De operationele winst bedroeg 7,4 miljard euro.

In Nederland bedient het bedrijf 3,9 miljoen klanten. In drie maanden groeide het klantenbestand met 2.000. De omzet steeg echter wel bij een dalende kostenpeil. De operationele omzet kwam uit op 896 miljoen euro, bij een operationele winst van 315 miljoen euro, een stijging in 12 maanden van 23 procent. Vodafone Nederland heeft 2,2 miljoen abonneebellers en 1,7 miljoen prepaidklanten. De gemiddelde omzet per klant per maand bedraagt 38,40 euro.

Bron foto: photoAtlas (CC) 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond