Deel dit artikel
-

P2p behelst tot 83 procent internetverkeer

Tussen de 49 en 83 procent van alle internetverkeer is p2p-verkeer van BitTorrent, Skype en eDonkey. ’s Nachts kan dat percentage oplopen tot 95 procent, aldus onderzoek van een Duits technologiebedrijf.

Dat concludeert het Duitse bedrijf Ipoque na analyse van 3.000 gigabyte dataverkeer van 1 miljoen internetgebruikers in augustus en september 2007. Circa 20 procent van het BitTorrent-verkeer is versleuteld, waardoor het voor overheden en speurders moeilijker is om de uploaders en het gedeelte materiaal zelf te identificeren.

Speelfilms behoren tot de meest gedownloade digitale werken via p2p-netwerken. Zij maken 37 procent van aanbod uit, gevolgd door 21 procent tv-series, 13 procent pornografie, 8 procent muziek en 6 procent boeken.

Het BitTorrent-protocol blijkt het populairst onder p2p-gebruikers. Dat is verantwoordelijk voor 67 procent van het verkeer. eDonkey zorgt voor 29 procent en Gnutella voor 4 procent. In absolute volumes zorgt Skype voor betrekkelijk weinig overlast.

P2p-verkeer zorgt vooral bij de providers voor behoorlijk wat overlast. Zij moeten extra capaciteit inkopen om het uploaden en downloaden te faciliteren. Sommige providers kiezen ervoor om op netwerkniveau het p2p-verkeer af te knijpen. In Amerika vervuilt kabelbedrijf Comcast het p2p-verkeer om het gebruik ervan onder zijn klanten te ontmoedigen.

Ipoque is een bedrijf dat netwerkmangementdiensten verleent. De onderzoeksresultaten kunnen derhalve bevooroordeeld zijn.

Het p2p-principe, als middel om data te distribueren, heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Niet enkel wordt de techniek ingezet om illegaal video, muziek en software te verspreiden. Bedrijven als Skype en Joost gebruiken het voor-wat-hoort-wat principe om spraak- en videodiensten te bieden.

Daarnaast wordt p2p-techniek steeds vaker gebruikt door zogeheten content delivery netwerken. Dat soort bedrijven biedt een soort private digitale snelwegen via welke het verkeer tegen gegarandeerde voorwaarden wordt afgeleverd. Dat is bijvoorbeeld voor streamingbedrijven en grote internationale e-commercesites belangrijk. Akamai, bijvoorbeeld, kocht het p2p-bedrijf RedSwoosh en Verisign is mede-eigenaar van Kontiki

Deel dit bericht

4 Reacties

John

Verbaast me niet echt.Wat echt interessant zou zijn is hoeveel van dit verkeer afkomst van een klein percentage gebruikers. Het zou me namelijk niet verbazen als 90% van dit verkeer afkomt van 1-3% gebruikers die HD-DVDs van 18 GigaByte uitwisselen (dan zit je namelijk al snel aan 3000 GigaByte).

Harrie

*Alle* providers knijpen P2p af. Tenzij ze claimen van niet. En dan nog doen ze het. P2p is net als onkruid: het woekert ongebreideld terwijl het minder efficient is dan Usenet of downloaden of streamen. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Netneutraliteit

Bas

tja, wat providers echt gewoon niet begrepen hebben dat ze beter wat meer hadden kunnen investeren in usenet-servers (of betere peering eigenlijk). Dan houd je het verkeer tenminste lokaal. Als gevolg hiervan vluchten veel mensen naar OF commerciele usenetservers (buiten netwerk) OF P2P. Overigens lijkt me p2p niet geheel geschikt voor HD-DVD's, simpelweg omdat je niet het maximale uit je bandbreedte haalt (usenettraffic wordt ook geknepen hoor maar voornamelijk alleen nog in avonduren).Het zal ook wel inderdaad om een minderheid van gebruikers gaan, toch hoor ik toch niet echt berichten dat dit tot dramatische taferelen leidt tot bij ISP's. Er liggen zelfs wel (commerciele) kansen, zorg voor een goede film-portaal waar je voor een relatief laag bedrag, snel en gemakkelijk films kan downloaden. (laten we beginnen bij divx/xvid/h264 formaat). Ten eerste houden ze het verkeer intern en wordt er ook nog aan verdient wellicht. De hardcore nerds krijg je niet mee, maar de mainstream gebruiker zou ipv een dag p2pen binnnen een uurtje een film binnen kunnen hebben.

Barth

Een analyse doen op basis van maar 3TB is in mijn ogen niet bepaald representatief te noemen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond