Deel dit artikel
-

Video makkelijker in browsers

Firefox en Opera willen dat het makkelijker wordt voor websites om video-opnamen aan te bieden zonder externe software. Ze willen een nieuwe HTML code introduceren.

Nu nog zijn websites afhankelijk van specifieke formaten zoals QuickTime,  Windows Media, Flash en RealNetworks, waarvoor plug-ins noodzakelijk zijn. Door ondersteuning te bieden voor het Ogg Theora formaat is dat niet langer nodig.

Ontwikkelaars hoeven bovendien geen rechten te betalen voor het gebruik van de technologie, en mediaservers als VLC of Icecast zijn ook nog eens gratis. Adobe en Microsoft gokken voor videoformaten juist op externe software, zoals Flash en Silverlight.

Voorwaarde is wel dat de code door alle browsers ondersteund wordt. Het World Wide Web Consortium (W3C) overweegt eveneens een video HTML code te implementeren, maar niet eerder dan in HTML5, een standaard die nog even op zich zal laten wachten. De code zal ook nog niet meteen aanwezig zijn in Firefox 3.0.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jeroen

Een welkome aanvulling. De markt verschuift steeds tussen formaten, van real naar windows naar flash naar mpeg4 en straks weer naar iets anders. "mediaservers als VLC of Icecast zijn ook nog eens gratis"  Leuk bedacht maar deze servers zijn ondermaats op alle gebieden: security, logging, beheer, ondemand ondersteuning en features.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond