Deel dit artikel
-

Travelta mengt zich in strijd reissites

De nieuwe reisportal Travelta.nl wil zich onderscheiden van rivalen als Reisradar en Ilse Reizen met allerlei Web 2.0-toepassingen.

De bèta-versie van de nieuwe reisportal Travelta.nl werd eind vorige week gelanceerd door het Zwolse bedrijf Xpand. "We bouwden al veel webapplicaties voor de reiswereld. Maar de grote frustratie van het zoeken naar vakanties op internet is dat je nog geen site hebt waar al het aanbod bij elkaar komt en waarbij je tegelijkertijd eerdere vakanties en reisplannen kan delen met elkaar", vertelt Paul van der Klooster, directeur van Travelta.

De site ontsluit op dit moment het reisaanbod van ongeveer twintig touroperators. "Arke en Oad komen daar later deze maand nog bij", verwacht Van der Klooster. Hij schat dat Travalta.nl dit voorjaar zo’n tachtig procent van het totale online reisaanbod zal bevatten. Travelta.nl krijgt commissie op elke geboekte reis. "In die zin zijn we hetzelfde als de andere reisportals. Maar daarnaast stellen we de gebruiker centraal met interactieve toepassingen. De andere sites bieden dat niet."

Travelta valt op met een grote hoeveelheid interactie: toevoegen van trefwoorden (tags), van maken van persoonlijke profielen, toevoegen van reisvrienden en een integratie van Google Maps, YouTube en Flickr.

Concurrentie groot

De concurrentie op het gebied van reisportals is echter groot. Zo startten de grote uitgevers Ilse Media en Wegener recent ook met eigen reissites: Ilse Reizen en Reisradar.nl. Daarnaast is De Telegraaf een belangrijke speler met Reiskrant.

Travelta.nl probeert zich te onderscheiden door allerlei Web 2.0-achtige toepassingen, zegt Van der Klooster. Bezoekers kunnen recensies achterlaten, foto’s en filmpjes koppelen aan locaties, hun eigen profiel bijhouden met eerdere vakanties en vakantieplannen.

Reisgroepen

Via groepsberichten kunnen reisgroepen via de site overleggen over aanbiedingen die ze tegenkomen. "Als je met een groep mensen op vakantie bent geweest, kan je als je die vakantie hebt toegevoegd daarvan foto’s uploaden. Ook je medereizigers kunnen dat doen en zo ziet de hele reisgroep alle foto’s van de vakantie op één plek", aldus Van der Klooster.

De site biedt per locatie foto’s en filmpjes afkomstig van respectievelijk Flickr en YouTube. Actuele weersinformatie is afkomstig van de partner WeerOnline.

‘Onafhankelijk’

De tarieven voor de touroperators zijn allemaal gelijk, waardoor de rangschikking van aanbiedingen niet te beïnvloeden is, stelt Van der Klooster. "Dat zouden bezoekers direct door prikken."

Hij denkt niet dat mensen huiverig zullen zijn om reiservaringen en foto’s te plaatsen op een site waar het ook draait om reizen boeken. "We zetten mensen niet aan tot boeken. We bieden alleen op de persoonlijke pagina’s een goede schifting van aanbiedingen van reizen waar je zelf zegt naar op zoek te zijn."

Twitter, widgets, Travolta

Travelta overweegt ook speciale kanalen op Twitter aan te maken waarbij mensen die op reis zijn direct van anderen tips of feedback kunnen krijgen. "Je moet dan denken aan een kanaal per land of regio." Van der Klooster denkt dat door de opkomst van mobiel internet reizigers steeds vaker sites als Twitter zullen gebruiken. Daarnaast maakt Travelta widgets voor sociale netwerken. "We hebben plannen voor een widget met een actuele selectie van reizen op basis van je vakantieplannen."

De naam is niet bedacht omdat die lijkt op die van acteur John Travolta, zegt Van der Klooster. "We wilden gewoon iets hebben waar ‘travel’ in zat." Zes mensen werken aan de site. De marketingcampagne voor de site start in februari of maart. "We willen de site eerst perfect krijgen en omhoog krijgen in zoekmachines."

Deel dit bericht

9 Reacties

Mike

Dhr. van der Klooster heeft nogal een debieus verleden volgens een aantal bronnen waar VKMAG.nl een mooi overzcht van gemaakt heeft.  Zie: http://www.vkmag.com/search/results/bf0fdf41acfa40cc1dc9ed2c579db071/  Tekst:Kijken jullie een beetje uit als je je mooie vakantiefoto?s en ervaringen deelt op de 2.0 reissite Travelta.nl? De eigenaar van deze site schijnt boefje Dhr. van der Klooster te zijn die eerder furore maakte met de webwinkel hifiklapper.nl. Leuk zo?n webwinkel, maar dan moeten natuurlijk wel de bestelde spullen geleverd worden en daar ging het nu net een beetje fout. Dag Travelta, rot maar lekker op naar de Noorderzon! Update: Wow, nu al fanmail van Dhr Koster. ?Als automatiseringsbedrijf waren wij verantwoordelijk voor de hosting en het schrijven van (een gedeelte van ) software voor onze klant hifiklapper. Nadat betaling van onze facturen uitbleef is de hosting voor hifiklapper uitgezet, waarna de eigenaar heeft gemeend de schuld van het niet leveren van goederen aan consumenten in eerste instantie in de schoenen te schuiven van leveranciers en toen dat niet meer lukte ons als hostingpartij. Ook wij zijn gedupeerd als leverancier van Hifiklapper.? Welcome terug van de Noorderzon, en nu allemaal je ervaringen delen op Travelta.nl.

luuk

Mij doet de website direct denken aan wintersporter.nlzie: http://www.wintersporters.nl Kan zijn dat deze door hetzelfde bedrijf zijn ontwikkeld, en anders is het een jammerlijke afgekeken design/structuur.

Joep

@Mike jaloers op een onderscheidend alternatief? Beetje jammer dat je direct begint met modder gooien. Op deze manier drukken we ondernemerschap wel direct de kop in in NL. Laat de gebruikers van de site de meerwaarde zelf ervaren voordat je de stemming op deze onsmakelijke manier beinvloedt.

Ludolf

De mogelijkheid om je vakantie met vrienden samen te plannen, zou uniek zijn in de wereld volgens Paul van der Klooster, Directeur Travelta. Er zijn meer trip plan sites, zoals Yahoo Trip Planner en TripUp ( http://www.tripup.com ). Deze laatste biedt de mogelijkheid ?to organize group trips with Tripvite, and explore all of the fun places their tripmates have discovered?. Dat klinkt toch aardig in de richting van wat Travelta biedt. Ook is er TripHub ( http://www.triphub.com ): ?TripHub provides users with many different ways to facilitate group travel. ?.Zie ook: http://reisportals.wordpress.com

dv82

site ziet er goed uit. Het idee om meer user generated content te gebruiken en een community op te bouwen om de site heen is tevens een leuk idee en voor Nederland volgens mij redelijk vernieuwend. Het gaat wel druk worden op deze markt, zeker als straks Holidot.com van Cruiming (ex NationaleVacaturebank.nl) online gaat. Hierin zitten als het goed is ook de nodige web2.0 elementen in verwerkt.

Ludolf

Ben zeker zeer benieuwd wat Holidot.com gaat brengen. Eind van dit jaar zou het live gaan, nog een paar weekjes en het jaar is om, dus dat wordt krap. Met de ambitie om Europees marktleider te worden, ben benieuwd!Meer over deze lancering op: http://reisportals.wordpress.com

Cor

@Mike: Wij werken ook met Expand en specifiek met Dhr. vd Klooster en niets anders dan lof! Waar anderen echt iets kunnen leren:Er word meer geleverd aan diensten dan gefactureerd – Afspraken worden nagekomen-aanpassingen worden binnen enkele uren doorgevoerd en zo kan ik wel doorgaan, kortom goed ervaringen en wij wensen Travelta veel succes!

Maarten

Beste Cor, Jij hebt een hotmail.nl emailadres. Deze bestaan niet. Ben jij wellicht dhr. Koster? Gr. Maarten

Kees

Deze meneer stuurt SPAM rond voor zijn reisbureau en gebruikt hiervoor e-mailadressen van andere bedrijven. Verder is even Googlelen op "Paul van der Klooster" niet geheel onverstandig….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond