Deel dit artikel
-

Wakoopa brengt gebruik webdiensten in beeld

110 miljoen uren softwaregebruik bracht het Nederlandse bedrijf Wakoopa al in beeld. Vanaf volgend jaar kunnen computergebruikers ook webdiensten als Hyves en Zoho meten en, daarmee, nieuwigheden ontdekken.

"We gaan zeker het gebruik van webdiensten meten. Maar we moeten eerst nog maatregelen nemen om de privacy van onze gebruikers te waarborgen", aldus Robert Gaal van de Nederlandse start-up Wakoopa. "Je wilt niet de pornosites maar wel de webdiensten van anderen kunnen volgen."

In mei 2007 ging Wakoopa in Amsterdam van start als virtuele ontdekkingsreis voor softwaregebruikers, in de brede zin van het woord. Geregistreerde gebruikers van de site installeren een klein programma dat aan Wakoopa vertelt welke software iemand hoe lang gebruikt. Door al deze informatie op een hoop te gooien, ziet het bedrijf gebruikspatronen die andere onontdekt zouden blijven.

Gebruikers van web browser Internet Explorer, bijvoorbeeld, gebruiken vaak ook Winamp, Microsoft Epxression Blend en Miranda IM. Gaal: "En het blijkt dat het online spel World of Warcraft het vaakst op dinsdag wordt gespeeld. Andere online games vooral in het weekend,"

Gisteren publiceerde het door Business Week gelauwerde bedrijf een nieuwe manier om software, en gebruikers ervan, te ontdekken. Gaal: "We weten veel van software, opgeteld 110 miljoen gebruiksuren. Daarom kunnen we iets zeggen over de populariteit van een programma. Dat doen we met de meeteenheden Rank en Reach."

Gaal omschrijft de nieuwigheid als ‘de Alexa.com voor software’, verwijzend naar de meetsite van Amazon.com die de populariteit van websites in kaart brengt.

Het Mac OS X-chatprogramma AdiumX, bijvoorbeeld, staat nummer 12 op de Wakoopa ranglijst van meestgebruikte programma’s op een dag. Uit de vergelijkende bereiksmeting (‘reach’) blijkt Windows Live Messenger daarentegen een groter bereik te hebben.

Sinds eind oktober meten de ondernemers in de hoofdstad ook het gebruik van iPhone-applicaties. Binnenkort worden daar webdiensten aan toegevoegd.

De ondernemers overwegen naar de westkust van de Verenigde Staten te verhuizen omdat het ondernemersklimaat voor dit type ontwikkelaars gunstiger zou zijn dan in Nederland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond