Deel dit artikel
-

Column: de soap rond Funda

Zuka.nl ziet dan toch maar af van de overname van huizensite Funda. Niet dat dat als een verrassing kwam. De ridicule soap rond de vermeende overname toont aan dat de internetcowboys weer helemaal terug zijn.

"In hoeverre kan ik een partij serieus nemen die enerzijds de mogelijkheid tot verder onderhandelen over een eventuele overname openlaat en anderzijds mij – via haar aandeelhouders – aan banden probeert te leggen? Ik kan dat maar op één manier uitleggen: men vreest voor haar monopolie."

Aldus Ron van Veldhoven, directeur van Zuka, gisteren in het zoveelste door hemzelf opgestelde persbericht.

In de afgelopen weken liet Van Veldhoven geen kans onbenut om via de media aan te kondigen dat hij Funda.nl van de Nederlandse Vereniging van Makelaars wilde overnemen. Eind november, toen de media voor het eerst begonnen te twijfelen aan de bluf van de Westzaanse ondernemer, plakte Van Veldenhoven er maar snel een prijskaartje aan vast om het nog enigszins geloofwaardig te laten lijken: 20 miljoen euro. Waar dat geld vandaan moest komen bleef echter onduidelijk.

Er is alle reden om aan te nemen dat Van Veldhoven helemaal geen financiers had en hoopte dat die zich snel zouden melden. Want niet alleen bleek Van Veldhoven een niet geheel schadevrij verleden te hebben, hij hield zich ook niet aan de etiquette die geldt rond overnames: zoiets doe je niet via ronkende persberichten, maar achter gesloten deuren.

Sterker nog: Van Veldhoven kwam niet eens over de vloer bij Funda voor een due dilligence. Nee, hij stuurde gewoon een mailtje. "We hebben destijds netjes op het bod gereageerd, maar de werkwijze en vooral het bedrag zijn moeilijk serieus te nemen," reageerde een zegsman gisteren bij Webwereld. 

Zuka wendde zich gisteren voor de zoveelste maal tot ANP Perssupport om aan te kondigen dat Zuka vraagtekens zet bij de handelswijze van Funda. Funda zou in een brief duidelijk een opening voor een hoger bod hebben gegeven, maar tegelijkertijd is Stichting Eigen Baas in Huis, die een belang van 70 procent in Funda zou hebben, een bodemprocedure gestart tegen zijn site.

"Wij zijn niet langer geïnteresseerd in overname van Funda," liet Van Veldhoven gisteren weten. "Onze doelstelling is en blijft de grootste te worden op de online huizenmarkt. Dat gaan we echter op een andere en vooral unieke manier doen. Momenteel leg ik samen met mijn mede-investeerder – die overigens om strategische redenen tot nader orde anoniem wenst te blijven – de laatste hand aan die plannen."

Van Veldhoven neemt zelfs niet meer de moeite om een telefoonnummer onder zijn persberichten te vermelden. Dat levert kennelijk alleen maar lastige vragen op.

Deel dit bericht

7 Reacties

Erwin van Asselt

Hoewel een dergelijk overnamebod zeker niet serieus te nemen valt, gaat Funda zondermeer een zorgelijke toekomst tegemoet. De reden is simpel: niet de markt bepaalt het bedieningsconcept van Funda, maar de vereniging van opdrachtgevers. De NVM. Deze laatste heeft al meer dan eens blijk gegeven van haar wens de markt zoveel mogelijk gesloten te houden. Met zoveel wisselende belangen is het lastig sturen.

Albert Treur

missschien een goed idee om aan dit soort mafkezen even geen aandacht te geven?

geen aandacht

of uberhaupt geen aandacht mee geven stel ik voor …

Leonard Wolters

Boevenpraktijken. Geen aandacht aan schenken, zonde van onze tijd

henk

Zie hier de kwaliteit van de gemiddelde nieuwsredactie (nu.nl) die dergelijke berichten een op een doorplaatst. Ook Emerce blijft niet schadevrij in deze free-publicity stunt; je zou verwachten dat onze redactie wat kritischer is en niet een op een persberichten doorplaatst?!

Peter

Inderdaad jammer dat Nu.nl, Webwereld en Emerce.nl hier aandacht aan schenken.  Ron van Veldhoven heeft zichzelf wel goed voor schut gezet zeg!

HDIES

Oja dit is niet mogelijk in Nederland een bedrijf overnemen! heb het zelfde liedje meegemaakt 8 jaar geleden GR *********

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond