Deel dit artikel
-

‘Intelligente’ datingsite Paiq kiest underdog-positie

Bij Paiq.nl bepaalt niet de vrijgezel zelf met wie hij kan daten, maar een slimme computer. Het Enschedese bedrijf opent vandaag de deuren van zijn datingsite en hoopt op 50.000 gebruikers eind dit jaar.

Al sinds een klein jaar kunnen Nederlandse vrijgezellen snuffelen aan Paiq.nl. Althans, als ze tot de kleine groep behoren die een persoonlijke uitnodiging ontvangen om de site te testen. Afgelopen jaar probeerde Paiq met een virale aanpak een klantenbestand op te bouwen. "We groeiden wel, maar niet zo explosief als je zou verwachten. Ook daarom openen we vandaag de deuren voor iedereen", aldus mede-oprichter Frank van Viegen.

Op sites als Relatieplanet.nl en Lexa.nl moeten gebruikers ellenlange lijsten met beschrijvingen en foto’s doorploegen om een mogelijk geschikte date te vinden. Paiq draait dat proces om. Niet de gebruiker, maar een slim getrainde computer selecteert de date.

"We werken met kunstmatige intelligentie, op basis van neurale netwerken", legt Van Viegen uit. Mensen die zich op de site inschrijven dienen eerst persoonlijke karakteristieken op te geven en een foto. Die foto wordt zodanig vervormd dat de tegenpartij deze niet scherp kan zien. Pas als de gebruikers wat langer met elkaar hebben gekletst, krijgen ze te zien met wie ze te maken hebben.

"Het systeem is gebaseerd op psychologische theorieën, onze ervaring met matching afgelopen jaar en op gezond boerenverstand." Van Viegen claimt dat zijn systeem betere selecties maakt dan de concurrentie. Die claim is echter op geen manier met cijfers te onderbouwen bij gebrek aan objectieve data. "Als gebruikers een partner vinden, komen ze niet meer op de site."

Paiq.nl heeft circa 30.000 geregistreerde gebruikers. In de afgelopen drie maanden waren er 16.000 gebruikers van hen actief, van wie 9.000 mannen. Van Viegen hoopt eind dit jaar 50.000 tot 60.000 geregistreerde gebruikers op de site te hebben.

Sites als Relatieplanet.nl (Telegraaf-dochter) en Lexa.nl, onderdeel van het internationale beursgenoteerde Meetic, claimen dat er in Nederland miljoenen vrijgezelle internetzoekenden zijn. De sites goochelen met grote cijfers, want melden het aantal registraties in hun bestanden. Realistischer is te veronderstellen dat er ongeveer 400.000 Nederlandse internetters zijn die op dit moment via het web een kameraad, date of partner zoeken.

Volgende week vrijdag presenteert Lexa.nl zijn vernieuwde website en lanceert een week later zijn mediacampagne bij SBS en Ster.

Bron foto: lordkhan (CC)

Deel dit bericht

11 Reacties

Rob

Dag Frank, Je site ziet eruit alsof een vmbo-scholier aan het knutselen is geweest maar het is je blijkbaar wel gelukt om biologische neuronen na te bootsen.  Kan je a.u.b even uitleggen hoe je dat voor elkaar hebt gekregen? "Kunstmatige neurale netwerken zijn opgebouwd uit kunstmatige eenheden of 'neuronen' die door middel van een computerprogramma de eigenschappen van echte biologische neuronen nabootsen."Bron: Wikipedia

Wouter

Voor elke programmeertaal is er wel een extensie om kunstmatige neurale netwerken te maken of bewerken, de theorie hierachter wordt gedoceerd op elke AI-opleiding in het eerste jaar.  Layout ben ik ook niet echt fan van, maar wellicht spreekt het beter aan bij de doelgroep waar Paiq zich op richt. "Van Viegen claimt dat zijn systeem betere selecties maakt dan de concurrentie. Die claim is echter op geen manier met cijfers te onderbouwen bij gebrek aan objectieve data". Opvallende quote, waarom zoiets zeggen als je het niet kan onderbouwen?

Elzenga

Ja die claim slaat nergens op…Van Vliegen probeert een orgaan te vervangen wat niet te vervangen valt…de hersenen…en vergeet dat de menselijke lovemap toch iets ingewikkelder is dan je met een intelligent systeem kunt vastleggen…zeg ik ook als lid van Paiq…klein voorbeeldje… ik heb een duidelijk zwak voor vrouwen met bruine ogen en vrouwen die toch best een stukje kleiner zijn dan ik…kan er ook niks aan doen :-)…is blijkbaar dominant in mijn lovemap… en waar wordt ik geregeld bij Paiq aan gekoppeld…precies…vrouwen die en langer zijn en andere kleur ogen hebben… Dus ik hou het erop…er is maar 1 goede selectie"machine"…en dat zijn de hersenen tussen iemands oren… Helaas voor Van Viegen en Paiq..

Datingfacts

Dat het matchingalgoritme van Paiq perfect werkt zou ik niet durven beweren. Liefde blijkt toch moeilijk te vangen in een matchingsysteem. Paiq is een site die anders is opgebouwd dan andere datingsites. Voor veel mensen werkt het Speeddate/Battledate concept verslavend. Wat betreft het gegoochel met cijfers. Lees hierover ook eens mijn (ietwat gedateerde) artikel over ledenaantallen van datingsites: http://www.start2date.nl/degrootstedatingsite.php

Jelmer Feenstra

Allereerst bedankt voor de reacties, ongeacht de hier en daar ietwat felle toon. Wouter heeft gelijk wat betreft de neurale netwerken: deze zijn heden ten dagen geen rocket science meer. Zoals op de veelgestelde-vragen-afdeling van onze site te lezen is gebruiken wij hiervooor libfann, een Open Source implementatie van een dergelijk algoritme. Wat -voor zover wij weten- wel nieuw is, en waar we ook zeker een behoorlijke hoeveelheid research-tijd in hebben gestoken, is de toepassing hiervan op romantische matching. We doen dit door het neurale netwerk te leren voorspellen welke combinaties van gebruikers (en dus antwoorden op vragenlijsten, foto-beoordelingen, etcetera) tot goede, danwel slechte resultaten zouden kunnen leiden. Voor het trainen wordt feedback gebruikt, gebaseerd op eerder gemaakte matches. Elzenga, we zijn het met je eens dat deze matching niet jouw complete 'lovemap' zal kunnen vervangen. De 'chemie' tussen twee mensen is bijzonder complex en voor een groot deel afhankelijk van de toevallige omstandigheden rondom de (al dan niet virtuele) ontmoeting. Wat wel kan is het maken van een goede voorselectie, hetgeen de kans op het daadwerkelijk optreden van 'de klik' groter maakt. Wij hebben vertrouwen in het resultaat dat we op dit gebied bereikt hebben. Dit is ook waar het woord 'claim' in het artikel op doelde. We zouden een dergelijke claim graag met cijfers onderbouwen, maar dit kan alleen aan de hand van een onafhankelijke vergelijking waaraan ook andere datingsites meewerken. We verwachten hiervoor van onze concurrenten echter weinig enthousiasme ;) Naast de AI-matching geeft Paiq, zoals de meneer/mevrouw van Datingfacts al enigszins aangeeft, een voor de nederlandse markt totaal nieuwe invulling aan het fenomeen 'online daten'. Zo hebben we tal van vernieuwende features die er op gericht zijn de online ontmoetingen op een grappige en speelse manier te laten plaatsvinden. Dit alles in een interactief Web 2.0 + Comet[1] jasje. En inderdaad, onze layout kan nog wel een 'likje verf' gebruiken. Geheel in mijn met de Paiq-filosofie willen we jullie dan ook vragen: don't judge a book by its cover! ;) Ook namens Frank van Viegen, Jelmer FeenstraPaiq.nl [1] http://en.wikipedia.org/wiki/Comet_%28programming%29

w v dommelen

hallosorry dat ik het zegd maar geheel gratis is het niet!vind dit weer 1 van de dating sites die net doet of het gratis is,en vervolgens moet je dus toch dokken als er staat gratis moet het ook gratis zijn!

godert

nou.. ik zit nu alweer een jaartje op paiq als zijnde bewust vrijgezel en ook paiq zal daar geen verandering in brengen maar desondanks is paiq een leuk en verfrissend concept en een prima manier om mensen te leren kennen. of de AI werkt kan ik niet echt zeggen maar puur het feit dat je eerst met iemand moet babbelen alvorens een foto te zien werkt al best goed. verder kan je ook cheaten en dat kost credits. het voordeel daarvan is dat men wel 2 keer nadenkt alvorens een bericht naar iemand te sturen itt de reguliere dating sites waar veel frusti mannetjes rond lopen die als volslagen idioten een spervuur aan voorgekauwde copy paste berichtjes op het andere geslacht afvuren aangezien er geen enkele limiet aan zit zodra men een lidmaatschap heeft genomen. paiq is in principe gratis aangezien je standaard een aantal credits krijgt en deze kan verdienen door veel te kletsen met mensen. als je echter sneller credits verbruikt dan dat je bij verdient is er idd de optie om credits bij te kopen. enige minpunt vind ik de nieuwe layout… de oude was veel overzichtelijker maar goed.. ieder zijn smaak.

Randolf

idd een BS site! Het is onmogelijk om op deze AI manier een match te vinden. Ik blijf vertrouwen op datingsites die het traditioneel aanpakken, maar gewoon veel functies bieden elkaar goed te leren kennen.Voorbeelden zijn:www.match.comwww.floxtar.com/nlwww.plentyoffish.com

Robin be2

Liefde kun je niet uitleggen, en Paiq kan ook niet garanderen dat zij de perfecte oplossing hebben.Ik weet dat andere sites, zoals http://www.be2.nl niet beweren dat zij de perfecte oplossing voor je hebben, maar zij brengen jou in contact met mensen die bij jou passen. Leuke vriendschap, die in een leuke relatie kan uitmonden, nou dat vind ik wel meer wat als Paiq, die een beetje pretentieus communiceert…

Lieve van Damme / Yoopla

Inmiddels is het drie jaar geleden dat dit artikel geplaatst werd. Het zou interessant zijn om te kijken hoe de zaken er nu voorstaan.

Gespreksonderwerpen

Ik denk dat mensen zelf een perfecte match moeten zoeken. Datingsites kunnen mensen daar alleen in ondersteunen en een doelgroep aanbieden….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond