Deel dit artikel
-

Strijd huizensites gaat ‘2.0-ronde’ in

De strijd rond de huizensites verplaatst zich van de rechtszaal naar de ‘Web 2.0’-mogelijkheden van de sites. ZoekAlleHuizen lanceerde vorige week een nieuwe ‘2.0’-versie waarmee de site de achterstand op Funda en Jaap wil inlopen.

ZAH noemt de nieuwe versie ‘Zoekallehuizen 2.0‘ doordat de site gebruikmaakt van slimmere en snellere internettechnieken. "Gevonden huizen zijn onmiddellijk zichtbaar. Terwijl de huizen voorbijkomen kan de consument zijn zoekcriteria aanpassen en verfijnen. Met deze software wordt de standaard gezet voor een nieuwe generatie zoekmachines", claimt Gijs den Hollander van Zoekallehuizen. "De consument vindt onze bewegende lijst met huizen een echte sensatie."

Zoekallehuizen toont nu ook de oude prijzen van huizen en prijswijzigingen. Ook zijn er meer zoekcriteria, zoals aantal slaapkamers, tuin en woonoppervlakte. Online huizenzoekers willen niet alleen meer wat zoekcriteria invullen, volgens ZAH willen ze voortaan aan de hand van het kaartje naar hun droomhuis speuren.

Fruitmachine

Een zoekscore in de kaartjes op ZAH geeft in verschillende kleuren aan hoeveel procent een huis voldoet aan de vooraf ingestelde verwachtingen. "Geen enkele (huizen) site heeft deze ‘fruitmachine’, waardoor je in een oogopslag kunt zien of het huis waar je pijltje op rust beantwoordt aan je verwachtingen. Sneller en gerichter zoeken bestaat niet", stelt Den Hollander.

Zoekallehuizen begon twee jaar geleden en kreeg het al snel juridisch aan de stok met rivaal Funda en makelaarsvereniging NVM. Concurrent Jaap.nl won onlangs nog een rechtszaak aangespannen door makelaars, door een niet-ontvankelijk verklaring. De zaak krijgt overigens nog wel een staartje.

Features-strijd

In oktober mengde ook Directwonen zich met een eigen koopwoningenportal in de strijd, die nu minder op juridisch vlak wordt gestreden en steeds meer gaat over de interactieve zoekmogelijkheden van de sites.

Zo kunnen bezoekers bij Directwonen aan de slag met Google Maps door een gebied op de kaart te tekenen waarbinnen ze updates van huizen willen ontvangen. Ook toonde Directwonen de vierkante meterprijs van een woning en laat het verkochte huizen in de buurt zien met daaribj de prijs waarvoor ze destijds werden aangeboden. Zoekallehuizen toont nu ook een weergave van de stijging en daling van de huizenprijs en de tijd dat een huis te koop stond. Verder staan nu bijvoorbeeld ook veilinghuizen op ZAH.

‘Funda niet echt open’

Volgens ZAH staat Funda.nl nog steeds niet open genoeg voor niet-NVM-huizen. "De NVM-huizen worden prominent weergegeven, terwijl de niet-NVM huizen onderaan het zoekresultaat staan met veel disclaimers: ze worden op een niet erg aantrekkelijke wijze gepresenteerd aan de consument. Niet-NVM huizen worden niet op de Google kaart van Funda vertoond. Funda laat van de niet-NVM woningen slechts een beperkt aantal karakters zien."

Den Hollander denkt dat als niet-NVM-makelaars aan Funda akkoord geven dat er de site juridisch niks in de weg staat om ook bij niet-NVM-huizen volledige teksten en foto’s te tonen. "Natuurlijk willen de niet-NVM makelaars dat ook, alleen Funda is tegen."

In de Multiscope-cijfers daalden de bezoekersaantallen van Zoekallehuizen.nl de afgelopen tijd. De site geeft zelf geen bezoekersaantallen. Wel verwijst ZAH naar de statistieken van Alexa.com, waar te zien is dat het aantal pageviews van Funda flink zijn gedaald en dat de voorsprong van Jaap.nl op ZAH aan het afnemen is.

Rabobank ook met Moviq.nl

Zoekallehuizen.nl werd in november 2006 gekocht door de Rabobank. Die bank zou van plan zijn ook een nieuwe huizensite te lanceren, Moviq.nl. Volgens Emerce-partnerweblog Hyped.nl staat er een grote marketingcampagne voor Moviq op stapel. Onduidelijk is nog wat het businessmodel achter Moviq.nl wordt.

De domeinnaam staat op naam van Talpa Holding, zo ontdekte Hyped.nl. Rabobank heeft een belang van twintig procent in Talpa. Om www.moviq.nl te kunnen bezoeken is vooralsnog een wachtwoord nodig.

Deel dit bericht

2 Reacties

Bertus

Werkt leuk…jammer dat ze maar 20 resultaten per keer laten zien

williamz

Mijn huis is net verkocht en via Google stuitte ik op http://www.hp2p.com waar mijn huis ook op stond. Blijkbaar zijn er meer web 2.0 huizensites in aanbouw. Lijkt erop dat hp2p internationaal te werk zal gaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond