Deel dit artikel
-

CES 2008: Bill Gates ligt niet wakker van afscheid

Het was zijn laatste keynote als Microsoft-topman, gisteren in het gloednieuwe Palazzo in Las Vegas, maar Bill Gates maakte zich er met een kwinkslag van af.

Van U2’s Bono tot Hillary Rodham Clinton, ja zelfs Al Gore en Barack Obama bewezen Microsoft topman Bill Gates een laatste eer, maar dan wel op komische wijze. Kon Bill na zijn laatste werkdag niet een rolletje in een film krijgen, presidentskandidaat worden of gitaar spelen bij U2?

Zoals gebruikelijk had Gates voor zijn CES keynote weer een video laten maken waarin hij vooral zichzelf bespottelijk maakte, misschien wel om te laten zien dat aan die traditie nu toch echt een einde komt. Zijn opvolgers Graig Mundie en Ray Ozzie zijn misschien net zo weinig charismatisch als Gates zelf, maar missen in elk geval het aura van de rijkste man ter wereld.

Eigenlijk had Gates niet zoveel meer te zeggen in Las Vegas, of het zou moeten zijn dat het tijdperk van muis en toetsenbord dan nu toch echt voorbij is, en dat aanraakscherm, spraaktechnologie en bewegingsherkenning steeds meer ingeburgerd raken.

Verder ging het eigenlijk heel goed met Microsoft, zo vertelden Bill en zijn rechterhand Robbie Bach. Zeker 100 miljoen mensen gebruiken Vista, en zeker 400 miljoen Windows Live. Het aantal Windows Mobile gebruikers gaat dit jaar van 10 naar 20 miljoen. Van de XBox zijn 17,7 miljoen exemplaren verkocht, maar belangrijker is de 3,58 miljard dollar die Microsoft verdient aan games en diensten met alleen al 10 miljoen leden voor de onlinedienst XBox Live. En die kunnen straks ook naar films kijken, want MGM biedt straks al zijn legendarische speelfilms films via de XBox aan.

Ook met de Mediaroom IPTV-dienst gaat het best aardig, met 1 miljoen abonnees die straks bij BT een XBox kunnen kopen die ook als decoder voor digitale tv fungeert. En geen kwaad woord over de draagbare mediaspeler Zune. Ook daarmee gaat het zo goed dat die nu eindelijk ook buiten Noord Amerika gelanceerd gaat worden.

Gates zal zich na zijn vertrek in juli 2008 nog met enkele projecten binnen Microsoft bezighouden, maar liet in het midden welke dat zijn. Wel demonstreerde hij een mobiele navigator die zijn omgeving herkent en daarover nadere informatie kan geven. Na een partijtje virtueel gitaar was Gates plots van het toneel verdwenen. Alleen het Elvis has left the building ontbrak nog.

Deel dit bericht

1 Reactie

Aad Braasma

Was de presentatie werkelijk zo rommelig als dit artikel?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond