Deel dit artikel
-

Onderzoek: Hyves een van de snelste profielensites

Hyves behoort wereldwijd tot de snellere sociaal georiënteerde sites. De profielensite staat nummer 26 in een lijst van 104, zo blijkt uit een technische analyse.

De versterking van het serverpark van Hyves lijkt zijn vruchten af te werpen. De site werd lang geplaagd door klachten van gebruikers over de traagheid van de site als men op piekmomenten probeerde in te loggen, foto’s online te zetten of te krabbelen. Uit metingen van Watchmouse uit Utrecht, gespecialiseerd in het monitoren van de bereikbaarheid, blijkt Hyves nu goed te scoren op snelheid.

Afgelopen december hield Watchmouse peilingen onder 104 sociaal georiënteerde websites. Daaronder vallen behalve Hyves, Facebook. Xing, Hi5 en het in Europa grote Netlog bijvoorbeeld ook Meetup, Geni, Jaiku, Imeem, Last.fm en Dodgeball.

Hyves scoort 725 punten op de zogeheten Site Performance Index. Een score van 1.000 of meer wordt als ‘slecht’ aangemerkt.

Faceparty is de beste met 303 punten, Facebook veruit de slechtste met 6.629 punten. Maar áls laatst genoemde eenmaal voor het eerst ingeladen is, is de site relatief snel. "In de meetperiode hadden ze problemen met de name servers", licht technisch directeur Mark Pors van Watchmouse toe. Ook Googles Orkut scoort met 502 punten als een van beste.

"Uit de resultaten blijkt echter dat er voor de meeste sites nog veel te doen is, willen ze hun gebruikers tevreden houden. Uit onderzoek blijkt dat de meeste internetgebruikers ongeduldig zijn en niet langer dan 4 seconden wachten op een webpagina", aldus de onderzoeker in een toelichting.

Deel dit bericht

6 Reacties

Daan Jansonius

Ben erg benieuwd waarop de conclusies van dit onderzoek zijn gebaseerd. Als gebruiker van beide sites is dit voor mij de wereld op zijn kop. Facebook werkt altijd super vlug en zonder problemen, terwijl Hyves altijd dramatisch traag is.

Mark Pors

In reactie op de constatering van Daan. De ervaring van een individu is vaak niet representatief voor de gemiddelde gebruikerservaring. De metingen van WatchMouse worden vanuit vele locaties uitgevoerd over een lange periode met een hoge frequentie. De resultaten kunnen daarom soms counter-intu?tief overkomen. Onze meetmethode is echter vele vele malen beproefd en geeft een zeer betrouwbaar beeld van de gemiddelde gebruikerservaring. Om dit te illusteren: de slechte performance bij Facebook was met name het gevolg van DNS server problemen. Iets dat al eerder is geconstateerd ( http://forum.developers.facebook.com/viewtopic.php?pid=22279 ).Dit heeft gevolgen voor de gebruikerervaring afhankelijk van de locatie van de bezoeker. Vanuit Nederland had men (mogelijk) veel minder last van deze DNS problemen dan elders. Mark PorsCTOWatchMouse.com

Smoelenboek

Facebook gaat uiteindelijk alles en iedereen verslaan. FB is zakelijk ook veel interessanter dan Hyves. FB laadt super snel en heeft enorm veel geinige apps, ontelbare groepen, dating en is verder enorm internationaal georienteerd. Als je je eenmaal hebt aangemeld laat je vanzelf de andere netwerksites links liggen (oh ja, je moet wel wat internationale vrienden)

Bas

Vind het ook onverwachte resultaat net als Daan aangeeft. Bij mij werkt Hyves juist ook erg sloom en facebook, myspace(indien de pagina niet vol staat met plaatjes e.d.) veel sneller. Ik deel tevens ook de mening van Smoelenboek, Facebook gaat uiteindelijk de "strijd" winnen.

Daniel Janus

@Bas en SmoelenboekWat een onzin om te zeggen dat Facebook uiteindelijk de strijd gaat winnen. Zeker als je kijkt naar de doelgroep die beide sites trekken. Zoals gezegd Facebook is zakelijker. Daar is (naar mijn mening) LinkedIn vele malen beter in. En Hyves is juist goed voor het meer sociale contact. Facebook tracht allebei in ??n te bedienen. En dat terwijl je aan het gebruik van e-mail adressen kan zien dat je juist een schifting krijgt tussen zakelijk en priv?. Maar goed, dit is wel behoorlijk off-topic

Danny Mekic'

Beste Mark, Ik deel de mening/constatering van Daan. Hyves heeft bijzonder veel performanceproblemen gehad en Facebook – vanaf welke locatie ook ter wereld – heeft bij mij nog nooit ??n probleem of foutmelding gegenereerd. Ik vraag me om die reden dan ook af of jullie meetmethode ook rekening houdt met het feit dat een website wel 'bereikbaar' kan zijn, maar niet beschikbaar in de zin van dat je de befaamde foutmelding van Hyves op je scherm te zien krijgt. Staat een dergelijke foutmelding gelijk aan niet-beschikbaarheid? Ik vermoed van niet en dan begrijp ik wel dat Hyves hoog scoort. Gelukkig komt na regen altijd zonneschijn, ze zijn bij Hyves goed bezig de processen te stroomlijnen, performance te verbeteren etc. Ik heb nog hoop voor ons Neerlands' product! Danny Mekic'

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond