Deel dit artikel
-

Yahoo Nederland gered door Microsoft

Met 31 dollar per aandeel biedt Microsoft een premie van niet minder dan 62 procent op de slotkoers van Yahoo van gisteren. Voor Yahoo Nederland komt een eventuele overname van 44,6 miljard dollar (30 miljard euro vandaag) als een geschenk uit de hemel.

Immers, Yahoo Nederland heeft een grote achterstand op zowel Google als op Microsoft met haar webdiensten MSN en Live in Nederland. De afstand lijkt zelfs onoverbrugbaar voor Yahoo Nederland zonder zich te binden een aan grote uitgeefpartner als bijvoorbeeld De Telegraaf of Sanoma Uitgevers.

Met Microsoft kan Yahoo Nederland haar moeizame pogingen om voet aan wal te zetten in Nederland nagenoeg staken. De enige activiteit van betekenis is in feite product- en prijsvergelijker Kelkoo, dat de basis vormt voor Yahoo Shopping. Maar ook dit onderdeel verliest marktaandeel in Nederland.

Yahoo is, voorheen als Overture onder Ruud Smeets, al een hele poos bezig om zoekreclame te werven in Nederland, maar moet genoegen nemen met een marktaandeel van naar schatting 10 procent of minder. Het vorig jaar begonnen Yahoo Cars landde in Nederland op een overvolle markt van online autopublicaties.

Al in november 2007 was er zwaar weer op komst voor Yahoo Nederland met de overweging om te vertrekken uit Europa. Yahoo Europe, met hoofdkantoor in Londen, mag zich straks beleefd melden bij Microsoft, in een arbeidsmarkt die weinig te vrezen laat. Klanten kunnen vrijwel vanzelf over.

Voor Microsoft is de komst van de mondiale index- en zoekdienst ideaal, ook in Nederland. De poging van Microsoft om het gapende gat met Google in het zoeken te overbruggen met Live is, tenminste op korte termijn, onbegonnen werk.

Een woordvoerder van Yahoo Search Marketing in Amsterdam ontving zojuist een e-mail van het hoofdkantoor in Sunnyvale dat eenieder de kaken op elkaar moet houden. Yahoo zei nog niets over het bod, maar maakte toevallig wel bekend dat de gevallen bestuursvoorzitter Terry Semel ook vertrekt als commissaris.

Microsoft maakt het bod bekend met de brief die baas Steve Ballmer op de mat laat ploffen van Yahoo-oprichter en bestuursvoorzitter Jerry Yang. Er volgt een persconferentie om 8.30 uur aan de oostkust, dan nog 5.30 uur in Califonië wat betekent dat de Yahoo-mensen ruw wakker worden.

Geruchten gingen overigens al twee jaar over dit bod. Een jaar terug maakte Yahoo een eind aan onderhandelingen. Steve Ballmer komt daar in zijn brief op terug: "Er ging een jaar voorbij zonder dat de concurrentiesituatie is verbeterd." Met andere woorden: we hebben apart niets kunnen uitrichten tegen de dominantie van Google op de online reclamemarkt. Letterlijk schrijft hij zelfs dat de markt voor zoekreclame ‘in toenemende mate wordt beheerst door één partij’. Ballmer rekent op succes met een verdubbeling van de online reclamemarkt van 40 miljard dollar in 2007 tot 80 miljard in 2010.

Het moment van het bod is strategisch buitengewoon goed gekozen. De koersen zijn laag. En nog afgelopen dinsdag kwam Yahoo met een lagere winst over het vierde kwartaal van 2007, en de waarschuwing dat 2008 meer tegenwind en minder winst zal brengen dan aanvankelijk was voorzien. Bovendien schrapt Yahoo alvast duizend van de 14.000 banen, zodat Microsoft minder hoeft te ontslaan.

En het komt juist nadat Google teleurstellende cijfers publiceert. Maar of het bod geaccepteerd zal worden hangt niet zozeer van Yang cs af als wel van de aandeelhouders van Yahoo. Ze ontvangen weliswaar met 31 dollar per aandeel een hoge premie, te meer daar Microsoft maximaal 50 procent in geld wil betalen en de rest in aandelen, maar de hoogste koers van Yahoo in het afgelopen jaar lag op 34 dollar. Die werd nog eind oktober 2007 bereikt.

Voor de werknemers van Yahoo belooft Microsoft het nodige snoepgoed teneinde hen vredig te stemmen. Na de berichten van afgelopen week zal Sunnyvale, na van de schrik bekomen te zijn, mogelijk niet zo ongelukkig worden van het bod als een jaar terug.

Microsoft zegt erop te vertrouwen dat de toezichthouders geen strobreed in de weg zullen leggen. Wat betreft de Europese Commissie lijkt dit geen ongegrond optimisme. Yahoo stelt in de markt in Europa te weinig voor eurocommissaris Neelie Kroes kritisch te stemmen. In Washington is een versterking van Amerikaanse krachten op de wereldmarkt doorgaans geen probleem. Dat een van de oudste internetpartijen moet verdwijnen is, na het verdwijnen van Netscape en de teloorgang van AOL, een hard gelag.

Deel dit bericht

2 Reacties

John Kivit

Zou Google misschien nog proberen om Microsoft in de wielen te rijden bij deze overname? Lijkt me dat ze dit niet helemaal over hun kant laten gaan..

Peter Olsthoorn

Het wordt leuk als Google besluit om Apple te kopen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond