Deel dit artikel
-

“Mobiele besturingssystemen remmen de markt”

“Er zijn 30 tot 40 besturingssystemen voor mobiele telefoons. Dat is te veel, dat kunnen we niet gebruiken.” Vodafones bestuursvoorzitter Arun Sarin pleit ervoor dat operators de beste toestellen kiezen met daarop hooguit 5 verschillende besturingssystemen.

De opkomst van Android (van onder andere Google), OpenMoko en Mimo in het afgelopen jaar zijn slechts illustratief voor de segmentatie die de mobiele industrie kent. Op het gebied van besturingssystemen zijn er evenveel systemen als toestellen. Tijdens zijn openingstoespraak bepleitte Arun Sarin een forse vermindering van het aantal mobiele besturingssystemen. Dat versnelt de acceptatie van standaarden en doorontwikkeling van software en diensten.

Als operators nieuwe toestellen inkopen, aldus de Vodafone-topman, moeten ze selectief te werk gaan. “Dertig verschillende systemen is te veel. Dat kunnen we niet gebruiken. Maar we hebben ook gezien wat er gebeurt als we afhankelijk zijn van één systeem”, zei hij impliciet verwijzend naar Microsofts dominantie. “Het maakt me niet uit of Symbian de grootste wordt of Microsoft of een ander. Als er maar duidelijkheid komt.”

Emerce spotte op het World Mobile Congress een HTC-toestel met daarop het Linux-systeem Android. Android wordt mede ondersteund door Google.

Deel dit bericht

3 Reacties

Rick

Een mobiele operator die het inperken van een normaal functionerende, vrije, open markt bepleit. Een totaal onvermogen om het fundamentele verschil tussen door monopolies/duopolies opgelegde standaarden en open standaarden te begrijpen. Why am I not surprised?

Bert J

een normaal functionerende, vrije open markt? Doordat ieder IT/gsm grootheid zo graag zijn eigen systeem wil hebben met zijn eigen regeltjes is het ontwikkelen van mobiele toepassingen veel moeilijker geworden! Er is geen tekort aan standaarden er is een teveel aan standaarden waardoor test procedures en beta periodes veel en veel langer duren. Sarin heeft gelijk, duidelijkheid is veel meer waard dan deze gesegmenteerde besturingssysteem markt. Nu is iedereen blij met Google want die maakt alles 'open', toepassingen voor video, muziek, mail enz enz…. Behalve het advertentie kanaal, binnen het meest persoonlijke device wat we kennen..

Rick

@Bert: Net zoals Sarin verwar je symptoombestrijding met het daadwerkelijke probleem. Mobiele telefoons moeten gewoon open platforms worden, zoals PC's in principe ook zijn. Dan komt het hele OS-verhaal in handen van de mensen die het meeste belang hebben bij standaardisatie, namelijk de softwaremakers. Dan kunnen we ook monopolisering door gesloten systemen zoals die van Microsoft vermijden. Maar goed, met jouw commentaar op Google lijkt het er op dat je het fundamentele verschil tussen het platform (Android) en de applicaties niet begrijpt. Android is een open platform, daar heeft Google ook qua advertentiekanaal geen enkel ander voordeel op de concurrenten. (Even afgezien van het feit dat Google op Internet gedemonstreerd heeft dat het blijkbaar als enige snapt hoe je de advertentiemogelijkheden op een open netwerk kan benutten, maar tegen stupiditeit en inertie is geen enkel platform of marktmechanisme bestand.)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond