Deel dit artikel
-

Column: dataroaming blijft schreeuwend duur

Met de nodige trots kwamen de mobiele operators de afgelopen dagen vertellen dat ze minder gaan vragen voor het roamen van mobiel internet in het buitenland. T-Mobile was dinsdag de hekkensluiter. De tarieven gaan naar omlaag naar 2 euro voor 1 megabyte. Je kunt ook een dagbundel kopen van 50 MB voor 15 euro.

De aankondigingen maken weinig indruk op de consumentenbond en eurocomissaris Viviane Reding, die de aanbieders wil dwingen om minder geld te rekenen voor mobiel datagebruik. De prijzen zijn nu ongeveer gehalveerd, maar twee euro per megabyte blijft behoorlijk prijzig. Om niet te zeggen: belachelijk duur.

Daarnaast zijn ook nog eens verkeerde verwachtingen gewekt. Ook KPN kondigde een dezer dagen lagere tarieven aan, tot 25 cent per MB, maar het blijkt te gaan om afspraken die KPN en twee andere telecombedrijven aan elkaar in rekening brengen voor roamingtarieven voor mobiel internet. Of die spectaculaire verlaging doorberekend wordt in de consumententarieven is nog helemaal niet duidelijk. Onthullend is dat bedrag van 25 eurocent wel. Het kan dus nog stukken goedkoper.

Merkwaardig genoeg was het Vodafone-topman Arun Sarin die in Barcelona verkondigde dat met mobiel internet hooguit een nichemarkt was aangeboord en er nog veel moet gebeuren wil het een massaproduct worden. Maar het belangrijkste vergat hij: eerst moeten de tarieven ford omlaag.

Toegegeven: in Nederland zijn de providers overgegaan op flat fee-tarieven, maar wie de grens passeert doet er nog altijd niet verstandig aan om daar zijn mail op te halen. Hoeveel meer abonnees hadden de telecombedrijven niet kunnen krijgen als zij van meet af normale prijzen hadden gehanteerd? En waarom kan flat fee niet tegen prijzen die in Nederland worden berekend? Hoeveel besparen de telecombedrijven niet op administratieve kosten als ze niet langer voor iedere verbruikte megabyte een rekening hoeven te sturen?

Viviane Reding vertelde maandag in Barcelona dat de EU niet kan accepteren dat mobiele operators twintig keer meer winst maken op roaming dan op binnenlandse tarieven. De sector krijgt tot 1 juli 2008 te tijd om met alternatieven te komen.

Deel dit bericht

7 Reacties

Sjaak

De kosten voor commercieel, professioneel Internet dataverkeer liggen op ongeveer 0,25 per GB. Dat is ACHTDUIZEND keer goedkoper dan 2 euro per MB op je mobiel voor consumentenverkeer. Flat-fee: voor mobiel FF betaal je al gauw 50 euro. De limiet is 1GB, oftewel nog geen halve Kb per seconde. Op een onbetrouwbaar netwerk Op Internet betaal je voor professioneel transit verkeer met <10ms ping en 99.99% beschikbaarheid hooguit een tientje per Mb per seconde. Een factor TIENDUIZEND goedkoper. En dat zijn dan nog de prijzen voor nationaal verkeer. Internationaal is nog veel duurder. Ook 25 cent per MB is pure diefstal!  Vodafone, T-Mobile, KPN: veel plezier met je mobiele netwerk.  

Tobi

Na internationaal bellen is dit de laatste cash cow. Tegen de tijd dat Europa gaat piepen hebben de providers net een paar jaar flink kunnen verdienen en doet zich met een beetje geluk weer een nieuwe melkkoe aan. De mobiele markt blijft een soort wild west waarbij de prijzen in blokletters laag zijn, maar zodra je ??n stap verzet de prijzen – conform de kleine lettertjes – torenhoog zijn. Als je de verbaasde gezichten in consumentenprogramma's ziet na de zomervakanties lijken ze ook erg hun best te doen de onwetendheid in stand te houden.

Tim Bijlsma

@ Sjaak: Hear, hear!

Rudolf van der Berg

Mooi artikel, maar we wisten al dat mobile data roaming duur is. Het marktmodel is nu eenmaal zo en logisch dat niemand daar afstand van wil doen. Als je echt iets wilt bereiken, dan zou je het marktmodel aan moeten passen. Een voorstel daarvoor staapt op de onderstaande link. Kern van het voorstel is dat je thuisnetwerk alleen dat in rekening mag brengen wat het netwerk waar op je roamt in rekening brengt. Het thuisnetwerk krijgt een fee van een paar procent voor het verwerken van een transactie (vgl met een creditcardbedrijf  http://lunaticthought.blogspot.com/2007/09/simple-proposal-for-mobile-roaming.html  KPN's wholesale roaming afspraken maken VoIP bellen zelfs goedkoper dan gewoon roaming bellen. Alhoewel dit nog niks zegt over de retail bedragen.   http://lunaticthought.blogspot.com/2008/02/kpn-3-and-play-drop-data-roaming.html

Bas

even ter indicatie: net mijn telefoonrekening (kpn) ontvangen. Vanuit het buitenland (zuid-amerika), 2,2mb, 63! EURO..

Robin

Melk direct van een boer kost x ct per liter.Melk in het restaurant is veel duurder. Belachelijk. ALLE melk zou goedkoop moeten zijn. Hoe het restaurant dan geld verdient moeten ze zelf maar weten, maar NIET met melk. En ook niet met cola (SMS). 2L cola in de winkel is VEEL goedkoper dan een colaatje op het terras. Waarom? Maw: ja, mobiele data is duur. SMS en data zijn VEEL duurder dan data via een ADSL verbinding. Data via 3G is ook VEEL duurder dan data via een transit in een of ander datacenter. Maar het zijn helaas geen producten die je kunt vergelijken volgens mij. Als mensen goedkope data wilen om hun mail te lezen kunnen ze dat thuis doen. Of op kantoor. Als mensen OVERAL via een dekkend mobiel netwerk hun mail willen pollen, dan kan dat ook. Maar het is wel duurder. Net als SMS. De inkomsten voor mobiele netwerken die miljarden moesten neerleggen voor frequenties van onze overheid EN in het netwerk moesten investeren volgens de regels van onze overheid moeten ergens vandaan komen. Of denk je dat de investeerders achter kpn, voda en t-mobile het als hobby hebben om een landelijk dekkend mobiel net te bouwen? (Ongeveer) diezelfde overheid is zich nu aan het bemoeien met de prijzen die diezelfe netwerken in een vrije markt stellen. Erg slecht. Als niemand het wil gebruiken, gaan de prijzen vanzelf omlaag. Als de markt het accepteert omdat mensen 20 euro KUNNEN betalen omdat het efficienter is om die mail in de trein naar het vliegveld in de UK te doen, wat is daar dan mis mee? Waarom niet zeuren over ALLE andere produkten die duur zijn dan? Benzine, eten, BMW's, huizen, banktarieven? Laten we voor ALLES regels opstellen en beslissen wat bedrijven kunnen vragen. Dat systeem heeft zich in het verleden wel bewezen als iets dat werkt. Toch?

Jan Westerhof

Vandaag heb ik van de KPN-helpdesk bericht gekregen: 'Voor data verbruik binnen de EU geldt een tarief van E 11,90 per Mb.' Dit onder verwijzing naar de eigen site: http://www.kpn.com/mobiel/gsm-abonnement/bellen-in-buitenland/Bellen-binnen-Europese-Unie.htm.  Dat is nog 's wat anders dan de E 17,50 voor 200 MB die ik in NL betaal (9 ct per MB). De rest van Europa is dus zo'n 130x zo duur. Ik heb KPN gevraagd om dan ook maar het bericht op nu.nl te ontkennen: http://www.nu.nl/news/1424956/50/rss/KPN_verlaagt_kosten_%27roaming%27_drastisch.html .

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond