Deel dit artikel
-

Europese Commissie: Rfid-chips uitzetten bij de kassa

Rfid-chips, vervangers van de barcode op basis van radiotechnologie, moeten aan de kassa uit worden gezet. De Europese Commissie vindt dat ze chipjes anders een té grote privacyzorg in de maatschappij op kunnen leveren. RFID Platform Nederland is het daar niet mee eens.

‘Bij de kassa moet altijd het opt in-principe worden gehanteerd, iets dat al geregeld is in het richtlijn voor dataprotectie. Er zijn daarom goede redenen dit aspect in iedere vorm van zelfregulering verplicht op te nemen’. Dat staat in een discussiedocument dat de Europese Commissie publiceert.

Eurocommissaris Vivianne Reding is bezig juridische kaders te formuleren waarbinnen bedrijven mogen werken met Rfid-chips.

Belanghebbenden kunnen tot 25 april 2008 reageren op het consultatiedocument. De reacties uit de markt worden gebruikt om de formulering van de richtlijn te verfijnen.

Niemand meer onzichtbaar

Privacyvoorvechters menen dat wanneer deze chips niet worden gedeactiveerd bij de kassa, dat ieder gekocht product, en daarmee zijn eigenaar, altijd te volgen is met speciale scanners.

Reding vindt dat consumenten zelf de keuze moeten hebben. Wie zijn Rfid-chip aan wil laten staan, kan dat aangeven bij de kassa. Wie niets zegt, laat volgens het voorstel de chip per definitie deactiveren.

Internet van díngen

"Er zijn scenario’s denkbaar", zegt adviseur Tijmen Wisman van Rfid Platform Nederland "waarbij de Rfid tags niet gedeactiveerd zouden moeten worden. Een theoretisch voorbeeld is kleding met daarin zo’n chip die automatisch aan de wasmachine de wasvoorschriften aangeeft."

Rfid Platform Nederland is het niet eens met het voorstel van Europese Commissie. Bart Schermer van het ECP-NL-onderdeel: "We onderkennen het belang van bescherming van privacy. Maar kijkend vanuit het standpunt van de technologie werkt het opt out-principe remmend op de ontwikkeling van de technologie."

Schermer ziet het opt out-principe als een stop op de ontwikkeling van ‘het internet van dingen’. "Europa kan zich juíst met deze technologie onderscheiden van anderen. Het gebruik van Rfid leidt niet per definitie tot inbreuk op privacy, enkel als er een directe koppeling wordt gemaakt tussen het voorwerp en de drager ervan."

Opkomen voor recht op privacy

D66-leider Alexander Pechtold windt zich op over het gemak waarmee Nederlanders hun recht op privacy opgeven. Recente thema’s op dit terrein zijn onder meer de opslag van verkeersgegevens (wie had wanneer met wie hoe contact), de verplichte opslag van verkeersgegevens (bel-, surf- en mailinformatie) en de invoering van de OV-chipkaart.

Vanaf 17 mei tot en met 14 juni vindt een actie plaats waarin burgers hun onvrede kunnen uiten over de algemene verlaging van privacydrempels. Een kleine 900 mensen meldden zich reeds aan voor een demonstratie op de eerste dag van de burgerrechtencampagne.

Deel dit bericht

3 Reacties

Q

Eindelijk hebben we wellicht iets aan de EU.NATUURLIJK moeten die chips bij de kassa standaard uitgezet.

Erwin van Lun

Dit besluit stopt innovatie. Als chips aan blijven staan, kan er een wereld rondom merken openen. Als je bijvoorbeeld een pakje conimex koopt, dan kan thuis dit product de keukencomputer activeren, de pizza kan z'n eigen opwarm tijd instellen, we kunnen op afstand zien wat we hebben gekocht en op voorraad hebben.  Er zou beter een systeem kunnen komen waardoor je product registreert op eigenaar. Alleen de eigenaar kan dan de RFID nog uitlezen. Zo heeft de eigenaar wel beschikking over de rijkdom aan informatie, links e.d. terwijl de rest dat niet heeft. Iedereen blij?

Vincent

Volgens mij konden RFID chips gewoon weer opnieuw worden geactiveerd. Op afstand zelfs, als ik me niet vergis…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond