Deel dit artikel
-

Rabobank en Paypal met mobiel betalen

Rabobank lanceert voor het einde van 2008 een dienst die de mobiele telefoon omtovert in een digitale portemonnee. Paypal verwacht in 2009 een op sms gebaseerd mobiel betaalsysteem in Nederland op de markt te brengen.

Internetbedrijven, telecomaanbieders en banken zoeken al jaren naar een manier om op laagdrempelige wijze een mobiele digitale variant van de ‘papieren portemonnee’ te introduceren. De GSM Association begon vorig jaar een internationale proef met Mastercard en Visa en telecomaanbieders werken in proeven samen met banken.

In Nederland was het kredietkaartbedrijf JCB dat in 2006 al een test deed rondom het World Trade Center in Amsterdam. Later volgde Rabobank samen met C1000 en KPN om met een eigen proef een contactloos betaalsysteem via de mobiele telefoon te onderzoeken. Resultaten uit die proef worden nu voor het einde van het jaar omgezet in een landelijk beschikbare consumentendienst van de bank.

Telefoon kwijt? Geld veilig geparkeerd

"Op basis van een Minitix-achtig systeem brengen we vóór 2008 een mobiele portemonnee op de markt." Dat zegt Eric Huijgen, algemeen directeur van Rabo Mobiel, tegen Emerce. "Het is nog wachten op het beschikbaar komen van de juiste mobiele telefoons", aldus de directeur die ooit commercieel directeur was bij Dutchtone in de begindagen van de operator die later Orange werd.

Hoe het betaalsysteem gaat heten, is niet bekend. De werking wel. "Je kunt een maximumbedrag toewijzen aan je mobiele portemonnee. Dat geld wordt niet op je telefoon gestort, maar wel beschikbaar gesteld. Als je je telefoon verliest, ben je dus niet je geld kwijt. Er komt een auto top up-functie in", automatisch het betaalgoed aanvullen "en als je die portemonnee niet gebruikt dan kan het geld automatisch worden teruggestort naar je bankrekening."

Huijgen schat in dat de maximum omvang van de mobiele portemonnee ongeveer 150 euro zal zijn.

De betaaldienst wordt eerst gelanceerd onder klanten van Rabo Mobiel. Dat is de telecomaanbieder van Rabobank. Bij gebleken succes kan de dienst worden uitgerold als interbancair product, wat ook gebeurde nadat Rabobank iDeal ontwikkelde.

Vorig jaar mei schreef Emerce over de lancering van een mobiele versie van microbetaaldienst Minitix van de Rabobank. Dat blijkt nu mede de basis te vormen van de nieuwe telefoonportemonnee.

Zwaaien naar de kassa

Rabo Mobiel werkt via het netwerk van Orange. Rabo Mobiel-bellers kunnen, anders dan andere mobiele bellers, direct internetbankieren via hun mobiele telefoon. "Het populairst is het opvragen van saldo-informatie en het doen van overboekingen. Binnenkort komen we ook met een light-versie van de saldo checker, specifiek voor de jeugd."

Gebruikers van de mobiele portemonnee van de Rabobank hoeven bij de kassa van winkels enkel hun telefoon langs de kassa te zwaaien om een betaling te verrichten. Dan vindt de autorisatie plaats, draadloos via Near Field Commuications-technologie (NFC). Het geld wordt vervolgens uit de ‘server side’ Rabo-geldbundel overgeboekt naar de winkelier.

Huijgen: "We verwachten voor het einde van 2008 zo’n 200.000 klanten te hebben voor Rabo Mobiel. Tussen de 10 en 15 procent van onze klanten heeft ook een abonnement op mobiel internet. Zeventig procent van die klanten doet daadwerkelijk bankzaken via zijn telefoon."

In Rotterdam ging in augustus 2007 het bedrijf Payter van start. Ook Payter hoopt een landelijk dekkend netwerk van winkeliers te bereiken met zijn mobiele betaaldienst. Ook bij het Rotterdamse bedrijf verloopt de communicatie tussen kassa en telefoon via NFC-technologie.

Rabobank kiest vermoedelijk voor NFC-technologie van voormalig Philips-dochter NXP en niet voor het in Japan gebruikte Felica van Sony.

Deze draadloze communicatietechnologie wordt niet enkel gebruikt voor betalingen. De bank zal het telefoonsysteem ook zó inrichten dat er lidmaatschappen, loyaliteitsprogramma’s en toegangskaarten mee kunnen worden gebruikt. Gisteren kondigde de bank bijvoorbeeld een samenwerking aan met Diergaarde Blijdorp. Bezoekers met een NFC-geschikt toestel en de juiste software kunnen informatie over de dierentuin naar hun toestel downloaden en dat als elektronische gids gebruiken.

Paypal in 2009 met sms-betalen

Behalve de Rabobank, en in de toekomst wellicht ook de andere banken, zijn er amper partijen die met enige schaal een mobiel betaalsysteem uit kunnen rollen. Telecomaanbieders spelen, zelfstandig, hoe graag ze ook zouden willen geen rol van betekenis op dit terrein. Eén bedrijf dat mogelijk kan concurreren met een zelf ontwikkelde mobiele portemonnee is het Amerikaanse bedrijf Paypal.

In de Verenigde Staten en Engeland biedt Paypal al enige tijd een mobiele variant van zijn internetbetaaldienst. Gebruikers van de dienst kunnen in hun persoonlijke account hun mobiele nummer toevoegen aan hun account. Via sms en een Wap-pagina kunnen ze vervolgens betalingen verrichten aan webwinkels, eBay-winkels en andere Paypal-gebruikers.

Een Nederlandse variant van Paypal Mobiel bestaat nog niet. Maar daar kan in 2009 verandering in komen volgens Dennis van Allemeersch. Hij is sinds juni 2007 de directeur van Paypal in de Benelux.

Een exact uitrolschema kent hij niet, maar afgaande op de ontwikkelingen in het verleden lijkt het hem niet onlogisch dat Paypal Mobiel in 2009 van start gaat. "Een kans van 9 op tien, schat ik."

"Er zijn vier manieren om Paypal Mobiel te gebruiken. Ten eerste via een Wap-pagina. Daarop kun je onze dienst gebruiken zoals je hem van het web kent. De andere drie varianten zijn gebaseerd op sms. Je stuurt een sms’je met daarin het bedrag en de ontvanger en vervolgens wordt het geld bij jou afgeschreven bij de ontvanger bijgeschreven." De drie varianten zijn: betalen aan winkels, een donatie verrichten en een betaling aan een andere individu.

Paypal zag het aantal accounts in Nederland sinds het tweede kwartaal van vorig jaar groeien van 1 miljoen naar 1,4 miljoen. "Tussen de 20 en 30 procent van de gebruikers verricht minstens één keer in de drie maanden een transactie. Vijftig procent doet dat eens in het half jaar." Daarnaast hebben, volgens Van Allemeersch, 37 procent van de webwinkels die lid zijn van de NederlandseThuiswinkelorganisatie de mogelijkheid om geld te incasseren via Paypal.

Driehonderdduizend Nederlanders koppelden inmiddels hun bankrekeninginformatie aan hun Paypal-account.

"Op het digitale vlak willen we de nummer twee afhandelaar worden van financiële transacties, na iDeal. De leidende marktpositie van iDeal willen en kunnen we niet overnemen, maar er is wel ruimte voor een tweede betaalsysteem naast iDeal", aldus de geboren Vlaming en voormalig internetstrateeg van SNS Bank.

Mobiel internet breekt gestaag door

De algemene acceptatie van mobiel internet zal nog enkele jaren vergen. Dat bleek gisteren nog uit berichtgeving van deze uitgave.

Deel dit bericht

6 Reacties

Gerben Mak

De kop suggereert een samenwerking van Rabobank en Paypal – maar dat blijkt (logisch, gezien de industriele tegenstellingen) (nog) niet zo te zijn, alhoewel het deze aankondigingen natuurlijk sterker had gemaakt. Toch interessant om te zien hoe de wereld van contactloze diensten in beweging is, met toepassingen als betalen en vervoersbewijzen voorop. De komende Cebit Hannover biedt wat dat betreft een uniek kijkje naar de toekomst. Deutsche Bahn bijvoorbeeld zal vrijdag op zijn persconferentie vermoedelijk fase twee van haar Berlijnse mobile ticket pilot aankondigen.  Aan de andere kant gaan alle voorspellingen over genoemde contactloze consumentendiensten voor het gemak voorbij aan een grote industri?le puzzel, die nog steeds dient te worden opgelost: alle contactloze consumentendiensten (PIN betalen, creditcard, ticketing, loyalty, tankpas, etc) komen samen op de zogenaamde Secure Element, de chip in de telefoon (of een andere drager zoals een NFC pasje of sleutelhanger). De samenwerking tussen al die toepassingen in die ene chip, alsmede te distributie van services naar die chip toe, is nog steeds een complexe puzzel. Er wordt vooruitgang geboekt middels de bekende fora (zie bijv. http://www.yellowlab.nl/?p=156 ) maar opgelost is het zeker nog niet. De meeste bestaande blauwdrukken bevoordelen ??n van de betrokken branches (het GSMA model bijvoorbeeld stelt de USIM-kaart centraal, hetgeen andere partijen weerhoudt van deelname.  Kortom, het momentum voor de doorbraak van contactloze diensten lijkt daar; tegelijkertijd dient er achter de schermen nog hard te worden gewerkt aan het samenwerkingsmodel.

Tjerk

Voor de mensen die graag willen zien hoe Mobiel Rabo Mobiel werkt bij Diergaarde Blijdorp, zie het filmpje:  www.rabomobiel.nl/blijdorp Deze nieuwe dienst is beschikbaar voor alle Rabo Mobiel klanten die de Nokia 6131 NFC van Rabo Mobiel aanschaffen of reeds in bezit hebben. In de loop van het jaar krijgen deze klanten daarmee ook toegang tot een groot aantal nieuwe NFC diensten zoals pretparken, musea, party caf?s, fietsenstallingen en andere parkeervormen, loyalty en lidmaatschapskaarten.  Rabo Mobiel.

bertg

jammer dat er niet gekeken wordt naar bijvoorbeeld een Epassporte wat echt een veel beter systeem kent dan paypal..

Henri

Zolang mobiel internet nog niet echt is doorgebroken (dat duurt toch tot 2010 geloof ik?)sta je in dit geval inderdaad niet in de rij bij de kassa. Mocht iedereen wel mobiel internet gebruiken(of in dit geval RaboMobiel) staan alle Rabo-klanten in de rij te pielen bij zo'n NFC-bordje?Gezellig trouwens; een ringtone van een zeehond……. de hele ringtonemarkt staat op instorten!Is het niet de verantwoordelijkheid van een dierentuin om kinderen te onderwijzen over dierenin plaats te verwijzen naar een mobiele telefoon?Wat is dit in godsnaam voor een belachelijke ontwikkeling?

Gerald

Waar ik nu wel is benieuwd naar ben is de functionaliteit van het algehele product/ de dienst 'Rabo-mobiel' hoe dat er op dit moment uitziet en de verwachting voor de nabije toekomst. Daarnaast hoever men in de rest van Europa hiermee is, wat zijn de soortgelijke initiatieven in het buitenland?Heeft iemand hier meer informatie over?

Handig

Op de website http://www.allesoverbetalen.nl staat meer informatie over mobiel betalen en ook meer over betalingsverkeer in het algemeen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond