Deel dit artikel
-

Google neemt Microsoft Sharepoint onder vuur

Google lanceert een dienst waarmee medewerkers van bedrijven online omgevingen kunnen maken om locatie-onafhankelijk met elkaar samen te werken. Daarmee neemt het Microsoft Sharepoint op de korrel. Het Nederlandse YesHello.com haakt in op de groeiende behoefte onder bedrijven om diensten online uit te besteden.

Een intranet bouwen, samen aan een wiki werken en documenten uit YouTube of Google Docs delen of bewerken. Dat zijn de basiselementen van Google Sites, een nieuwe dienst van Google. Het bedrijf bouwt gestaag aan een breed portfolio online diensten om niet enkel als een zoek- en advertentiebedrijf te worden gezien.

Ondanks het steeds verder uitwaaieren van het dienstenpakket, overigens, blijft Google voorlopig totaal afhankelijk van de omzet uit online advertenties. Het gebruik van diensten als Google Apps, Docs, Analytics, Calendar en bijvoorbeeld Gmail is gratis. Slechts voor enkele diensten kunnen gebruikers een paar tientjes per jaar betalen voor bijvoorbeeld meer data-opslag.

Dave Armstrong van Google Enterprise in Engeland zegt tegen deze uitgave: "Sites is onderdeel van Google Apps. Daarvan zijn gratis en betaalde versies.

We zijn net de grens van 500.000 bedrijven overschreden die zich inschreven voor Google Apps. En daar komen er iedere week 2.000 bij." De lancering van Sites gaat hand in hand met de lancering van Google Apps Team Edition. Armstrong: "Daardoor heb je binnen een bedrijf geen IT’er meer nodig om toch Apps te kunnen gebruiken."

Hapje uit Microsofts miljard

Google Sites is de volgende dienst waarmee Google de zakelijke markt aan zich probeert te binden. Het is een open (er komt ook een API) en gratis variant op Microsoft Sharepoint. Dat is een servertechnologie waarmee medewerkers van een bedrijf eveneens bestanden kunnen delen en gezamenlijk bewerken. De verkoop van Sharepoint-licenties leverde Microsoft vorig jaar 1 miljard dollar op.

Technologiebedrijf Cisco kocht vorig jaar voor 3 miljard dollar het bedrijf WebEx. Oók daarmee kunnen gebruikers via een veilige internetverbinding locatie-onafhankelijk samenwerken aan documenten.

Google Sites is de reïncarnatie van het bedrijf Jotspot.com, een bedrijf dat Google in 2006 overnam. Jotspot is opgericht door Joe Kraus, de man die ooit portaal Excite@Home oprichtte.

Zegers lanceert YesHello.nl

Andere gratis concurrenten van Google Sites zijn ZoHo en 37Signals. Deze bedrijven combineren verscheidene online diensten in één site, al dan niet tegen betaling.

In Nederland ging vorige week de site YesHello.nl van start. Kees Zegers, oprichter van Dialogue Company (maar ook Nu.nl), probeert daarmee CRM-diensten laagdrempelig aan de man te brengen.

Zegers: "YesHello.nl is een online CRM-systeem met de nadruk op het verzenden van e-mailings. Maar er zit ook een adresboek in dat je online met anderen kunt delen. Bovendien kun je er een intranet mee opzetten. Het is vooral bedoeld voor MKB’ers met tussen de 1 en 25 man in dienst. Zij hebben veelal de tijd en het geld niet om investeringen te doen in onder meer e-mailsystemen. Bij ons kunnen ze ook de reacties meten, tot op individueel niveau." Het mailsysteem werkt via de technologie van Tripolis.

Volgens Zeegers is YesHello een open dienst. Het integreren van externe diensten, zoals een Gmail-adresboek of digitale agenda, wordt binnenkort mogelijk. De ondernemer is nog niet bekend met de finesses van Google Sites en kan derhalve niet beoordelen of hij die wil integreren met zijn nieuwe bedrijf.

Deel dit bericht

3 Reacties

Strategy on Demand

Alhoewel Google suggereert SharePoint onder vuur te zetten met de lancering van Google Sites, is de doelgroep totaal verschillend (corporaties vs. MKB). Tevens maakt Google, mijns inziens, enkele denkfouten (verschillen consument vs. organisatie). De gevolgen hiervan voor het bedrijfsleven worden uitgebreider besproken op onze weblog: http://www.strategyondemand.org/

Sander de Koning

Goede zet van Google, maar ik zou in dit artikel ook wel de Microsoft variant belicht willen zien:Microsoft Office Live – http://www.officelive.com  Dit is een online service van Microsoft waarbij je kosteloos een Workspace (SharePoint teamsite) of een Small Business server kunt aanvragen.  Wat mij betreft velen malen uitgebreider dan Google's alternatief. Zeker het bekijken waard!

Manfred van der Voort

Of Google met Google Sites Sharepoint op korte termijn gaat beconcurreren valt nog te bezien vanwege de flinke verschillen in functies en doelgroepen. Wat naar mijn mening interessant is, is dat de business steeds meer mogelijkheden krijgt om met ICT waarde te cre?ren zonder dat de eigen ICT organisatie een bepalende (en vaak doorloopttijd beperkende) factor is. M.a.w. als het voor projectteam collaboration nodig is om Google (Apps) Sites, Microsoft Officelive, Zoho Projects, @Task, of welke software functies dan ook te benutten, kan dat dankzij Software as a Service snel geregeld worden. Dat is naar de mening van Microcost ICT Sourcing een wezenlijke verandering die de komende jaren zichtbaar en merkbaar gaat worden. Deze Web-applicatie services lanceringen, leveren daar hun bijdrage aan. Voor de toepassing van Software as a Service in het Nederlandse taalgebied is op http://www.microcost.ning.com een community site i.o.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond