Deel dit artikel
-

Energieverbruik internet stijgt snel

Over 23 jaar verbruikt internet evenveel stroom als de wereldbevolking nu. Dat zegt hoogleraar Gerhard Fettweis van de TU Dresden.

Het energieverbruik van internet servers bedraagt nu al een kleine 180 miljard Kilowattuur per jaar. Dat is ongeveer 1 procent van het wereldenergiegebruik. Wordt het telefoon- en radioverkeer meegerekend dan gaat het zelfs om drie procent. De komende jaren neemt het verbruik met 16 tot 23 procent toe.

In 2003 heeft het Fraunhofer Institut für Systemtechnik und Innovationsforschung al eens berekend dat alleen al in Duitsland in 2010 het energieverbruik 55 miljard kilowattuur zal bedragen. Duitsland’s grootste hostingbedrijf Strato – met 3,5 miljoen websites – verbruikt zelfs evenveel stroom als een kleine stad.

Netwerkleverancier Cisco en Microsoft overwogen vorig jaar al eens los van elkaar een serverpark te vestigen op IJsland. Google bouwt al enige tijd een groen serverpark in Oregon direct naast de Columbia-rivier, zodat de servers door waterkracht kunnen worden aangedreven. Ook Microsoft en Yahoo zijn bezig om langs de rivier serverparken op te zetten.

Op de vakbeurs CeBIT in Hannover, die morgen zijn deuren opent, zal overigens veel aandacht worden besteed aan groene IT. Saillant detail is dat Intel uitgerekend CeBIT gebruikt voor de lancering van een energiesluipende 1000 Watt PC voor gamers.

Deel dit bericht

1 Reactie

Evert

En ook op groen hosting gebied loopt Nederland voorop. Zie http://www.evoswitch.com/nl/klimaatneutraal en http://www.streamzilla.eu/environment.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond