Deel dit artikel
-

NRC als eerste klaar voor elektronisch papier

NRC Handelsblad heeft de eerste stap gezet in de richting van afschaffing van papier. Het PCM-dagblad is sinds vandaag de eerste Nederlandse krant die te lezen is met een e-reader.

Opvallend is dat Gert Jan Oelderink, uitgever van het NRC Handelsblad, drie maanden geleden tegen Emerce vertelde dat deze leesapparaten nog niet bekend genoeg zouden zijn om een digitaal krantenabonnement te verspreiden onder de lezers.

NRC Handelsblad was volgens eigen zeggen eind november nog niet bezig met praktijkproeven om een digitale versie van de krant te verspreiden op elektronisch papier. Het was de bedoeling te wachten met e-paper-apparaten tot het voor een grote groep lezers aantrekkelijk genoeg zou zijn. Volgens Oelderink zou de doorbraak van deze apparaten komen over ‘twee tot drie jaar’. Dat moment lijkt eerder te komen dan verwacht. Als e-paper is de volledige krant, inclusief alle katernen en bijlagen, beschikbaar voor iedereen met een iLiad e-reader.

Zowel digitale boeken, kranten als andere documenten worden gelezen van iRex Technologies’ iLiad. Ook het maken van aantekeningen is mogelijk. Het apparaat werkt met de e-ink display-technologie. Met elektronische inkt zijn de letters op het scherm even scherp als geprinte letters op papier.

Met een e-paper abonnement op NRC Handelsblad  heeft de lezer de krant als eerste binnen handbereik. De krant is op doordeweekse dagen al beschikbaar vanaf 15.00 uur. De iLiad en e-paper zijn verkrijgbaar in de webwinkel van NRC Handelsblad.

Het downloaden van één editie duurt ongeveer 20 seconden, via WiFi.

Bestaande abonnees van NRC Handelsblad betalen 499 euro voor het apparaat. Zij ontvangen het e-paper abonnement gratis. De iLiad in combinatie met een e-paper jaarabonnement op NRC Handelsblad kost 699 euro. Daarbij inbegrepen is een USB-stick (1Gb) met daarop enkele e-books zoals De Goede Stad van Geert Mak en het e-zien van Fokke & Sukke. De iLiad en e-paper zijn ook verkrijgbaar in de boekwinkels van selexyz.

NRC Handelsblad is niet de eerste krant die beschikbaar is als e-paper. Webwinkel Amazon lanceerde in november een eigen e-booklezer, de Kindle, waarop kranten als Wall Street Journal en Washington Post te lezen zijn.

Willem Endhoven, hoofd Marketing en Business Development van iRex Technologies, geeft tijdens Emerce insight Publishing inzicht in de uitgeefmogelijkheden van de e-booklezer, die in samenwerking met Philips is ontwikkeld.

Deel dit bericht

3 Reacties

Martin

Mijn reactie op het forum: Helaas, ik vond het zo'n mooi en milieuvriendelijk idee. Maar nu: ik had een Ikliad + jaarabo gekocht voor 500 euri, en mijn normale abo opgezegd. De krant op de Iliad vertoont gebreken, teksten zijn onleesbaar, foto's maar af en toe zichtbaar.  Het persbericht: "Onno Feringa, manager sof tware development van So l iDAM: "We zi jn in staatom de ui tst ral ing van de papieren edi t ie op de iLiad reproduceren. Lezerszullen er daarom snel mee vertrouwd zi jn. " Tsja, ik in elk geval niet. En toen, als klap op de vuurpijl: de papieren editie stopt, dus uw jaarabonnement op de elektronische versie stopt ook. ??? Ja, dat gaat zo. ??? Dat is niet wat ik gekocht had, ik heb een Iliad en een jaarabonnement gekocht, kijk maar op de website. Dat is toch wat ik U moet communiceren… Enfin, wat mij betreft is wat ik gekocht heb niet geleverd en gaat het hele zaakje dus weer terug. Waarheen? Naar Moerdijk maar denk ik, waar ze ook al niet wisten hoe ik een BTW-factuur kon krijgen, dus dat zal nog wel wat worden

Arno Wouters

"NRC Handelsblad was volgens eigen zeggen eind november nog niet bezig met praktijkproeven" Nou dat is te merken. Vier maanden na de introductie is het NRC nog steeds niet klaar voor elektronisch papier. Het lijkt erop dat de productie van het ePaper nauwelijks uitgetest is. In ieder geval heeft het NRC de moeilijkheid van de conversie van de papieren krant ernstig onderschat. Afgelopen vrijdag bijvoorbeeld was ongeveer de helft van de artikelen in het cultureel supplement en de boekenbijlage onleesbaar doordat ze door een mixer gehaald lijken te zijn. Donderdag ontbrak de wetenschapsbijlage. Dagelijks worden kolommen met verschillende korte artikelen aaneengeregen tot een lang stuk tekst zonder typografie. Links in de index werken regelmatig niet. Titels van artikelen ontbreken. Auteursnamen komen ergens midden in het artikel terecht. Vervolgartikelen worden niet als zodanig gepresenteerd enzovoort, enzovoort. Het NRC heeft aangekondigd de abonnementen gratis te verlengen vanwege de aanloopproblemen. Ook de iLiad zelf lijkt niet getest voordat deze geadopteerd werd. Volgens het NRC kan de krant overal te wereld snel en gemakkelijk met wifi opgehaald worden. Vergeet het maar. Het apparaat vereist een directe verbinding met een router en ondersteund uitsluitend het WEP beveiligingsprotocol. Verbindingen via hotspots in stations, hotels en internetcaf?'s werken niet. In de praktijk kun je de krant alleen ophalen als je thuis bent of als je het geluk hebt toevallig langs een onbeveiligd netwerk te lopen. De klantenservice is niet van deze beperkingen op de hoogte en verwijst klagende gebruikers door naar iRex, waar ze je volgens hen wel even zullen uitleggen hoe je verbinding kunt maken. Niet dus. iRex negeert tickets of ontloopt de kwestie door andere vragen te beantwoorden dan je stelt, maar als je geluk heb krijg je na enig zeuren het juiste antwoord: de iLiad kan dat niet. Goede informatie over het NRC ePaper is te vinden op de volgende wiki: http://wiki.mobileread.com/wiki/NRC_ePaper  

Arno Wouters

Na een jaar ePaper is het NRC er nog steeds niet klaar voor. Kijk maar eens naar het volgende artikel in de krant van vandaag:  http://www.xs4all.nl/~morepork/imgs/economie.png  Of lees de openbare kopie van het besloten gebruikersforum:  http://www.niemantsverdriet.nl/nrc2iliad/forum/  

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond