Deel dit artikel
-

Rechtszaak om BBC op de glasvezel

De BBC en de Nederlandse aanbieder van tv- en radiopakketten Hertzinger staan voor de rechter. Ze vechten een conflict uit over de distributie van BBC 1 en BBC 2. Eén van de belangrijkste rechtszaken in mediadistributie bleef tot nu toe onder de pet.

Hertzinger in Leusden is een innovatief bedrijf in mediadistributie. Ze is een leidende partij in GSO, gemeenschappelijke satellietontvangst. Hertzinger doet centrale ontvangst via satellieten en verbindt de woningen met een kabel. Waar Hertzinger komt, verdwijnen de tientallen of honderden particuliere schotels van de gevels.

Hertzinger komt aan de markt tegemoet: "In tegenstelling tot de reguliere kabel tv-leverancier is de GSO-installatie en de bekabeling uw eigendom. Hierdoor is het mogelijk diverse andere diensten aan te bieden over hetzelfde netwerk."

In Amsterdam is Hertzinger op deze wijze een bescheiden concurrent van UPC met bekabeling van zo’n 10.000 woningen in ondermeer Osdorp en IJburg. Met een prijs van 12,50 euro per maand is Hertzinger een paar euro goedkoper dan UPC. Maar meestal is het nog veel goedkoper en verloopt de afrekening via woningcorporaties die een paar euro toevoegen aan de maandhuur.

Hertzinger noemt zich ook ‘kabelexploitant’ en levert ook zelf de programma’s, dat wil zeggen de rechten van zenders. Hierdoor is het mogelijk om ook voor dorpen, woningcomplexen en glasvezelnetwerken een compleet zenderpakket aan te bieden.

Op onder meer de glasnetten in Nuenen en andere dorpen in Brabant, alsmede in Twente, Rotterdam, Amsterdam, Hillegom en op de aansluitingen van woningverhuurder Portaal verspreidt Hertzinger de tv- en radiopakketten. Ze rekent voor 50 tv-zenders en 35 radiozenders voor een bedrag van 14 euro per maand, goedkoper dan UPC en de meeste andere kabelaars, met aanzienlijk meer zenders.

Hertzinger meent uit dien hoofde BBC 1 en BBC 2 te mogen distribueren over onder meer glasvezelnetten van derden. Daar wringt de schoen. Want de BBC heeft een overeenkomst met de tv-kabelexploitanten via de Vecai. De inhoud van dat contract is officieel onbekend. Maar in de praktijk betekent dit dat de BBC louter de leden van de Vecai toestaat om over hun kabelaansluitingen tegen een overeengekomen tarief BBC 1 en BBC 2 te distribueren.

Nu blijkt dat de zaak onder de rechter is in een bodemprocedure. Beide partijen hebben dit stil gehouden. En willen er weinig tot niets over kwijt.

Directeur Pieter Hertzinger bevestigt dat de rechtszaak loopt.

Er staat nogal wat op het spel. Hertzinger kan belangrijke zenders van haar pakket verliezen. En exclusiviteit die de BBC geregeld denkt te hebben met de Vecai staat voor de Britten en voor de kabelaars op het spel.

Dat laatste is een opvallend fenomeen in de mediamarkt. De BBC is een staatszender, die overigens meer en meer commercieel opereert buiten de Britse landsgrenzen.  Toch zijn de BBC-zenders inmiddels ook via de satelliet te krijgen, ofschoon niet eenvoudig.

Toch wil de BBC distributie via de kabel graag onder controle en exclusief houden. De Britse omroep wil daarvoor diep gaan. Ze spande begin vorig jaar eerst een kort geding aan tegen Hertzinger. Maar te elfder ure is dat ingetrokken. De BBC zag meer heil in een bodemprocedure. Ze eist daarin dat Hertzinger ophoudt met de distributie van BBC 1 en BBC 2.

De bodemprocedure is door de rechtbank relatief snel opgepakt, al in mei 2007. Aanstaand voorjaar wordt een uitspraak verwacht. Of hierbij ook de details van de tot nu toe goed geheim gehouden overeenkomst tussen de Vecai en de BBC naar buiten komen, valt te bezien.

De zaak is ook qua betrokken juristen boeiend: aan de zijde van de BBC verdedigt Rein Wesseling van Stibbe de zaak. Tegenover zich vindt hij advocaten van Brinkhof, het kantoor dat enkele jaren terug is opgericht door ontevreden partners van Stibbe. Bij Brinkhof staan Remy Chavannes en Pepijn van Ginneken Hertzinger bij.

Deel dit bericht

5 Reacties

Wessel Vasen

Alleenrecht voor het Vecai-kartel en de consument is de dupe. Voor mij is er geen keuze als ik gewoon de reguliere BBC1 + 2 en nu zelfs 3 en 4 wil ontvangen. Mijn kabelboer is UPC en dat is het dan, en ik heb geen zin in een ingewikkeld Schotel-park op mijn balkon. Mevrouw Neelie Kroes dit lijkt mij nou echt een Europese mededingingszaak, waarom horen we nog niks van uw kant? Ik vrees dat als de contracten tussen de BBC en de Vecai openbaar worden het wel eens snel afgelopen kan zijn met de selectieve verspreiding van de twee normale publieke netten uit Engeland. In Europese landen die geografisch verder van de Britten verwijderd zijn moet men al lang alleen genoegen nemen met BBC-prime en BBC-world, wordt dit ook de toekomst voor de Nederlandse TV-kijker?

Jack

"Toch zijn de BBC-zenders inmiddels ook via de satelliet te krijgen, ofschoon niet eenvoudig." De BBC kun je in de Benelux gewoon uit de lucht plukken, hoor. Onversleuteld. Alleen wie een stuk verder weg in Europa woont zal een grote schotel moeten hebben.  http://www.lyngsat-maps.com/maps/astra2d.html

Anzo

Wie nog denkt dat zijn balkon of voorgevel eruit komt te zien als een schotelpark, leeft nog in het verleden. Zoek bijvoorbeeld maar eens naar een schoteltje als de Multytenne en je zal begrijpen dat zo'n dingetje van 40 cm niet je huis kan ontsieren. Met zo'n schoteltje ontvang je maar liefst vier orbitposities, waaronder ook die waar de BBC kanalen worden uitgezonden. Daarnaast kan je ook de commerciele kanalen van ITV bekijken (en nog veel meer). En dat alles zonder kaartje of abonnement. Ik kan het iedereen aanraden. Met satelliet ontvangst wordt zo'n bericht over de Vecai (NLKabel) al minder interessant. Ik kan nu zelf bepalen welke zenders er in mijn boeket zitten!

Henk

Goeie tip van de schotel!Heb je wat meer instructie details hoe dat dan werkt zonder kaarten eo abonnementmet mijn nieuwe Panasonic TX 32 LZD85 moet het naast de Interactieve TV van KPN ook wel lukken met een schoteltje erbij om BBC1 etc te blijven ontvangen?Henk

Peter de Vries

Is bekend of er al een uitspraak is gekomen in deze zaak tussen de BBC en Hertzinger?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond