Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: AOL mag weg

Time Warners poging om AOL een belangrijk contentbedrijf te maken is mislukt. AOL is de verliezer van de dag. Aan winnaarszijde treffen we Hulu, de videosite van de tv-bedrijven die vandaag echt live gaat.

Jeffrey Bewkes (foto), bestuursvoorzitter van Time Warner heeft het definitief bevestigd: AOL staat in de etalage en is beschikbaar voor ‘elke samenstelling die het krachtig en het meest waardevol zal maken’.

AOL raakte de afgelopen jaren steeds meer in de versukkeling als gevolg van de overgang naar breedband waarbij de telecom- en kabelbedrijven zelf nettoegang gingen aanbieden zonder internetprovider (ISP). Een poging om AOL om te vormen tot belangrijk contentbedrijf afhankelijk van reclame is niet goed geslaagd ondanks overnames ter waarde van zo’n 1 miljard dollar.

De chefs van reclamedienst Platform A van AOL zijn al eerder de laan uitgestuurd. Volgens New York Times regeren momenteel paniek en ruzies deze eens zo oppermachtige internettent. Ofschoon met een omzet van ruim 5 miljard dollar (waarvan ruim 2 miljard uit reclame), 9 miljoen betalende toegangsklanten en 112 miljoen portaalbezoekers is AOL nog niet afgeschreven.

Het aanbod van Bewkes helpt ons er ook aan herinneren dat de opbouw van AOL in Europa tot contentbedrijf niet geslaagd is. Er gingen geruchten over een samengaan van AOL met Yahoo, maar dat zou wat Europa betreft een combinatie van de lamme en de blinde zijn.

Yahoo in Open Social?

Het Open Social platform van Google krijgt wellicht Yahoo als partner, wat een majeure stap zou zijn voor Google. Het platform voor open standaarden voor nieuwe applicaties met sociale netten geniet al de steun van partijen als MySpace, Plaxo, Bebo, LinkedIn, Six Apart en Oracle.

De toetreding door Yahoo zou betekenen dat het portaal met het meeste bezoek in de VS gaat pogen om applicaties voor sociaal verkeer aan te trekken zonder dat ze zelf nog een majeur sociaal net bezit. De vraag is of daarmee ook een eventuele overname van Facebook voorgoed verleden tijd zal zijn.

Hulu tegen YouTube

Yahoo trekt wellicht met Google op in sociale netten, maar werpt zich op als ‘tegenpartij’ van Google’s Youtube. Net als AOL, MSN, kabelaar Comcast, MySpace en nog zo’n 5.000 sites gaat Yahoo videosite Hulu actief distribueren. Dat levert een niet ander genoemd percentage van de reclame op.

Het live gaan van Hulu van Fox en NBC Universal gaat gepaard met de verbreding van de deelname. Ook Warner Brothers Television Group en Lionsgate zijn van plan om hun beeldarchieven via Hulu te ontsluiten.

Hulu wordt een hele zware videojongen als tegenhanger van YouTube. Uiteraard moet het gebruikersgedeelte nog helemaal op gang komen. De grote vraag is of dat gedeelte wel belangrijk zal zijn. Kan Hulu gezien de naam en kwaliteit van tv-series zonder ‘user generated’ een grote partij worden?

Tegenslag treft Nokia

De koers van Nokia kreeg een tik van maar liefst 5 procent na het nieuws dat Texas Instruments zijn prognoses verlaagt vanwege minder chipsafname door ‘een grote klant’. De markt vermoedt dat het om Nokia gaat.

Bovendien vordert Duitsland een bedrag van aan subsidie en rente van zo’n 60 miljoen zal terugvorderen nu Nokia onverdacht een fabriek in Bochum sluit teneinde deze te verplaatsen naar Roemenië, dat wil zeggen naar de stad Cluj in een voormalige Hongaars regio. Er kwam al een boycotactie tegen Nokia op gang in Duitsland. De Roemenen werken nog voor gemiddeld zo’n 10 procent aan maandsalaris dat Nokia in Bochum betaalt.

Tante Pos in de bocht

Nog een opmerkelijk ‘oude media’ initiatief in de Verenigde Staten: zondag 16 maart begint daar de geschiedenisserie van John Adams exclusief op de kabelbetaalzender HBO. HBO maakt reclame via de post met postbedrijf US Postal. Samen hebben ze de website the Power of the Letter geopend met allerlei marketingacties rond de – geschreven – brief.

Allerlei acties op papier en posters bij het postkantoor verwijzen weer naar de website. Adams, tweede president van de Verenigde Staten, was bepaald een schrijver net als zijn vrouw Abigail; ze wisselden ruim 1.100 brieven uit. Een citaat van hem staat centraal, ook op de ‘moderne media: "Let us dare to read, think, speak and write…"

Politiebeoordelaar afgesloten

Nog eentje in de categorie ‘opmerkelijk’: de afsluiting van de website RateMyCop.com. Hoster GoDaddy laat op het domein weten: "This site is currently unavailable. If you are the owner of this site, please contact us…"

Maar de eigenaar en oprichter van de site is gewoon bekend bij GoDaddy. De hoster liet de oren hangen naar protesten van woedende politieagenten die openbare beoordeling niet wensen. Maar liefst 140.000 namen en soms ook registratienummers van politiemensen had de site weten te verzamelen. Bezoekers mochten ervaringen delen. Censuur door hostingbedrijven is steeds vaker waarneembaar.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond