Deel dit artikel
-

Joost zendt livestreams uit

Het internet tv-kanaal Joost begint met livestreams. Kijkers waar ook ter wereld kunnen vanaf volgende week de NCAA basketball kampioenschappen live bekijken.

Later vandaag is er al een eerste live-uitzending te zien, maar daarin vertellen technici alleen maar over hun eerste ervaringen. Livestreams zijn een gok omdat er voldoende kijkers moeten om de kwaliteit te waarborgen. Joost werkt volgens het peer-to-peer principe, waarbij de content over zoveel mogelijk gebruikers wordt verdeeld.

De Joost software is 5 miljoen maal gedownload. Voor een goede beeldkwaliteit zijn enkele tienduizenden kijkers nodig. Voor de ontvangst van de live-uitzending is ook nog eens een nieuwe versie van de software vereist, die sinds gisteren beschikbaar is.

Overigens blijkt de Nederlandse technische directeur Dirk-Willen van Gulik al in januari op een zijspoor te zijn gezet. Hij werkt nu voor BBC Future Media and Technology Group, het bedrijf achter de videospeler iPlayer. Reden van het ontslag is niet bekend, maar Matt Zelesko is zijn vervanger. Volgens Joost blijft Van Gulik wel adviezen aan Joost vertrekken. Werkte Van Gulik nog vanuit Leiden, Zelesko werkt met technici in New York.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Sjaak

Wat Joost er niet bij vertelt is dat 75% van alle verkeer helemaal niet via peers komt maar vanaf zware servers. Dat moeten ze doen omdat P2P eigenlijk helemaal niet geschikt is om realtime video te distribueren.  Het hele voordeel van onderling verspreiden valt dus weg, dus is Joost niet goedkoper dan met 'normale streams' maar wel minder betrouwbaar. Immers komt 25% nog steeds van unreliable peers.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond