Deel dit artikel
-

Muziekpiraat in Korea is legaal

Korea’s grootste p2p-netwerk is legaal. Met toestemming van de overheid kan de Koreaanse Napster de downloadmarkt nu veroveren.

Dat meldt de Britse website The Register.

Soribada heeft toestemming gekregen van de overheid om de dienst Orgel, waarmee bestanden kunnen worden gedeeld, te gebruiken. Orgel laat gebruikers ongelimiteerd DRM-vrije muziek delen voor een kleine bijdrage.

Het downloaden gebeurd via een p2p-netwerk,de techniek waarbij individuele internetters hun computer als doorgeefluikje voor verkeer laten fungeren.

De dienst, met meer dan 22 miljoen gebruikers, werd nog in 2005 afgesloten, nadat IFPI, de internationale muzieklobbygroep voor platenlabels, in actie kwam. Het Koreaanse Soribada veranderde zijn tactiek en wist 18 maanden geleden overeenstemming te bereiken met de grote Koreaanse muzieklabels. De afspraken worden geformaliseerd nu de Koreaanse overheid haar fiat heeft gegeven.

Volgens Soriba is het ook mogelijk om soortgelijke afspraken te sluiten met auteursrechthouders aan de andere kant van de oceaan.

Soriba wil hiermee aantonen dat ongelimiteerde downloaddiensten de fysieke verkoop van muziek niet hoeft te schaden. IFPI denkt dat het legaliseren van het delen van bestanden funest is voor de verkoop van cd’s. Als mensen deze dienst tot hun beschikking hebben, zouden ze alles downloaden en vervolgens stoppen met betalen, zo is de mening van IFPI.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond