Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: boos op Pepsi om Amazon-muziek

Pepsidrinkers kunnen gratis muziek downloaden bij Amazon en dat is tegen het zere been van Amerikaanse winkelketens. En Microsoft koopt een bedrijf voor online reclameinkoop terwijl Flickr video aanstaande is.

Het aanbod van Pepsi met Amazon behelst het ‘weggeven’ van niet minder dan 1 miljard mp3 downloadliedjes met codes op verpakkingen van Pepsi. Het is een opvolger van de actie die Pepsi deed met iTunes, dus een tegenvaller voor Apple dat Pepsi voor Amazon kiest.

Financial Times weet dat de actie van Pepsi irritatie heeft gewekt bij winkelketens die concurreren met Amazon. Op de eerste plaats is dat Wal-Mart. Die is verantwoordelijk voor niet minder dan 18 procent van de verkoop van Pepsi in de VS. Wal-Mart en anderen verbergen de actie en vooral het logo van Amazon zo veel mogelijk. Overigens heeft Wal-Mart ook zelf een downloadwinkel

Microsoft koopt reclametechnologie

Microsoft koopt het bedrijfje Rapt in San Francisco, dat gespecialiseerd is in software voor het prijzen, voorspellen en inkopen van online reclame.

Dat Rapt ertoe doet blijkt vooral uit het klantenbestand dat reeds de helft van de top 25 online uitgevers in de Verenigde Staten telt, waaronder Microsoft zelf en haar doelwit Yahoo, Dow Jones, Cnet, Fox, MTV Networks, NBC Universal, USA Today, New York Times alsmede het Britse Reuters.

De technologie van Rapt wordt onderdeel van Atlas Publisher Suite, de software voor reclamebeheer. Die nam Microsoft over met de aankoop van aQuantive, overigens een bijna dubbel zo dure acquisitie als van DoubleClick door Google. Een prijs voor Rapt is niet bekendgemaakt.

Flickr video

Sprekend over Yahoo: dochter Flickr zal naar verwachting in april dan eindelijk de lang verwachte mogelijkheid gaan bieden om video’s te publiceren. ’s Werelds grootste fotosite beloofde dat eerder, maar kennelijk lukte het niet om een vorm te vinden zonder de fotocommunity te storen.

Naar de geruchten te oordelen blijft Yahoo Video nog apart bestaan. Wellicht wordt dat, net als eerder Yahoo Photo, later onderdeel van Flickr. De marktverdeling is nu voor online videovertoning: YouTube 33 procent, MySpace 6 procent en Yahoo Video 3 procent.

Ruilende abonnees afsluiten

TechCrunch meldde dit, en heeft ook een opvalend bericht over Japan: dat wordt het eerste land waar ISP’s abonnees die illegaal bestanden uitwisselen zullen afsluiten. Dat is geen eis van de overheid maar gebeurt onder directe druk van de muziekindustrie. De vier grootste providers geven eraan toe.

Japan wordt daarmee het eerste land waar dit plaatsvindt en niet Engeland en Frankrijk waar soortgelijke voorstellen circuleren. In Europa loopt de lobby van de muziekindustrie voornamelijk via de overheden.

Nog een aardige uit Japan: Toshiba verloor bij elkaar zo’n 100 miljard yen, grofweg 700 miljoen euro, aan de verloren strijd van de HD DVD met de Blu-ray schijf.

Expedia en Ask speelballen

Geen peil te trekken valt er op de strategie van Barry Diller met zijn IAC/InterActiveCorp, zo beschrijft New York Times. Diller stat in de schijhnwerper vanwege een conflict met grootaandeelhouder Liberty van die andere mediatycoon, John Malone die zich hier onsterfelijk maakte met de bewering dat de Nederlandse tv-kabelmarkt bijzonder lucratief is.

De 66-jarige Diller, eigenaar van ondermeer Expedia.nl (zie boeiende historie) en Ask Nederland, heeft behalve om de rechtszaak ook andere zorgen: IAC gaat niet goed. De bedrijven in het netwerk profiteren weinig van elkaar en de koers daalde het afgelopen jaar al met 44 procent. Terwijl de aandelen van grote Amerikaanse bedrijven de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 54 procent in waarde stegen, nam de waarde van IAC met 17 procent af. De glans van Diller, eerder buitengewoon succesvol met ABC, Paramount en Fox, gaat eraf. Maar zelf wordt hij er nog niet minder van, met een inkomen uit IAC over 2007 van bijna 300 miljoen dollar. Nu wordt IAC, dat volgens Diller het grootste net van interactieve tv en e-commerce had moeten worden, gesplitst.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wouter

Lekker artikel om de maandag mee te beginnen, kort en bondig leest lekker weg.www.ematters.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond