Deel dit artikel
-

Geen Gmail meer voor Google

Het gebruik van de merknaam Gmail in de Europese Unie is ook in hoger beroep afgewezen. Een vergelijkbare merknaam van een Duitse e-maildienst, G-mail, is al sinds 2000 actief op de markt.

Het kantoor voor harmonisatie in de interne markt (OHIM) publiceerde onlangs de uitspraak (PDF), die vorige maand al werd gedaan. De merknaam G-mail blijft in handen van de Duitse Daniel Giersch. De merknamen, voor een vergelijkbare dienst, lijken teveel op elkaar.

Eerder deed de rechter ook al een uitspraak in het voordeel van het Duitse bedrijf.

Google vroeg in 2004 het wereldwijd merkrecht aan bij de lancering van Gmail. Giersch vocht dit aan. Hij had zijn merk in 2000 al in Duitsland laten vastleggen.

Nu Gmail verboden terrein is voor Google, zal het de e-maildienst in Europa onder de naam Google Mail moeten brengen.

Google kan de uitspraak nog aanvechten.

Deel dit bericht

5 Reacties

Emiel Kamzol

Betreft het verbod nou alleen op het gebruik van de naam gmail? of ook op het gebruik van de domeinnaam http://www.gmail.com? Want als het laatste het geval is dan hebben ze pas echt een probleem… En wij (alle gmail gebruikers) met hem…

Sjoert

Gmail.com is in Amerika, de uitspraak betreft enkel de Europese Unie. Dan mag Google de merknaam Gmail misschien niet meer actief promoten binnen de EU. Dat wil nog niet zeggen dat wij als gebruikers geen Amerikaanse provider voor onze mail mogen gebruiken toch?

G

Klopt. Nu is het afwachten tot Google een hoger geldbedrag neerlegt en alsnog de rechten opkoopt. Goed om te zien dat je als kleine onderneming niet automatisch in het onderspit hoeft te delven tegen de giganten.

Sil Kingma

Voor wat betreft deze casus is de zaak BHIM/Laudato en Botella vanbelang. In die casus had Laudato bij het BHIM eenGemeenschapsmerkaanvrage ingediend voor het beeldmerk "Limoncello". Botella heeft hiertegen oppositie ingesteld. Terondersteuning van deze oppositie werd aangevoerd dat er gevaar voorverwarring bestond in de zin van art. 8 lid 1 sub b, van de verordening40/94 tussen enerzijds het aangevraagde merk en anderzijds het woordmerk"Limonchelo".  Van gevaar voor verwarring in de zin van artikel 8 lid 1, sub b issprake, wanneer het publiek kan menen dat de betrokken waren en dienstenvan dezelfde onderneming of van economisch verbonden ondernemingenafkomstig zijn. In dit kader belangrijke overwegingen uit het BHIM/Laudato en BotellaArrest van het Hof van Justitie (HvJ) zijn overwegingen 41 en 42 . Dieluiden als volgt: Volgens de rechtspraak van het HvJ moet bij het onderzoek of sprake isvan gevaar voor verwarring, niet slechts een bestanddeel van eensamengesteld merk in de beschouwing worden betrokken en wordenvergeleken met een ander merk. Bij een dergelijke vergelijking moeten debetrokken merken juist elk in hun geheel worden onderzocht, hetgeen nietuitsluit dat de totaalindruk die een samengesteld merk bij het relevantepubliek nalaat, in bepaalde omstandigheden door een of meerderbestanddelen ervan kan worden gedomineerd. Alleen wanneer alle andere bestanddelen van het merk te verwaarlozenzijn, kan de overeenstemming op basis van enkel het dominerendebestanddeel worden beoordeeld.  Het HvJ verlangt dus in feite een globale beoordeling of realistischverwarringsgevaar bestaat. Afgaande op het voorgaande kan wordenbetoogd, dat in de Gmail-zaak iets teveel gekeken is naar enkel hetdominerende bestanddeel (Gmail vs. G-mail). Er gloort dus nog hoop voorGoogle.

Stefan

@ Emiel Kamzol en Sjoert Het is Google niet gelukt een 'gemeenschapsmerk' in te schrijven. Dit is een merk dat geldt in de hele Europese Gemeenschap. Omdat in Duitsland het een sterk gelijkend merk al is ingeschreven door Daniel Giersch, mislukt de inschrijving door Google. Het voordeel van het gemeenschapsmerk is dat je niet tientallen nationale inschrijfprocedures hoeft te volgen. Dit 'Gmail' probleem staat dan ook grotendeels los van de mogelijkheid om in allerlei landen een nationaal merk in te schrijven. Zo is 'Gmail' in de Benelux al wel ingeschreven. In Duitsland zal dat niet meer lukken. Meer op http://www.ict-recht.com/2008/03/googles-gmail-is-vooralsnog-geen.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond