Deel dit artikel
-

Eckart Wintzen overleden

Op 68-jarige leeftijd overleed vrijdagavond in Frankrijk Eckart Wintzen. Nederland verliest daarmee zijn meest uitzonderlijke ict- en multimediaondernemer.

Wintzen overleed aan een hartaanval in zijn vakantiehuis in Zuid-Frankrijk. Daarmee gaan in één week de meest veelzijdige schrijver en de meest veelzijdige ict- en multimediaondernemer heen.

De geest van Eckhart was te breed geïnteresseerd om lang bij één project te blijven steken. Hij begon verschrikkelijk veel initiatieven en liet de voltooiing graag aan anderen over. Zijn weblog bleef steken op 4 oktober 2007. En daar blijft het bij.

Eckart Joachim Wintzen werd geboren uit een artsenechtpaar op 19 april 1939 . Hij koos voor zijn studie ook de bètakant: wis- en natuurkunde, aan de Universiteit van Leiden. Maar Wintzen werd een drop-out die zich spoedig ging bezighouden met computers, bij ondermeer Philips Computer Industrie (PCI) en European Space Agency (ESA).

Wintzen verwierf furore met de opbouw van automatiseringsbedrijf Bureau voor Systeem Ontwikkeling (BSO) dat hij in 1976 oprichtte vanuit het in 1973 begonnen dochterbedrijf van een Amerikaanse IT-onderneming. BSO werd één van de grote successen in de Nederlandse ict-sector en kreeg dankzij Wintzen en de door hem gepropageerde ‘celdeling’ veel aandacht. Wintzen vond de ideale maat van een zelfstandige organisatie 50 medewerkers met één leider. BSO moest zich steeds splitsen om aan die maat te blijven. Wintzen propageerde ook binnen de organisaties een grote mate van zelfstandig en creatief denken.

BSO fuseerde met de IT-divisie van Philips (PASS) in 1990 tot BSO/Origin, met een aandeel van Philips van 32 procent. In 1996 komt ook Communications & Processing (C&P) van Philips erbij, waarna het bedrijf Origin gaat heten en Wintzen een bedrijf achterlaat met 820 miljoen gulden omzet en 6.000 werknemers 21 landen.. In 2000 ging Origin op in Atos in Frankrijk.

Wintzen was ondertussen met tal van andere bezigheden aan de gang en bundelde die later in Ex’tent. Hij werd investeerder in duurzaamheid lang vóór dit begrip hypeachtige vormen ging aannemen in de maatschappij en het bedrijfsleven. Hij investeerde in een serie ondernemingen op dit vlak, de één nog origineler en creatiever dan de ander.

In multimedia werd zijn belangrijkste Nederland ondernemersactiviteit Ex’ovision, met het Eyecatcher systeem voor videocommunicatie. Het bijzondere was dat twee personen tegelijkertijd elkaar recht in de ogen konden kijken en elkaar gelaatstrekken konden real-time konden waarnemen.

Wintzen had de ontwikkeling van het product zelf in de hand en was een ‘believer’. Ik herinner me een rondleiding in het bedrijfspand in de bossen van Austerlitz. De chaos overheerste met zelfs een garage waarin aan een auto werd gesleuteld, maar Wintzen propageerde uit volle overtuiging zijn systeem. Dat was ongeëvenaard, volgens hem. Het flopte zakelijk – tot nu toe althans – ondanks dat hij veel kennissen in het bedrijfsleven zo ver kreeg het te gaan gebruiken.

Met diezelfde onverzettelijkheid en overtuigingskracht zette Wintzen zich binnen adviesorgaan Raad voor Verkeer & Waterstaat in voor een investering van Nederland in een nationaal glasvezelnet. Zijn videosysteem zou daarmee gebaat zijn, maar dat was niet de hoofdreden. Wintzen vond dat Nederland mondiaal voorloper moest zijn met zo’n net, dat ook een einde kon maken aan ’s landse grootste zakelijke probleem: files.

Hij raakte in conflict met de andere leden met hun praktische belangen en bezwaren. Daar mocht ik nog eens in bemiddelen. Argumenten van anderen telden niet. Wintzen had ook zelfkennis, getuige zijn Briefwisseling van Betweters die hij ons naliet.

Een bijzonder initiatief was ook Ex’pression, een ‘College for Digital Arts’ dat Wintzen in ’s werelds ict- en filmhart Californië begon om personen op zijn eigen bijzondere, brede wijze op te leiden in multimedia; een combinatie van vakmanschap en cult.

Wintzen was de grootste inspirator die de Nederlandse ict-sector heeft gekend, al verlegde hij zijn aandacht meer en meer naar milieuinitiatieven. Hij hield die rol ook vol tot het bittere eind. Een ‘vent met ballen’ waarbij vrijwel alle andere ondernemers in zijn sector verbleekten. En niet alleen vanwege creativiteit en volhardendheid. Ook zijn charmes zijn voor velen onvergetelijk.

Gelukkig vond hij nog tijd om een boek te schrijven met herinneringen, mede op grond van zijn 400 columns voor het BSO-huisorgaan die al in 1996 gebundeld verschenen onder de titel ‘‘Het Hoofd Sprak’: Eckart’s Notes. Hij deelde het persoonlijk uit, ter inspiratie. Het is een les in nonconformistisch denken. Maar ook goed geregisseerd, met Eckart als stralend middelpunt. Niet voor niets schrijft Wintzen daarin dat hij een meester is in public relations: het beeld van zijn bedrijven en van zichzelf wist hij uitstekend te verkopen.

Wintzen was een Nederlander in creatieve zin, maar ook als gelijkhebber. Hij wist dat ook. Zelfkennis en humor waren wapens die hij nimmer vergat in te zetten. Wellicht had Wintzen ook vrijwel altijd gelijk: als je een goede visie hebt, dan moet je daarvoor gaan. Met die, zo consequent in praktijk gebrachte les laat Wintzen ons, onder wie drie kinderen en vele andere dierbaren, achter.

 

 

Deel dit bericht

18 Reacties

extra ordinary

Eckart is dood, leve Eckart. Het wordt nu allemaal een beetje grijzer op aarde. wie weet herrijst hij aanstaande maandag gelijk de paasgedachte.

Wouter

Heb hem niet persoonlijk ontmoet, maar wel z'n boek gelezen. Kwam over als een interessante vent met vooruitstrevende ideeen. Een gemis voor ondernemend Nederland!

Boris Veldhuijzen van Zanten

Ik had gehoopt me nog een flink aantal jaren aan Eckart te mogen ergeren. 😉 Hij had het vermogen om je, goedbedoeld, in ieder gesprek een paar keer doen struikelen over je eigen woorden met zorgvuldig gekozen argumenten. Dat maak je niet vaak mee. Zal hem missen…

Jacques Mattheij

Ongelofelijk jammer… Een ondernemer met het hart op de goede plaats.  We gaan hem heel erg missen. Eckart straalde op leeftijd nog steeds meer energie uit dan de meeste dertigers, en het is echt een heel raar gevoel dat hij er nu ineens niet meer is.  Bij deze alle nabestaanden van Eckart en de medewerkers van Ex'tent en daar aan gelieerde bedrijven gecondoleerd en heel veel sterkte toegewenst. 

adrie reinders

een groot verlies, een bijzondere ondernemer en nog meer een bijzonder mens, ik ben opgegroeid in de zelfde tijd in de IT, Eckart was altijd anders, altijd grens verleggend, zeker een voorbeeld voor velenJammer, er was nog zoveel te doen

Monique van Eijkelenburg

Wat vreselijk… we zijn nog lang niet duurzaam genoeg met elkaar om de stuwkracht van Eckart nu al te moeten missen… laten we in zijn geest de creativiteit in innovatie nog meer de ruimte geven.

Mendel

"Wintzen 'heeft' gelijk: als je een goede visie hebt, dan moet je daarvoor gaan" leve de inspiratie, leve Eckart!

Frits Nolet

Ik had enkele jaren geleden het genoegen om met Eckart een paar uur op Charles de Gaulle te mogen wachten op het vliegtuig naar Amsterdam. Wat een energieke man. Ik wist niet eens dat hij al zo'n respectabele leeftijd had. Desondanks is hij op te jonge leeftijd van ons heengegegaan…. Hij had nog zoveel idee?n! Ik zal hem missen.

Leon Tomassen

Helaas zal mijn wens om Eckart een keer te ontmoeten nooit meer werkelijkheid worden. Wel heb ik zijn boek gelezen. Die inspireerde mij om in mezelf te geloven en voor mezelf te gaan beginnen. Dat gaat inmiddels erg voorspoedig. Ondernemend Nederland mag een voorbeeld nemen aan zijn eigenzinnige en vooruitstrevende visie en zijn inspirerende persoonlijkheid. Wat een gemis!!

Aiko Tuin

Ik wens iedereen veel sterkte toe

Ton Karelse RI

Eckart gaf velen, waaronder mijzelf, unieke kansen. Ik ben er altijd erg dankbaar voor gebleven.

Marga Groot Zwaaftink

Dat was schrikken, een man die NL kleur gaf is er niet meer! Maar zijn ideeen wel, dus laten we daar keihard aan blijven werken!

michael nederlof

Heb het genoegen gehad hem een paar keer te ontmoeten. Altijd interesse in andermans ideeen maar wel lekker direct als hij het niet zag, niet begreep of het gewoon een slecht idee vond 😉 Te jong overleden natuurlijk maar wel echt geleefd Work Hard Play Hard was op zijn lijf geschreven volgens mij. Veel sterkte voor de nabestaanden gewenst.

Henk Gianotten

Groots ondernemer maar vooral bevlogen wereldburger. Ik heb hem slechts 1 keer goed gesproken en dat liet een geweldige indruk achter.De Designpolitie (Gorilla) maakte een groots logo dat vandaag op de (ondertussen) beroemde plek rechtsonder van de voorpagina van de Volkskrant staat. Naast het artikel over hem. Jammer om zo en zo jong de krant weer te halen maar hij verdient deze aandacht.

Eelco Voogd

Helaas helaas.. inderdaad het verlies van een kleurrijke ondernemer met veel goede nieuwe initiatieven. Ik zal nooit vergeten hoe we daar in Austerlitz aan zijn haardvuur zaten, wij met onze plannen, hij met zijn borstelige wenkbrauwen en scherpe vragen. Het is nooit tot een samenwerking gekomen maar het leidde weer tot nieuwe energie en plannen! Hij was altijd zeer toegankelijk, wat ik bewonderd heb. Het was mooi om hem persoonlijk te hebben mogen meemaken.  Veel sterkte voor familie en nabestaanden.  

Fred Kappetijn

Een maand geleden aten Eckart en ik op een avond samen nog een biologisch verantwoord hapje dat gelukkig ook smaakte. Zoals na ieder gesprek met Eckart, duizelde het na afloop in mijn hoofd van de ideeen. Eckart was zo inspirerend, enthousiasmerend en aardig, maar ook scherp en uitdagend. Als medeoprichter en directeur van Ex'ovision (2000 – 2005) heb ik menig pittig gesprek met hem gehad. Maar altijd veel respect, positief en resultaatgericht.Het is een cadeau om zo lang zo dicht bij een mens als Eckart je dingen te mogen doen. Eckart, die het leven onbevangen en onbezorgd tegemoet trad, kende nauwelijks verschil tussen werk en prive. Mijn dochter en ik hebben fantastische herinneringen aan onze twee weken durende vakantie met Eckart en zijn dochter naar Rusland van een paar jaar geleden.Eckart was een voorbeeld voor velen. Ook voor mij. Ik zal hem missen.

Aziz Shawky

Zoals voor zovelen, was Eckart voor mij een bron van inspiratie, van zijn tijd bij BSO tot zijn ideeen over MVO en inzet van nieuwe media tbv. duurzaamzame samenleving. Altijd origineel, enthousiast en prikkelend. Zijn overlijden is een groot gemis….

Michael Franken

Een groot verlies vooor ondernemend Nederland. Ik heb grote bewondering voor Eckart, een on-Nederlands visionair, die de mensen centraal stelt. Voor wie dat nog niet gedaan heeft: lees Eckart's Notes. Laten we zijn gedachtengoed, inspiratie en lef als voorbeeld nemen, en met name de Nederlandse IT sector vooruit helpen. Ik wens familie en vrienden veel sterkte.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond